返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

至於你身為天主教徒,點樣負面評價佛教理論,我呢啲外人就唔再follow up了。
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 11:27

唔好忘記你都係天主教既「外外人」....
少啲做負面評論。
16天主於是造了兩個大光體:較大的控制白天,較小的控制黑夜,並造了星宿。
天主將星宿擺列在天空,照耀大地,
beebeechan 發表於 2023/7/27 12:57

成個宇宙得呢兩粒大光體?
唔好忘記你都係天主教既「外外人」....
少啲做負面評論。
beebeechan 發表於 2023/7/27 12:58

你幾時有見我評價天主教教義呢?大都係教會發生新聞,我係咁倚「按」兩「按」啫。
成個宇宙得呢兩粒大光體?
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 14:50

乜你夜晚望上天, 睇到好多「大光」咩?
係窗外廣告牌, 定係街燈嚟?
你幾時有見我評價天主教教義呢?大都係教會發生新聞,我係咁倚「按」兩「按」啫。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 14:54

你正正就係衰在「係咁倚」就按。缼智欠慧。
你幾時有見我評價天主教教義呢?大都係教會發生新聞,我係咁倚「按」兩「按」啫。 ...

通常啲民主選舉, 如美國總統選舉, 候選人都係專搵對手既負面新聞攻擊...
如包二奶, 搵雞, 有個仔吸過毒, 請女秘書食雪茄, 在公眾場所撩鼻屎, 太老喇, 行步路都就快仆街....咁......鮮有評價對手既競選政綱

你都係咁樣嚟反天主教/基督教既

(我地祖國既選舉, 香港選特首...就無啲咁既下流手段,因為唔係民主選舉嚟)
你幾時有見我評價天主教教義呢?

呢啲係咪就是「老鼠拉龜, 無掟埋手」??
乜你夜晚望上天, 睇到好多「大光」咩?
係窗外廣告牌, 定係街燈嚟?
...
beebeechan 發表於 2023/7/27 21:50

所以我咪話「創世紀既視野好窄,純粹地球角度」囉,你依家明我講咩啦。
通常啲民主選舉, 如美國總統選舉, 候選人都係專搵對手既負面新聞攻擊...
如包二奶, 搵雞, 有個仔吸過毒,  ...
beebeechan 發表於 2023/7/27 21:58

無做過就唔驚啦,資訊咁發達,屈都無咁易屈到你。

最弊教會身有屎,又想噴香水遮臭味,弄巧反拙。

不如試下某啲教區先行試驗閹割神父方案,十年八年後睇下該教區既性侵醜聞係增加定減少?你覺得呢個提議好唔好?
呢啲係咪就是「老鼠拉龜, 無掟埋手」??
beebeechan 發表於 2023/7/28 00:11

你成日以為我係反基,其實我真係慕道者黎架,仲誠心過啲假信徒。
所以我咪話「創世紀既視野好窄,純粹地球角度」囉,你依家明我講咩啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/29 12:56

你都做過人老荳, 仔女大咗, 唔記得咗以前都成日用細路話同仔講野既。
如:
亞抽仔, 快啲食奶奶喇
食完去屙殊殊..瞓覺覺豬..

天主在創世紀用上人的角度來講天...「你黃昏望天就見兩個大光」...有咩唔妥?

唔通叫亞抽仔食「水、蛋白質、脂肪、碳水化合物、礦物質、維生素」合成質? (白痴咩)
無做過就唔驚啦,資訊咁發達,屈都無咁易屈到你。

最弊教會身有屎,又想噴香水遮臭味,弄巧反拙。
...
抽刀斷水 發表於 2023/7/29 13:00

有做過既當然要認, 最弊係俾人屈。
好似唔少三, 四線既女星仔都話同邊個邊個大星有緋聞, 有過路, 搏上位唶.
你成日以為我係反基,其實我真係慕道者黎架,仲誠心過啲假信徒。
抽刀斷水 發表於 2023/7/29 13:01

黑曱甴變藍?

是保祿, 還是

華麗轉身?
你都做過人老荳, 仔女大咗, 唔記得咗以前都成日用細路話同仔講野既。
如:
亞抽仔, 快啲食奶奶喇
食 ...
beebeechan 發表於 2023/7/29 22:59

所以就話創世紀唔適合用黎形容宇宙囉,你仲讚好佢可以三言兩語交代哂創造細節喎,個宇宙幾大都完全交代唔到啦。
所以就話創世紀唔適合用黎形容宇宙囉,你仲讚好佢可以三言兩語交代哂創造細節喎,個宇宙幾大都完全 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/31 14:51

??
我有講過啲咁嘅野咩?
回覆 115# beebeechan

89樓
如包二奶, 搵雞, 有個仔吸過毒,  ...

其實係

不過有唔同的地方
就係
民主選舉中,被批評攻擊的對象係「候選人」,候選人都係人黎

而天主教和基督教呢,就係全能全知全愛的神,或受到全能全知全愛的神疪護下的信徒
其實係

不過有唔同的地方
就係

人雖無錯,人有過犯好正常,好合理
呢些辯論反而令公眾人物透明化,反神化,係好事。

但全能全知愛世人的神呢?
回覆  beebeechan

回覆 115# beebeechan

??
我有講過啲咁嘅野咩?

89樓
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 14:19

你睇清楚啲, 我係咪話「你仲讚好佢可以三言兩語交代哂創造細節喎,」

你條接收天線都係山寨貨? 收得咁屎既?
其實係

不過有唔同的地方
就係

而天主教和基督教呢,就係全能全知全愛的神,或受到全能全知全愛的神疪護下的信徒
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 14:35

你呢個論點我一早又反駁過架喇, 不過當時你未入壇,
你入壇又無趴下帖。

既然人唔係「全能全知全愛」,, 所以就更加唔會明白有「全能全知全愛」既神的做事方式。
當日我用比喻:

又話消防員係救山火既, 點解係去放火!?

(你唔識野就收聲喇
你唔明點解神會容許罪, 苦難存在
你以為係唔好既野, 其實又係好既)
高級模式 | 發新話題
換一個