返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。

回覆 246# leefeng

https://www.jimmychau.com/oldsite/Christianity/point2.htm

CTRL+F5

F12 developer mode 讀取 HTML

第一句comment bGVlIGZlbmcgY2FuIHlvdSB0cnkgbm90IHRvIGJlIHNldmVuIGZvciBhIHdoaWxlPw

base64 decoded try yourself

"lee feng can you try not to be seven for a while?"

神蹟?偶然啦。

話題要轉了嗎?
回覆 248# leefeng

I dunno why you changed topic first, I thought topic changing is ok with you?

Yes my God kills, whats wrong with that? You are also killing me
咁多人嘅問題我都答過晒,我問嘅又冇人識答,武林中尋能交手之人實為艱難,或許對世界世道還是期許太高,一寸光陰一寸金,寸嘴難過寸觀音。

話題要轉了嗎?

回覆 333# 上流寄生族

2019年8月機場和你塞運動,市民駕駛5000輛私家車接走因鐵路停駛受困機場的示威者,塞滿北大嶼山公路。(北大與山公路每次來回收HKD40)。又係全部基督教搞出黎?冇市民支持?

https://www.legco.gov.hk/researc ... kong-20220210-c.pdf
香港私家車數量2016年為536000輛,2021年為579000輛
回覆 336# dior13dior13

咁多人嘅問題我都答過晒,我問嘅又冇人識答,武林中尋能交手之人實為艱難,或許對世界世道還是期許太高,一寸光陰一寸金,寸嘴難過寸觀音。
jimmychauck 發表於 2023/7/5 19:20
回覆 345# dior13dior13

ON9仔,你直接跳過所有邏輯寫自己喜歡的結論吧。
我所有嘅論點你都無法反駁,一味精神病似地重覆自己說話便自以為是,正示範如何啪啪啪打自己臉,我又何需記住我啲手下敗將嘅長相?
回覆 347# dior13dior13

你全無論點,還敢說自己有,無中生有的功力不錯,可以上旁觀者的榜首。
回覆 350# dior13dior13

你邊一句反駁左我邊一個論點?你從來無法指出。

真係好似以為有字就叫做有道理咁,精神病?

-指殺人
-教訓信徒去行動
-執行的是人

冇一樣係啱。我已經解過晒,你無力反駁我嘅解法,又無力提出證據支持自己解法。

咪繼續好似共產黨咁,大話講多幾次可以變真咁囉。

都成7個月,你都諗唔到點反駁,你認輸咪算囉。
唔好話你,就算係你徒弟、果幾個死藍屍、網主,全部都冇能力反駁到過我。
乃因你自己不停堅持已證錯誤嘅主張。
唔啱你咪叫其他人話你知你啱、我錯,叫佢地解囉。

回覆 356# 旁觀者

https://exchristian.hk/forum/vie ... 10176&extra=&page=1

早十年前已把BB按在地上磨擦,我被遺忘,你們不長記性,干我了事?
回覆 353# 旁觀者

字都唔識,上返幼兒園先出黎柒啦。
回覆 362# dior13dior13

除了剪貼、罵街、自吹自擂,你啥本事也沒有。
無能解說,無能反駁,以為很了不起能讓人服?
有病看醫生吧。
回覆 364# dior13dior13

CUV聖經啲中文都好顯淺易明,你刻意解錯,我又冇損失,真係干我了事。

你鍾意咪繼續同幾個唔識字死藍屍喺度出醜。

回覆 369# dior13dior13

原來你是在這裡混淆,你為什麼講得不清不楚?

