返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?

唔肯定架,可能出現神蹟~
抽刀斷水 2023/7/6 12:25 提交

所以你應該唔怕跳樓
聖經前言不對後語時有發生架啦。
抽刀斷水 2023/7/6 12:24 提交

你現在默認了你的「不要論斷人」胡解是與「後語」不對了。
所以,根據穌哥正確解釋下的教誨,你可以話我有時唔覺意做緊反基既行為,但就不能論斷我是一名反基。
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 16:08

你既後語也承認「有時做緊反基既行為」, 只係你用「唔覺意」來遮醜, 脫罪。

你有反基行為, 旁觀者就可以話你係反基。
你係唔覺意故意...留番你自己同上邊交代。 我依從「不要論斷人」((係論斷你是否有心有意來做壞事...., 你做了壞事是事實)
即係法律警察,係論斷違法行為,唔係「人」本身。可以論斷果個人做咗違法行為犯咗法,但就不可論斷呢個人係一名賤精。

抽刀斷水 發表於 2023/7/6 16:08

一個人做了違法事, 不馬上叫他賤精尚算合理, 因為不知他是真的唔覺意, 有心做的...
正如條麻甩佬闖咗入女廁.....唔好咁快叫佢係賤精, 猥琑,淫虫
但見他屢次都係咁犯呢? .......論斷他是「賤精」不為過矣

你抽水....係咪「屢次唔覺意入女廁」呢類呢
成壇都係阿leefeng, 旁觀嗰啲對經文亂膠翕既帖, 解釋過了亦聽不入耳, 還要貼來貼去都只是那幾句.....咁套句不要珍珠給狗給豬..不為過矣
無理由判斷出佢地係「唔覺意」
我就唔試探主喇,幾多教徒玩蛇玩死咗。

你究竟係咩人?做乜引誘我試探主? ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 15:48

好采你都知道上主係唔會特別關照你......你唔係咁大用一件器皿嚟
正如經上說:陶工隨時可以砸碎不合規格的陶具
你唔諗下,點解呢個人要屢次闖入女廁呢?好有可能係自己有不能自拔既心理問題啦,咁又點會係賤精呢 ...
抽刀斷水 2023/7/7 00:32 提交

挑。…..
咁你唔好成日論斷神父孌童性侵,要閹。
話唔定佢地有不能自拔既原因。

真係想唔「挑」你都唔得。
咁嚟為罪惡開脫。只為想反基。

猶如猶太人寧放巴勒巴都要釘耶穌。
我係論斷「神父孌童性侵」呢啲行為,並非論斷「神父」,你呢隻魔鬼就講得非常清楚了。
抽刀斷水 發表於 2023/7/7 15:01

咁你又要閹神父既? 去閹「行為」先岩嘛
仲有,挑~我怕咩論斷人?我又唔係教徒,暫時我都唔駛遵從穌哥教誨。
抽刀斷水 發表於 2023/7/7 15:01

哦, 你唔係教徒, 所以可以去殺人, 行淫
我再重申,閹割神父方案並非懲罰方案,而係公關方案。
抽刀斷水 發表於 2023/7/7 22:25

因性罪而受閹....都唔係罸 (閹者又不是自願)
我真擔心你的智商是否出現了大倒退
我唔遵從耶穌教誨並不代表我唔守法律,你呢隻魔鬼依家咪示範緊咩係滑坡謬誤囉。

...
抽刀斷水 發表於 2023/7/7 22:29

咁你就將「遵從耶穌教誨」等如「不守法律」
兩者不能同存
傳教士違法去禁教國家傳教,但又係遵從耶穌教誨,係咪咁呀?
抽刀斷水 發表於 2023/7/8 00:23

禁教國家?
查即使今日最保守的阿富汗, 也打著宗教自由既, 没有法例寫明禁止其他宗教架喎
(無遵守法例的反而的是人民....)
你點可以話係違法傳教?
暫時唔講之前清朝禁教時傳教士點樣賴死唔走喇,依家就點醒你,費事你舐野:

...
抽刀斷水 發表於 2023/7/8 16:26

有咁嚴俊既惡法, 所以咪無傳教士在「違法」傳教囉
好奉公守法喎
你知唔知我既出發點係想你認知,原來世界上仲有禁止基督教傳教既國家

抽刀斷水 2023/7/10 01:52 提交

我既論點就係既然有咁嚴厲既禁止傳教法例,
咁邊仲有機會「違法傳教」呢

至少修會不會派傳教士去
一般教徒不敢妄犯
早前有基督教教會人士公開表明反對佔中,並指 ...
人間的法律顯然不可能每一項都符合基督教所信仰的公義,若基督徒面臨因法律而被迫放棄公義和信仰,他們仍不可犯法嗎?
抽刀斷水 發表於 2023/7/10 09:57

你可以為不公義的事抗爭,
但不可以因為你要抗爭而要使其他人受害, 受損。
用罪惡來抗爭罪惡?
你代表咗百分之幾既信徒?

熊百祥
青少年力量協會總幹事
抽刀斷水 發表於 2023/7/10 09:57

你用呢個「青少年力量協會」來質疑我論點有幾多「代表性」??

呢個「青少年力量協會」早已摺咗, 2011年打後都無活動既會, 網頁, 域名都冇埋...
你又以為呢個「態幹事」好有代表性??
連人家個姓都改埋, 難怪你可以連祖宗都不要, 去舔邪教屎窟.
旁觀者 發表於 2023/7/11 01:18

俥.....呢啲係「手寫版認錯字」之嘛, + 年邁
delete

.
leefeng 發表於 2023/7/10 05:20

你終於知道咩叫「修會」嗱?
唔係我寫錯字喇咩
(你刪走帖, 但不能刪走我的記憶)
高級模式 | 發新話題
換一個