返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

回覆 119# beebeechan

你唔係讚唔通係彈?
(你唔識野就收聲喇
你唔明點解神會容許罪, 苦難存在
你以為係唔好既野, 其實又係好既)
beebeechan 發表於 2023/8/1 22:16

你搵日真係被人拮下屎眼,睇下呢個苦難幾咁美好?
你搵日真係被人拮下屎眼,睇下呢個苦難幾咁美好?
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:07

呢到有個旁觀者成日拎呢句:

「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若喝了甚麼毒物也必不受害。手按病人,病人就必好了。」《馬可》16:17
好似個個基督徒都要有呢啲大能咁。

當我話天主會用人眼中不好的方式來帶出好結果。
你依家咁講:
「你搵日真係被人拮下屎眼,睇下呢個苦難幾咁美好?」
以為所有不好的事, 壞事, 罪惡都會有好果
其實都一樣咁幼稚
你依家咁講:
其實都一樣咁幼稚
beebeechan 發表於 2023/8/1 23:36

「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘛,神存在與否根本無影響。
「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘛,神存在與否根本無影響。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:46

咁塞翁既福福, 禍禍....係隨機產生, 或是早有安排既呢
「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘛,
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:46

用咁既心境嚟睇苦難, 未嘗不是好角度喎

有信仰既人(基督教就係勒)都係教人咁睇
當我話天主會用人眼中不好的方式來帶出好結果。
你依家咁講:
其實都一樣咁幼稚
beebeechan 發表於 2023/8/1 07:36

咁又唔駛天主,您都做得到!拎支機關槍入幼稚園掃死班嗹仔可能其中有一個將來勁過希特拉。咁做救咗幾十億人
咁又唔駛天主,您都做得到!拎支機關槍入幼稚園掃死班嗹仔可能其中有一個將來勁過希特拉。咁做救咗幾十億 ...
沙文 發表於 2023/8/2 01:06

你唔好成日卦住希特拉喇(咁很負面睇野)
班靚仔中唔俾會有霍金, 以民為先, 讓祖國富起來既習大大, 將潛水運動發揚光大既教練.....發明太陽能汽車既未來科學家, 仲勁過阿MUSK
希特拉又未必負面。可能elon musk或者教宗嘅阿敏本應在一次街頭劫案中死於一個猶太賊佬之手,但這位猶太賊佬卻不幸死於Belsen集中營。如果唔係希特拉,佢兩位都冇機會出世
Don't know where God is but the Devil is in the details
希特拉又未必負面。可能elon musk或者教宗嘅阿敏本應在一次街頭劫案中死於一個猶太賊佬之手,但這儉猶太賊 ...
沙文 發表於 2023/8/2 03:08

你呢啲佈局, 係要全知先可以喎
可惜.....你唔係
be optimistic都得啫,凡事向好嗰方面睇
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2023/8/2 03:37

雖然塞翁失馬, 不知是福是禍
但..最好都係唔好失馬
沙文 發表於 2023/8/2 03:37

咁阿抽水就會話你好很阿Q
唔失馬可能又會變咗咁呢?

世事嘅嘢好難講, 如果係全知就唔使考慮信唔信教啦.
唔失馬可能又會變咗咁呢?

世事嘅嘢好難講, 如果係全知就唔使考慮信唔信教啦. ...
沙文 發表於 2023/8/2 04:23

你都承認你唔係全知..所以係咪應考慮下信全知過嗰
claimed to全知, 未達標
claimed to全知, 未達標
沙文 發表於 2023/8/2 05:37

你知個「標」係邊咩?
都知啩?我自己set嘅
用咁既心境嚟睇苦難, 未嘗不是好角度喎

有信仰既人(基督教就係勒)都係教人咁睇 ...
beebeechan 發表於 2023/8/2 00:19

挑,無信仰/無神都可以咁睇既話,咁要個信仰/神黎教人做乜?

最弊係有個全知全善既神响度,有苦難即刻要被問責:「喂呢壇野係咪你安排架?」又無回應。

無神就唔駛兜彎諗一輪浪費時間先塞翁失馬了。
不作無聊之事,何以遣有涯之生吖嘛
高級模式 | 發新話題
換一個