返回列表 回覆 發帖

死亡本非必然

經常聽到啲基督宗教徒說人本身應該是不死的,只因始祖犯罪才使人會死。

係咪基督宗教徒都不孰聖經的呢?明明聖經講明人係唔係都會死架啦!

創 3:22   耶和華神說、那人已經與我們相似、能知道善惡.現在恐怕他伸手又摘生命樹的果子喫、就永遠活著.
神揀選世上愚拙、軟弱的.
你係咪唔識字?
話明要「伸手又摘生命樹的果子」嘛
你摘咗未?
beebeechan 發表於 2023/8/11 09:56

即係話人本來就會死,只是靠生命樹果子才能活下去,吊鹽水咁。之後冇得死咯,咪依照本來就會死咁樣死囉!而事實吃禁果當日就死是神在講大話,事實就係人本來就會死,並不是神本來造人是不會死的!

你咁叫識字架嗱?!
你離道太耐喇,應該係唔記得咗伊甸園中央係有兩棵樹既。食咗知善惡樹既果係會死。不過食生命樹既果就係解 ...
beebeechan 發表於 2023/8/11 12:03

你無知啫!可惜神是全知,始祖食禁果佢一早就知,也就是一早就預咗之後唔俾佢哋食你所謂既解藥。人會死,係必然的。講起真係覺得神佢好陰 .....................
又玩「全知」呢招?

咁我又打個比喻
神話你知, 你明日過馬路會被車撞瓜....

全知神幫你, 使架車早 ...
beebeechan 發表於 2023/8/11 22:03

如果我避過咗,全知咪錯囉,即全知是假的。我避唔喎,佢咪陰囉,佢明知我係避唔過!

咁又點呀,人咪根本就係會死,話食禁果當天死咪根本就係一個謊言!
你呢啲態度, 就係要食蠔汁兩頭鮮鮑, 但又只想俾大排檔小炒既價錢
beebeechan 發表於 2023/8/15 20:32

講清講楚,係神自相矛盾啫!
想食兩頭鮑, 又想只俾大排檔價錢,
呢啲矛盾唔係來自鮑魚, 或是大排檔....係乜好野都想擸哂條友 ...
beebeechan 發表於 2023/8/16 10:51

兩乜頭鮑哎,自相矛盾又唔認!
高級模式 | 發新話題
換一個