返回列表 回覆 發帖

死亡本非必然

咁「祝你早啲死」、「祝你過唔到今個月」係咪一句祝福語?
抽刀斷水 2023/8/5 11:02 提交

有時係醫院見到啲臨終病人,受著身體的痛苦。
呢啲說話對病人和家屬真係祝福嚟。
你仲後生,少見到親朋好友人生行到呢個階段。
.

你舉呢個例子係「生不如死」既情況,而基督徒眼中既天國,嚮往無盡美好,都比起活在這世好得多,也是「生不如死」,情況相似,所以想確認一下基督徒係咪會覺得「祝你早啲死」、「祝你過唔到今個月」係祝福語?
抽刀斷水 發表於 2023/8/5 12:22

無錯, 即使人(信徒)知道天國比現世好, 但對轉移過程(死)仍要帶死懼, 痛苦。
不然, 人人爭住死, 死唔切咁 (好似黃絲爭住移民英國咁?) 豈不打亂了天主計劃?

我就是喜歡用比喻. 這是從海灘, 泳池觀察得來的:
父母帶幼到海灘, 泳池游水, 幼童畏水, 有些驚到大喊都有
在幼童角度睇, 老荳!!..仲乜要我命!!

其實, 落水玩有乜咁好驚? 老豆知係好好玩架啵, 好快你就知過引哩:

老豆看見幼童驚水, 實在只是好笑. 不竟都係幼童, 唔識野唶.

人對於死後世界會是怎樣? 人知道的有幾多? 實在是太少了
是否也如幼童驚水一樣咁好笑? 但「驚」又係好自然既事

「祝你、陈日君、朱牧师、朱牧民、chauck,早d死」、

「祝你地過唔到今個月」

。。。。。。对你地 ...
上流寄生族 2023/8/6 05:13 提交

或你走得快過91歲的陳日君、who knows
你係想講呢啲信徒對信仰無信心係咪?有信心既就絕對唔會怕架啦下話? ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/6 21:19

你想講既野, 唔好夾硬塞到別人把口
"神父"夾硬把陽物塞到BB仔屁眼又如何?
旁觀者 2023/8/6 22:49 提交

你又屎窟痕癢耶?
現在恐怕他伸手又摘生命樹的果子喫、就永遠活著.
昊暠昺 發表於 2023/8/11 09:39

你係咪唔識字?
話明要「伸手又摘生命樹的果子」嘛
你摘咗未?
即係話人本來就會死,只是靠生命樹果子才能活下去,吊鹽水咁。之後冇得死咯,咪依照本來就會死咁樣死囉! ...
昊暠昺 2023/8/11 10:47 提交

你離道太耐喇,應該係唔記得咗伊甸園中央係有兩棵樹既。食咗知善惡樹既果係會死。不過食生命樹既果就係解藥嚟。

你依家以為講嚟講去都係同一棵樹。

你係無知定係無記性?
你無知啫!可惜神是全知,始祖食禁果佢一早就知,也就是一早就預咗之後唔俾佢哋食你所謂既解藥。人會死 ...
昊暠昺 發表於 2023/8/11 17:26

又玩「全知」呢招?

咁我又打個比喻
神話你知, 你明日過馬路會被車撞瓜....

全知神幫你, 使架車早一日壞咗唔開得, 或者令你扭親腳唔出得街, 係呀,係可以使你被咗一劫。 不過, 你又會神「全乜野知吖...我咪仲生吽吽係到」,, 咪扮全知喇

所以, 仍然是要你被撞瓜, 好應驗甚麼是「全知」。。(真係幾陰公架)
如果我避過咗,全知咪錯囉,即全知是假的。我避唔喎,佢咪陰囉,佢明知我係避唔過!

咁又點呀,人咪根本 ...
昊暠昺 發表於 2023/8/15 10:00

你呢啲態度, 就係要食蠔汁兩頭鮮鮑, 但又只想俾大排檔小炒既價錢
而家咩時勢,您估香港真係返曬黎?冇人留港食鮑魚就要減價救市咖啦
沙文 發表於 2023/8/15 21:26

你唔識做生意囉
減價就係做壞招牌
寧可多餘的銷毀都唔好減價
講清講楚,係神自相矛盾啫!
昊暠昺 發表於 2023/8/16 09:38

想食兩頭鮑, 又想只俾大排檔價錢,
呢啲矛盾唔係來自鮑魚, 或是大排檔....係乜好野都想擸哂條友
兩乜頭鮑哎,自相矛盾又唔認!
昊暠昺 發表於 2023/8/16 11:45

矛盾訴求, 缺一不可
高級模式 | 發新話題
換一個