返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。

回覆  leefeng

回覆 113# leefeng

你啱呀,係"先到我",多謝幫我proofread,我改正囉,有錯咪認咪改囉,勁得過你嘅神明DIOR生啲金臉罩鐵面皮,從無出錯,錯亦無需認?
jimmychauck 發表於 2023/7/3 04:23

你連周威信小人物也不如,扮什麼有錯咪認咪改啫?
我問過你我邊一句承認Dior係我嘅神明,你又扮側側膊冇答我啵?
人地沙文話可能dior同上帝一樣,
乜係我自己話dior是我的上帝咩?
你又加多6年再加48M屎片學?
你的什麼臉罩鐵面皮?錯亦無需認?

乜沙文有話過我奉dior若神明咩?奇?我又見唔到既?leefeng 發表於 2023/7/1 00:46

回覆  Guest from 37.152.214.x
可能dior同上帝一樣, 問題都係自己唔識, 要搵人代答。
好似話呢啲就係proxy war嘅濫觴
沙文 發表於 2023/6/29 09:38

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
有小小基本知識都會明什麼叫做 “VS”,
leefeng 發表於 2023/7/3 01:45

VS

閣下呢種態度,就類似一種水源處生活嘅兩棲類啦。連本網經文據典之一VSFAQ都未聽過,唔通此VS又同彼VS?閣下非高手,實在需要先做做功課先好在旁旁觀,刀劍無眼呀。棋盤內車無輪馬無彊,叫聲將軍提防提防!

話題要轉了嗎?

回覆 121# leefeng
李生,第一,雖然你不認,不過種種跡象都顥示你奉DIOR為神明喔,就以本#121作比方。
你為何漏引我一段?此乃DIOR兄串改技之一"攔腰斬斷/斷章取義"?

第二,我從來冇話過你自承DIOR係你嘅神明,我只講過如下
1."沙文是指dior對leefeng宛若神明一般的存在是嗎?",咁接招呢家野瞬息萬變,沙文幾日都唔出黎否認,我又真係好難等佢,不如你叫佢親自呈清一下。
2."DIOR係你嘅神明",我係經沙文提醒,並從觀察得知,例如你都識用DIOR式李莫愁血手印,從來唔認為DIOR錯,認佢為大神等等。

即係呢,你自己承唔承認呢,我從來冇問過你,冇考究過,你都唔洗答我,我都冇興趣知你點答。因為即係如果比如舉個例一個人唔承認一啲野就唔算嘅話呢,啲我在內嘅耶撚都大把野唔認,一樣每日俾反基者話係。本人素來觀言察行,乃憑所見之事下結論,唔通我去問黃之鋒佢有冇顛覆國家,就照佢答嘅全收?

Frankly with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chances of replying you as a good sports to expose loopholes and defficiencies in your logic and never expected this to go anywhere , do as you will.

話題要轉了嗎?
回覆 120# 上流寄生族

發一下北冥神功,唔明,你可唔可以講中文?上生係咪下生嘅分身?如你是台灣人或內地人要看書面語可以告知我。

另外,上生係咪認為我從來唔引聖經?
Frankly with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chances of replying you as a good sports to expose loopholes and defficiencies in your logic and never expected this to go anywhere , do as you will.
jimmychauck 發表於 2023/7/3 06:09

錯字百出,
Frankly, with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chance of replying to you as a good sport to expose loopholes and deficiencies in your logic and never expected this to go anywhere, do as you will.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
李生,第一,雖然你不認,不過種種跡象都顥示你奉DIOR為神明喔,就以本#121作比方。
你為何 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/3 06:09

我唔会奉任何人為神明,包括你件疍散耶稣!你的所謂 “係經沙文提醒,並從觀察得知”叫做 “斷章取義”,叻唔切!
所以你是放完又放…屁!
回覆  leefeng
第二,我從來冇話過你自承DIOR係你嘅神明,我只講過如下
1."沙文是指dior對leefeng宛若神明一般的存在是嗎?",咁接招呢家野瞬息萬變,沙文幾日都唔出黎否認,我又真係好難等佢,不如你叫佢親自呈清一下。

你又「六年吹牛大学」上脑吹牛自己素來觀言察行,乃憑所見之事下結論?
睇清楚沙文答既意思啦!
唔曉可以出声,我可以指教下你。

回覆  Guest from 37.152.214.x
可能dior同上帝一樣, 問題都係自己唔識, 要搵人代答。
好似話呢啲就係proxy war嘅濫觴
沙文 發表於 2023/6/29 09:38
錯字百出,
Frankly, with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chance of r ...
leefeng 發表於 2023/7/3 08:06

你咪尚笑人光頭哩, ...
笑很死旁觀者

frankly....是 adverb....但我見不到有 verb
回覆  leefeng
2."DIOR係你嘅神明",我係經沙文提醒,並從觀察得知,例如你都識用DIOR式李莫愁血手印,從來唔認為DIOR錯,認佢為大神等等。

你冇神活不了?
咪尚笑人光頭哩, ...
笑很死旁觀者

frankly....是 adverb....但我見不到有 verb ...
beebeechan 發表於 2023/7/3 08:58

笑很死旁觀者

frankly....是 adverb....但我見不到有 verb ...

beebeechan 發表於 2023/7/3 08:58

係囉,快d教下你個六年大學生啦!

