返回列表 回覆 發帖

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂

回覆 33# beebeechan

基督教主張直接解經,
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:12

但直接解經既新教就解出好多支支派派喎
一樣米養百樣人
一段經出百所教派?

再者, 直接解經係唔等如正確架
咁新教徒咪應該個個剜咗眼, 砍了手的?
回覆 36# beebeechan

錯啦,歷史話,中世紀人,係疫情前,都喜歡洗澡的

疫情期間,佢地認為「不洗澡」係防疫策略,教會支持的

無計,教會唔識科學,都正常。

不過,神的代言人喎
回覆 36# beebeechan

疫情期間,佢地認為「不洗澡」係防疫策略
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:16

照我所知, covid疫情間, 公眾泳池都係關門大吉。。。之前啲人都係好鍾意游水架
(康文處係咪好唔科學?)
回覆 41# beebeechan

係㗎。

天主教的歷史問題,導致無法令人信服。

基督新教的教義,又令人感到無法接受。

有見及此,咪有好多教友研究完之後,選擇離教囉。

好多人就咁轉信佛教、New Age、Spiritual But Not Religious、Skepticism 、Agnostic 、甚至 Atheism
回覆 39# beebeechan

咁你仲信天主教嘅?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:14

你唔記得老師#28 點教你嗱

係㗎。

好多人就咁轉信佛教、New Age、Spiritual But Not Religious、Skepticism 、Agnostic 、甚至 Atheism
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:21

呢啲咪又係自high, 自爽, 用文字自慰一番囉....
拎啲數據出嚟睇睇?

係㗎。

天主教的歷史問題,導致無法令人信服。

Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:21

咁你唔信天主教, 只係唔鐘意佢既歷史,
唔係教義有問題
回覆 43# beebeechan

科學又唔係萬能,但神係全能全知全愛喎。

另外康文署決定,當然唔係完全科學,也不能說是科學決定。

康文署的決定,係科學 × 官僚 × 當今政府的行政架構下的決定。
回覆 46#beebeechan

呢度離教者已經係例證

在美國和歐洲,參加教會和信耶穌的人一直下跌

在香港,根據香港年報,信徒則有上升趨勢。

不如加埋抽水嗰啲:教會空置, 變賣, 改用途.....加兩錢肉緊

呢度離教者已經係例證

.
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:28

成班無腦, 屎料一族, 發佈膠, 都係例証
(唔信就變成咁, 不如快啲信返好過)
你唔記得老師#28 點教你嗱

但問題係天主教連講到講錯呢

你#28係講緊D,識講唔識做的人,你都應該要聽佢講

其實科學某程度都支持呢點,科學家負責講,唔識做。工程師識做,未必識講。你都應該要聽識講唔識做的科學家講。

不過連講到錯的天主教,點解你今日仍然堅信?

呢度離教者已經係例證

在香港,根據香港年報,信徒則有上升趨勢。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:28

咁快搬嚿石砸自己腳既?
但問題係天主教連講到講錯呢

不過連講到錯的天主教,
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:32

天主教會可以講錯科學
不過教會唔係教人科學架喎

即係tigerwood 唔識踢足球....有乜好笑....唔等如佢打golf唔掂喎
回覆 53# beebeechan

香港情況係,有人入教,有人離教,入敎比離敎者多,先增長

不過值得一提,香港1997年50萬人信,現在130萬人信
當中增長的大部分係基督新教,唔係天主教舊教

在1997年約25萬人信天主,25萬人信基督新教
在2021年約40萬人信天主,90萬人信基督新教
回覆 54# beebeechan

咁賣贖罪券呢?又點睇?
回覆 47# beebeechan

歷史證明天主教解釋聖經不可信,最少不能配為「最高權威」

在1997年約25萬人信天主,25萬人信基督新教
在2021年約40萬人信天主,90萬人信基督新教
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:36

喂..喂...喂
你啲料錯哂喎

90萬基督新教徒? 篤數咩

唔好話天主教會中世紀講錯野
21世紀互聯網盛行的年代你都係講錯

證明你講野不可信,不能配為任何「權威」

香港情況係,有人入教,有人離教,
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:36

唔只香港, 全世界都係咁
回覆 54# beebeechan

咁賣贖罪券呢?又點睇?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:37

一單還一單...
咁快想轉台??

沖涼, 教會權威..你講哂未, 仲有無新反辯?
(重重複複就無謂勒)
高級模式 | 發新話題
換一個