返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

挑,無信仰/無神都可以咁睇既話,咁要個信仰/神黎教人做乜?

最弊係有個全知全善既神响度,有苦 ...
抽刀斷水 2023/8/2 09:55 提交

你呢啲有點係 over-simplify 喇。
有信仰/無信仰既人會屙屎,咁要信仰嚟做乜。

有信仰與信仰less的人,還有唔少不同既。
不作無聊之事,何以遣有涯之生吖嘛
沙文 2023/8/2 12:57 提交

係人都知此生有崖,
你唔知既就係去崖邊既時候係點。
好似股市咁,去到阻力位勒,係牛?係熊?或是牛皮
係人都知有崖咩?我唔記得聽邊個講信乜乜就有永生添。好在得您提點,我爭尐落踏
Don't know where God is but the Devil is in the details
係人都知有崖咩?我唔記得聽邊個講信乜乜就有永生添。好在得您提點,我爭尐落踏 ...
沙文 發表於 2023/8/2 18:12

咁你真係要睇睇係在「聽邊個講」囉....
係人都知有崖咩?我唔記得聽邊個講信乜乜就有永生添。好在得您提點,我爭尐落踏 ...
沙文 發表於 2023/8/2 18:12

嗱, 好似黑暴後, 啲黃絲話香港失自由, 無訴求.....惡安法超越香港法
所以走得就走....移民潮起。

經上創世紀就一早講咗原祖之後的人, 都要在世上受苦受難, 做到隻積咁先有兩餐...
唔知點解啲人又反而唔肯離開這世界, 死都想留低咁呢?
經上創世紀就一早講咗原祖之後的人, 都要在世上受苦受難, 做到隻積咁先有兩餐...
唔知點解啲人又反而唔肯離開這世界, 死都想留低咁呢?
beebeechan 發表於 2023/8/2 04:20

文藝創作通常反映作者嘅出身background。
經上講嘅嘢未必啱每個class.
一睇就知咁樣講嘅人係出身自人均GPD, PPP較低地區。
我從來未聽過Elon Musk咁樣呻, 所以貴教經文唔能夠引起我嘅共鳴

所以貴教經文唔能夠引起我嘅共鳴
沙文 發表於 2023/8/3 01:11

你冇共嗚但好有興趣就真
「聖經錯謬補遺」呢個論串, 你發帖最多。反映你既內心
我從來未聽過Elon Musk咁樣呻
沙文 發表於 2023/8/3 01:11

都辛苦架, 
為咗爭個市場佔有率,擸多幾桶金,  幾十歲人仲要出嚟同人隻揪, 你估好自在咩

(佢有個優勢就係被打爆春袋都唔驚, 佢好少用。佢對手就有個人妻要招呼, 忌下忌下)
有信仰/無信仰既人會屙屎,咁要信仰嚟做乜。
beebeechan 發表於 2023/8/2 15:28

You've got the point!

細個時讀過《擊壤歌》:日出而作,日入而息;鑿井而飲,耕田而食。帝力於我何有哉!

語譯:我食飯屙屎瞓覺做我既事,你個上帝有咩全能力量,關我L事咩。
You've got the point!

細個時讀過《擊壤歌》:日出而作,日入而息;鑿井而飲,耕田而食。帝力於我何有哉!

語譯:我食飯屙屎瞓覺做我既事,你個上帝有咩全能力量,關我L事咩。
抽刀斷水 發表於 2023/8/3 01:36

我唔識字讀BB班都知你又解L錯哂哩
文中既帝, 係指神咩?
作者是享往太平盛世安樂日子, 不去羡慕帝王的權力。。(即係唔會出嚟選議員, 爭頭位, 搶梳化, 甚至唔炒股)

夏商年代既中土人就認識得上帝? 比梅瑟仲要早
我唔識字讀BB班都知你又解L錯哂哩
文中既帝, 係指神咩?
作者是享往太平盛世安樂日子, 不去羡慕帝 ...
beebeechan 發表於 2023/8/3 01:49

話過你架喇,虛心啲先學到野:

對於這首歌謠的最後一句,“帝力於我何有哉”,“帝力”歷來有兩種解釋。一種認為指“帝王的力量”,也就是說,人們的自給自足、衣食無憂的生活是靠自己的勞動得來的,而君王對此並沒有什麼作用,歌者反問:帝王的力量對我來說又有什麼作用呢?當然,如此閒適安康的生活,並不是真的與帝王一點兒關係都沒有,因此也有評論云:“能使民安其作息、飲食即帝力也。得末句翻空一宕,調便流逸。”另一種解釋是把“帝力”解釋為“天帝的力量”,從而突出了此歌謠反對“天命論”的色彩,歌者感嘆:老天爺對我來說有什麼用呢?

https://www.arteducation.com.tw/shiwenv_21c484c79935.html
抽刀斷水 發表於 2023/8/3 02:13

中國古代的神不是叫帝, 叫天

另一種解釋是把“帝力”解釋為“天帝的力量”,從而突出了此歌謠反對“天命論”的色彩,歌者感嘆:老天爺對我來說有什麼用呢?
抽刀斷水 發表於 2023/8/3 02:13

所以話你一向睇野差咗少少
有解釋時, 仲要睇係邊個嚟解釋喎
唔通阿屎料feng係到大解你都當寶咩
回覆 147# beebeechan
我唔否認我對聖經嘅錯謬頗有興趣
不作無聊之事,何以遣有涯之生吖嘛
回覆 148# beebeechan