回覆  leefeng
你為何 ...
即係呢,你自己承唔承認呢,我從來冇問過你,冇考究過,你都唔洗答我,我都冇興趣知你點答。因為即係如果比如舉個例一個人唔承認一啲野就唔算嘅話呢,啲我在內嘅耶撚都大把野唔認,一樣每日俾反基者話係。本人素來觀言察行,乃憑所見之事下結論,唔通我去問黃之鋒佢有冇顛覆國家,就照佢答嘅全收?

Frankly with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chances of replying you as a good sports to expose loopholes and defficiencies in your logic and never expected this to go anywhere  , do as you will.

aa
係囉,快d教下你個六年大學生啦!
leefeng 發表於 2023/7/3 09:37

係囉, 等我教好過喇, 
你做乜無料又搶住教? 叻唔切喎
你有精神病而已, 不是白痴嘛 (或是現在嚴重到兩者俱有矣?)

前經文, 與後經文是說同一件事, 對同一對象講嗎?

亂炒埋一碟, 真是魚生配鐵板牛扒.....用芒果西瓜來煲粥
beebeechan 發表於 2023/7/1 21:42

所以你是文盲,還是眼盲?還是兩者兼具埃?
"咁又請問 vs 提多書3:2 又有咩問題?係咪因為"腳凳"違反"不要毀謗"?"
jimmychauck 發表於 2023/7/3 01:03

多3:2 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。

我不知道你為何會去掉,「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」的這些後半部分經句。
去掉這些後半部份來讀聖經?
一會說「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」
一會又說:「路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。」
你不覺得很矛盾嗎?
你居然看不到,「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」這些內容。
盡然又語出威脅!「路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。」

難道你也是個「眼盲」嗎?
回覆 131# leefeng

Though I am talented in languages I am far from a grammer Nazi, and frankly with how little I understand about English I do not know at all whether there should be a comma after the word "frankly" frankly. I feel very heartwarmed to have someone finally telling me something I don't know. Since I talk to people daily who's first language is English, I think I can easily experiment on this topic, on the brighter side, this shall even give them a very distinctive impression of me when I try adding punctuation in our conversations, just as Dayo Wong suggested.
Thankyou totally, you are teaching the goodest English, I think I have much English and grammer related things that I can learn from you, but nothing else.
回覆  leefeng

Though I am talented in languages I am far from a grammer Nazi, and frankly with how ...
jimmychauck 發表於 2023/7/3 21:09

你居然看不到,「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」這些內容。
反而又出言恐嚇,「路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。」

眼盲症居然還寫英文。

你是在鬼打牆嗎?

回覆 136# jimmychauck

這一整句話是這樣寫的,可是你眼盲,只能看到「不要毀謗」這個開頭,
完全看不見後半段「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」
這一段聖經!

其他經文怎麼寫?
這個我們可以對照一下!

VS
路19:27 至於我那些仇敵,不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了吧!
路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。
啟19:15 有利劍從他口中出來,可以擊殺列國。他必用鐵杖轄管(轄管:原文是牧)他們,並要踹全能神烈怒的酒醡。
啟14:20 那酒醡踹在城外,就有血從酒醡裡流出來,高到馬的嚼環,遠有六百里。

先前說的完整聖經乃是:「多3:2 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」

盡然又語出威脅:
路19:27 至於我那些仇敵,不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了吧!
路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。

反而又出言恐嚇:

徒3:22 摩西曾說:主─神要從你們弟兄中間給你們興起一位先知像我,凡他向你們所說的,你們都要聽從。
徒3:23 凡不聽從那先知的,必要從民中全然滅絕。

完全不知道,「不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。」在那裡?

可是對你沒差,因為你眼盲!但是我很有耐心!
這一整句話是這樣寫的,可是 ...
dior13dior13 發表於 2023/7/3 23:36

有些精神病人會把同一番話說完又說, 没有記憶是剛剛說過了。
見你把這帖貼了又貼, 都有十幾次了, 內容無添又無減。。。。與精神病徵頗相似

回覆 139# beebeechan

遇到一個文盲,一個眼盲,我也很無奈,我還很恐懼這兩個到底看懂了沒有?
高級模式 | 發新話題
換一個