1300字,只有十多個字有意義,說明你平常都是癈話連篇。

而你的錯誤是混淆章節,徒3:22-23引的是18:15~19,你講13作什?14, 15, 16, 17都斷了,這便叫斷章取義。

申18:20是說有假先知擅託名說未曾吩咐他說的話,又不是民不聽從興起的先知,又干什麼系?你閱讀理解一塌糊塗,有錯怪不得別人。
回覆 368# 旁觀者

回覆 21# 旁觀者
不是妄稱刵和華之人死得快,而是盲從者死得快。
旁觀者 發表於 2024/1/4 02:09

字都唔識就諗住講人,收皮啦死藍屍。

你除左唔識字,仲係盲㗎。
回覆 367# 旁觀者

你連中文都唔識,返去幼兒園啦。
回覆 373# dior13dior13

你又混淆?
你一直只執著一句,徒 3:23  凡不聽從那先知的,必要從民中全然滅絕,來說三個錯誤的結論
-指殺人
-教訓信徒去行動
-執行的是人

申20:13,申20:17

之前又唔講?你到底點樣立論?立好未?改好未?
飄移的目標,在下技藝低微,確實無法打中jimmychauck 發表於 2023/7/1 03:03

申20:13耶和華─你的神把城交付你手,你就要

說明有前設,上帝幾時有將邊一座城交喺邊一位信徒手中?
即係並非教訓所有信徒囉,咁有邊個信徒今日夠膽咁樣講?
你錯誤扭曲左歷史上嘅吩咐,錯誤將佢擴大為一般性吩咐

申20:17將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人都滅絕淨盡

即係唔係殺全部人囉
你錯誤扭曲左歷史上嘅吩咐,錯誤將佢擴大為一般性吩咐

申18:12所以耶和華─你的神將他們從你面前趕出。

咪即係唔係殺囉
咪即係執行的不是人囉
指殺人?錯
執行的是人?錯

利24:16 那褻瀆耶和華名的,必被治死;全會眾總要用石頭打死他。不管是寄居的是本地人,他褻瀆耶和華名的時候,必被治死。

偏偏利24:15 你要曉諭以色列人說
邊一位係以色列人?邊一位信徒係以色列人?
咪即係舊約時代嘅吩咐囉,唔係信徒守㗎囉
褻瀆耶和華名,同不聽從那先知的,又唔係同一級或同樣性質嘅罪
即係同徒 3:23  無關囉

申22:24係一般性嘅社會律例,通姦死刑,有咩問題?你唔通將佢曲解為要通街隨機殺人?

民15:32~36係犯十誡,十誡乃神親口吩咐,又唔係先知講喎。
而該事例"將他收在監內;因為當怎樣辦他,還沒有指明。"正正說明,會眾唔係解完經就直接殺喎,係要等神親口指示殺先做喎。

緃然有以上其他經文提及殺人,但係從來都唔係一般性嘅吩咐。

而你最後都解釋唔到,徒3:23 ==>  申18:15~19 裡面邊度係指殺人喎。
我一早解左係流放,你又冇反駁到我嘅解法

攞啲其他不相關嘅經文出黎,剪報紙字粒重組句子就可以作啲道理出黎?你仲夠膽講以前自己教聖經?你啲學生收硬皮啦。

以上,清楚指出,你解經全解錯。

你閱讀理解一塌糊塗,無力解說,無力反駁,只懂自吹自擂,自說自話,貼貼貼貼。
讀好書先再同我講啦。

話題要轉了嗎?
回覆 375# dior13dior13

自吹自擂,自說自話,貼貼貼貼。無力解說,無力反駁

閃時功又打中了
回覆 377# dior13dior13

讀好書先再同我講啦。
回覆 379# dior13dior13

民15:32-36 與徒 3:23  無關
我上面證明左啦,你有能反駁嗎?

申18:19必討誰的罪。
執行的不是人

申18:20 與徒 3:23 無關,並非徒 3:23所引

徒 3:23不指殺人
#185證明左,你有能反駁嗎?

你無力反駁我的任何論點,我又唔會怪你,連我自己都反駁唔到,點會期望一個精神嘅病人反駁到?
你一個從頭到尾都語無倫次嘅人,話人精神病,我睬你都有味啦,

回覆 381# dior13dior13

錯錯錯

徒3:23 凡不聽從那先知的
申18:20 若有先知擅敢託我的名說我所未曾吩咐他說的話
申18:20是說有假先知擅託名說未曾吩咐他說的話,又不是民不聽從興起的先知,又干什麼系?你閱讀理解一塌糊塗,有錯怪不得別人。
jimmychauck 發表於 2024/2/17 01:04

已經在論兩個不同的題目。你證明不了他們是在論同一題目

我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我我必討誰的罪,說明不是人去執行,我第一天#185已經跟你解完了

"滅絕"的話,#185已經詳細解說了,在7個月前,正等你反駁。你可能還有眼盲或失憶的問題。

你不停試圖用各種牽強附會的手法去曲解聖經講自己的結論,便犯下各種的謬誤。完美地示範斷章取義,就如上圖所示報紙剪字一般。

2Pe 1:20  第一要緊的,該知道經上所有的預言沒有可隨私意解說的

錯錯錯

要我解釋,能怎麼解釋?
dior13dior13 發表於 2023/7/1 18:27

你無力解說、無力反駁,只會自吹自擂,自說自話,貼貼貼貼。讀好書先再同我講啦。
高級模式 | 發新話題
換一個