返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

如果真係純粹紀念,咁遺孀同當事人都唔想搞,教會做乜仲要堅持搞? ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:51

追思會....遺孀家人唔鍾意咪唔出席囉.
係唔可以阻止人「追思」架喎

(其實, 不參予, 不出席.....已經夠喇, 無需要講咁多說話, 行動代表咗個口)
回覆 61# beebeechan

你呢,全部心思只集中在教會「有權」、「無唔尊重」,家人「無權」等。

你就完全忽視呢啲爭議,响外人睇起黎,係幾咁難睇,外人(尤其係反基)只係不斷食花生。

呢啲,就係公關災難。你唔懂呢啲,難怪反對閹割神父方案啦。
回覆  beebeechan

你就完全忽視呢啲爭議,响外人睇起黎,係幾咁難睇,外人(尤其係反基)只係不斷食花生。
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 23:45

我都係呢個教會既「外人」.....用第三者角度嚟睇, 講番句公道話。
亦唔覺難睇, 唔係乜公關災難嚟......(唔同你呢啲立心搵到少少野就上位抺黑既心態)
花生...都有好多種食法既....南乳花生, 陳皮花生, 甜酥, 咸脆
回覆  beebeechan

响外人睇起黎,係幾咁難睇,
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 23:45

其實呢啲紏紛, 離開循道衛理教會, 社會上有邊個會留意理會? 無乜新聞價值
只係你呢種唔放過任何可以抺黑機會既「反基」先會拎嚟想吹大佢.

(不過, 係呢個咁凋零既網, 吹唔出好多泡)
我都係呢個教會既「外人」.....用第三者角度嚟睇, 講番句公道話。
亦唔覺難睇, 唔係乜公關災難嚟......( ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 23:52

計人頭時就基督宗教一家親,一有依郁就係「外人」,關係係真正外人睇黎真係撲朔迷離。
計人頭時就基督宗教一家親,一有依郁就係「外人」,關係係真正外人睇黎真係撲朔迷離。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 00:30

一家親時, 係咪老荳都可以同閨女一齊沖涼?
(應親時親, 亦要懂分)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
一家親時, 係咪老荳都可以同閨女一齊沖涼?
(應親時親, 亦要懂分)
beebeechan 發表於 2023/7/26 00:33

只要你心無雜念,又怕乜?最怕你口裡說不,身體卻……
google袁天佑都唔少result架,呢啲仲係第一頁添,公信力高過你所謂無人留意理會/無乜新聞價值:

...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 00:43

我以為經TVB, RTHK, 東方, 星島呢啲媒體報導先係叫「新聞價值」咋
g

循道衞理稱遭袁天佑師母恐嚇 信徒洗版式罵爆余恩明牧師 - 門徒媒體 (apostlesmedia.com)

...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 00:43

就以呢則報導講講

要人哋對佢「尊重」時, 遺孀都好唔尊重人喎

人地既按立典禮, 是人地莊嚴既埸合嚟, 佢走去「搶咪」
唔阻止, 只因佢係仲有「前會長」既聲譽保護...俾番面過世的會長之喎

要玩抺黑, 拎呢啲嚟抺咪仲正:

(1) 生前係咁去煩人, 所以自己都怕煩? 言下之意, 呢啲搞作係煩到主家。
(有啲係我可以論斷人,  千其唔好咁論斷我?)
佢去做追思....都係打扮工, 做戲咁做?

(2) 自己個教會都唔信, 寧可把個仔送去「大淫婦」「「邪教異端」受教育?
(有啲似內地厨師唔會食自己在厨房煮既菜?)

(3) 個仔入聖公會受洗要低調, 唔好影響佢會長既身份??

個仔真係唔識講野, 一啲都無遵從先父遺願
你朝早返工離開屋企,家中老婆會唔會追思你?

