返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

畫公仔唔駛畫出腸,
或者分贓唔勻都有可能性。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 14:09

如好似你咁胡亂添加猜想, 乜都得喇
咁《給十九歲的我》火紅, 票房賣得......當事人又無得分....分贓唔勻?
咁不如攬炒 ...大家無?
(唔好講到咁正義出發點)

凡事睇不清, 想不透, 加鹽加醋....一向都是你處事毛病, 半世人不變

東京好多無料案內所, 你就「無料按內想」
回覆 40# beebeechan

「公開悼念亦非袁牧師所願」
凡事睇不清, 想不透, 加鹽加醋....一向都是你處事毛病, 半世人不變

東京好多無料案內所, 你就「無料按內 ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 21:31

我就唔知邊個睇不清想不透了:

遺孀:「本人及家人(有信主和未信主)現在非常懷疑循道衛理聯合教會利用袁天佑的死作招徠。」
見:https://www.facebook.com/km.chan ... xeugubQNN2VMsQK4pml

如果我處事係有毛病,咁遺孀都同我一樣喇。
回覆  beebeechan

「公開悼念亦非袁牧師所願」
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 21:54

兩份「臉書」都無此句啵
我就唔知邊個睇不清想不透了:

遺孀:「本人及家人(有信主和未信主)現在非常懷疑循道衛理聯合教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:00

「懷疑」就可入罪, 定罪, 判刑....?
兩份「臉書」都無此句啵
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:09

已經私下向某牧師多次提出袁牧師的遺願  竟然未得尊重
現只好繼續公開向各位牧師再表達
請 #循道衛理聯合教會
取消下週弔唁 九月二日追思聚會並所有治喪活動
尊重袁天佑牧師的遺願
弔唁乃弔祭死者並慰問喪家
我們一家意決不需要舉行弔唁
已衷心感謝各界的慰問和關懷
而追思聚會與喪禮同性質是公開悼念
這不是天佑所願

天佑已知道自己是癌症晚期 仍經常出現教會 聯絡弟兄姊妹 卻從沒有叮囑任何牧師替他舉辦喪禮或追思禮
天佑只有在這兩三星期內多番向家人提出不要任何公開舉殯儀式 只由家人摰親送別他
出現這個情況
教會不尊重亡者袁牧師遺願
不尊重家人的治喪安排
逾越家人的意願
執意單方面舉行公開悼念活動
本人實在對教會的做法非常驚訝及遺憾
再次邀請大家按天佑的遺願
安靜個別以禱告上帝來送別大家所敬愛的袁天佑牧師

https://www.facebook.com/km.chan ... qnmXEC2j8Y1S6RYZCMl
「懷疑」就可入罪, 定罪, 判刑....?
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:10

有人入罪, 定罪, 判刑喇咩?
而追思聚會與喪禮同性質是公開悼念
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:12

追思聚會=喪禮
這是不對的定義啵

咁去拜山就等如是出殯?
追思聚會=喪禮
這是不對的定義啵

咁去拜山就等如是出殯?
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:14

你同遺孀理論囉,同我講做乜呢。我都係極度懷疑教會咁堅持要搞,都係為咗招徠/收捐款。
你同遺孀理論囉,同我講做乜呢。
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:16

你無料論矣?
我都係極度懷疑教會咁堅持要搞,都係為咗招徠/收捐款。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:16

你要做「小人」,, 測君子之心
我都無野可以做到架喎
你無料論矣?
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:25

目前我都係引述遺孀既睇法,對此我不擅加意見。

我都唔知教會追思黎做乜。
你要做「小人」,, 測君子之心
我都無野可以做到架喎
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:27

我同遺孀睇法相同啫,如果你想話我同遺孀都係「小人」,我就無所謂既。
對此我不擅加意見。

...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:34

你一早加咗喇:
我都係極度懷疑教會咁堅持要搞,都係為咗招徠/收捐款。
我都唔知教會追思黎做乜。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:34

咁大陸, 台灣, 有華人的地方....都唔應該追思孫中山? 「追思黎做乜。 ...」
你一早加咗喇:
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:40

我唔係講緊追思會既定義,而係懷疑搞呢場追思會既功能。
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:43

追思..就是紀念....多謝前會長對教會的貢獻。
(如出現咗不相干既功能先好鬧人喇)
如果係你, 只係慕道者既身份, 應該無人為你追思既.....你唔使憂心
追思..就是紀念....多謝前會長對教會的貢獻。
(如出現咗不相干既功能先好鬧人喇)
如果係你, 只係慕道者既 ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 22:48

如果真係純粹紀念,咁遺孀同當事人都唔想搞,教會做乜仲要堅持搞?
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 22:43

以基督教會既作風, 我都唔排除教會既人想嚟「搶喪」....喪事由教會主事, 係主家!。(家人當然不滿)
(如對臨終病人, 就搶住同病人受洗咁)
高級模式 | 發新話題
換一個