唔辛苦, 冇曬聲氣
https://www.gadgetsnow.com/tech- ... eshow/102282479.cms
中國古代的神不是叫帝, 叫天
beebeechan 發表於 2023/8/3 02:19

抽刀斷水 發表於 2023/8/3 12:33

玉皇稱帝, 係宗朝既事嚟

你嗰篇《擊壤歌》中既帝, 係夏商時代既....差二, 三千年架喎

此帝不同彼帝....
(你都係虛心啲喇)
玉皇稱帝, 係宗朝既事嚟

你嗰篇《擊壤歌》中既帝, 係夏商時代既....差二, 三千年架喎

此帝不同彼帝. ...
beebeechan 發表於 2023/8/3 13:02

係喎,咁rollback返再早啲,「五帝三皇」夠唔夠早?佢地咁啱又同耶穌一樣,都係處女產神:

中國的感生神話,一般出現在帝王身上,如「五帝」和「三皇」。「五帝」,分別為伏羲、黃帝、炎帝、白帝和顓頊。至於「三皇」,分別為堯、舜和禹。歷代帝王所感生的對象,可謂種類繁多。除了動物、植物外,還有天象,可說是「始生之祥,明其受命於天,固有異於常人也。」

「五帝」中的伏羲,是一位感大迹和感龍而生的皇帝。《太平御覽》卷七八《詩含神霧》中提到︰「大迹出雷澤,華胥履之,生伏牺。」伏羲的母親華胥於大澤遇大迹,然後把自己的腳踏在腳印上,於是懷孕,故是感大迹而生。

至於有傳伏羲是感龍而生,《拾遺記》卷一中描述︰「春皇者,庖牺之別號。所都之國,有華胥之洲。神母遊其上,有青虹繞神母,久而方滅,即覺有娠,歷十二年而生庖牺。」

至於黃帝,他是感電而生的一位帝王。《史記正義》說︰「黃帝……母曰附寶,之祈野,見大電繞北斗樞星,感而懷孕,二十四月而生皇帝。」又於《玉函山房輯佚書》輯《河圖稽命征》曰︰「附寶見大電繞北斗權星,照耀郊野,感而孕二十五月,生皇帝軒轅於青邱。」黃帝的母親附寶,「見大電繞北斗樞星」,可見黃帝是感電而生的。

炎帝,則是感龍而生的皇帝。《史記‧補三皇本紀》︰「炎帝神農氏,姜姓,母曰女登,為少典妃,感神龍而生炎帝,人身牛首,長於姜水,因以為姓。」由於炎帝母女登「感神龍而生炎帝」,故此出現了另一個帝王乃感生而生的神話。

而白帝則是感星、感虹而生的帝王。《玉函山房輯佚書》輯《春秋緯元命苞》︰「黃帝時,大星如虹,下流華渚,女節夢接,意感而生白帝朱宣。」星和虹,其實同是天象,故白帝感星和虹而生,實際上也是感天象而生。

「五帝」中的顓頊,亦是感天象的一個帝王,他是感瑤光而生的。《緯史》卷七注引《詩緯含神霧》︰「瑤光如蜺,貫月正白,感女樞,生顓頊。」女樞有感於「如蜺」的「瑤光」而孕生顓頊,也就是一位同是感天象而生的帝王。

「三皇」中的堯,他是感龍而生的。《繹史.春秋合成圖》:「堯母慶都,蓋大帝之女,生於斗維之野,常在三河東南。天地大雷電,有血流潤大石之中,生慶都。」又於《繹史.春秋合成圖》曰:「奄然陰雨,赤龍與慶都合婚,有娠,龍消不見。」堯帝母慶都與赤龍合婚,故堯帝是感龍而生。

至於舜,他是感星而生的。《尚書緯‧帝命驗》︰「姚氏縱華感樞。」鄭玄注︰「舜母感樞星之精而生舜,重華。」《詩緯‧含神霧》︰「握登感大虹,意感而生舜於姚壚。」其實大虹與樞星同類,同是星象,故此,舜是感星而生的帝王。

禹帝,分別感植物、感珠、感月而生的帝王。首先是感植物而生︰《論衡‧奇怪》︰「禹母吞薏苡而生禹。」至於感珠而生︰《遁甲開山圖》︰「大禹念之,乃化生於石紐山泉,女狄暮汲水,得石子如珠,愛而吞之,有娠,十四月生子。及長,能知泉源,代父鲧理洪水。堯帝知其功,如古大禹知水源,乃賜號禹。」最後感月而生︰《遁甲開山圖》︰「女狄……得月精如雞子,愛而食之。不覺而吞,遂有身,十四月而生夏禹。」

https://commons.ln.edu.hk/cgi/vi ... context=chin_proj_3
係喎,咁rollback返再早啲,「五帝三皇」夠唔夠早?佢地咁啱又同耶穌一樣,都係處女產神:

...
抽刀斷水 2023/8/3 14:15 提交

你真抵挑!

你個引文裡有講誰是三皇,誰是五帝。
你無睇架咩!

全部都是當時地上的偉人,領袖嚟。唔係神唔係仙。
回覆 159# beebeechan

耶穌咪又係後來被人神化,一L樣。
高級模式 | 發新話題
換一個