如果確信死後主內弟兄姊妹都上天堂,袁牧師其實只係早一步啫,有咩好追思?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔理陳版友強詞奪理扮唔識咩係尊重,我懷疑呢單野,教會係想借追思會刮返一筆「捐款」,家人得悉教會企圖,出面阻止。
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 12:46

想藉追思會刮返一筆「捐款」之外,
還想藉死人名義聚眾再行計劃下一次的黑暴行動。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

如果確信死後主內弟兄姊妹都上天堂,袁牧師其實只係早一步啫 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 09:52

教徒自己都唔相信會在天堂見面,如果信,還追什麼思呢?
又係學耶穌果一套,做SHOW!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

如果確信死後主內弟兄姊妹都上天堂,袁牧師其實只係早一步啫,有咩好追思?

話你錯又唔係, 但的確你又有啲離地

按你呢種角度....當人地生BB時, 應該為嬰兒哭泣, 要苦口苦臉, 千其唔好慶祝...因為佢會好不幸地來到世上, 要受苦難, 會學壞, 會犯罪矣...! (都係有經根據架)

咁亞小抽仔每日返學放學, 出門唔使掛心。
但呢次抽仔係去英國寄宿學校, 無三年都唔會返嚟....
咁你做老荳既同抽嫂在佢出門時會唔會都同平時心態唔同。

(你可以繼續扮cool....不過一定唔係正常人的反應)
P.S.你一到反基時就唔正常
咁亞小抽仔每日返學放學, 出門唔使掛心。
但呢次抽仔係去英國寄宿學校, 無三年都唔會返嚟....
咁你做老荳 ...
beebeechan 發表於 2023/7/26 10:32

寄宿學校未必穩陣,都唔排除會客死異鄉,機會點都大過local返學放學……教徒死就當然無問題啦,會在天堂再相會嘛,我地啲非教徒死咗就真係永別架。
寄宿學校未必穩陣,都唔排除會客死異鄉,機會點都大過local返學放學……教徒死就當然無問題啦,會在 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 21:27

講機率. 寄宿住在學校campus...
係香港返學, 要搭車, 過馬路, 經過商場又會還上神經佬隨機用刀捅人.....

係輪到時, 即使是0.000000000001% 機率都會中獎
我地啲非教徒死咗就真係永別架。

抽刀斷水 發表於 2023/7/26 21:27

你又唔係大罪到唔使審,, 直落地獄嗰類
點都會在公審大堂見見...亞仔旁聽.....然後先永別既
(又話唔定耶大人開恩, 只判你死緩.......到煉獄中煉煉)
按你呢種角度....當人地生BB時, 應該為嬰兒哭泣, 要苦口苦臉, 千其唔好慶祝...因為佢會好不幸地來到世上, 要受苦難, 會學壞, 會犯罪矣...! (都係有經根據架)
beebeechan 發表於 2023/7/26 10:32

同我傾得多,有啲功力喎:

《莊子.外篇至樂第十八》︰察其始而本無生,非徒無生也而本無形,非徒無形也而本無氣。雜乎芒芴之間,變而有氣,氣變而有形,形變而有生,今又變而之死,是相與為春秋冬夏四時行也。人且偃然寢於巨室,而我噭噭然隨而哭之,自以為不通乎命,故止也。

... 亡,予何惡!生者,假借也。假之而生生者,塵垢也。死生為晝夜。

語譯:覺察死去的人原本就沒有生命,不但沒有生命更本來不具有形體,非但不具有形體而且本來沒有元氣。夾雜在恍恍惚惚的境域,因變化而有元氣,元氣變化而有形體,形體變化而有生命,如今變化至死亡,這跟春夏秋冬四季運行的規律一樣。死去的人安安穩穩地寢臥於天地之間,而我卻嗚嗚地圍着她哭泣,我認為這是不通曉天命的表現,所以也就停止了哭泣。

... 沒有,我怎麽會厭惡!生命的形體,借助外物凑合而成呀;假借他物而生成的生命體,灰塵廢土凑集呀。人的死與生就猶如白天與黑夜交替運行(晝夜)。

參考:http://paper.wenweipo.com/2016/02/03/ED1602030012.htm
高級模式 | 發新話題
換一個