返回列表 回覆 發帖

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂

假設一宗教, 叫 PP宗教
A卷B章C節: 外星人很高
D卷E章F節: 外星人很矮
G卷H章I節: 外星人像侏儒
J卷K章L節: 外星人像巨人
M卷N章O節: 外星人如地球人差不多高

10000年後,人類找到外星人,發現外星人好高大,如巨人一樣
結果: 10000年前 PP宗教教主早已成功預測外星人很高大像巨人,所以PP宗教所講的神是真的

結論:  PP宗教經文永遠預測準確
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/20 11:42

經上邊到搵到呢啲漁翁撒網式既描述來說大地
大地是平, 但是圓型的, 不是方, 無角
大地是三角形
大地如一隻鑊
大地如一粒骰, 人只住在其中一面
....之類之類

好似買大細...五十五十...
又或者你話聖經買大又買細, 實有一邊中....
之不過, 能講出下一舖開1, 1, 2...四點細....就好唔簡單勒
正如經中能描述個水氣循環系統咁
回覆 127# Guest from 124.217.137.x

網上有段影片,叫「聖經問答比賽(聖經矛盾)」,可以搜尋觀看 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/21 11:20

就嚟聖經無誤變咗網上無誤, 「胡亂網」infallibility
回覆 127# Guest from 124.217.137.x

網上有段影片,叫「聖經問答比賽(聖經矛盾)」,可以搜尋觀看 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/21 11:20

係咪你睇完條片都消化唔到, 無野屙番出嚟?
...
"上主天主遂把他趕出伊甸樂園,叫他耕種他所由出的土地。"
其實人類係經過gatherer時代, 打獵時代, 然後先至進入耕田時代同埋畜牧時代, 講到甩甩漏漏咁都呃到飯食, 易過去大笪地擺檔好多

沙文 發表於 2023/8/21 05:50

唔好托條蔗咁唔曉轉彎...
今日亞瑪遜雨林中既部落都係同時採集水果, 狩獵, 養豬養雞,和耕種。。。唔係分先後
聖經交代內容,沒一件事有寫的詳細完整,內容要自己揣測。
dior13dior13 發表於 2023/8/21 15:33

你部車壞了, 電腦壞了, 精神不正常了, 都是找懂修理, 懂醫治的來搞罷
為何你不懂聖經內容, 就不去聽懂的人如何說, 要你自己胡亂揣測…
(你會為你自己動手術割盲腸,  脫智慧牙?  出了事都活該矣! 死蠢!)
聖經交代內容,沒一件事有寫的詳細完整,內容要自己揣測。
dior13dior13 發表於 2023/8/21 15:33

聖經看不懂就是矛盾, 揣測....胡言亂說, 神經病

去到這些看不懂

就是頂尖科學嚟

你蠢到不明白時,    你不懂, 有人會懂。
回覆  beebeechan

唔係喎, 真係唔靈喎, 佢從來都冇受我管轄, 實際情況係同天主所講啱啱相反
後對女人說: ...
沙文 發表於 2023/8/22 04:57

帶佢潛去15米深, 想唔受你轄都唔得
講真啲,根本就冇呢個神,或呢個神冇能用!
昊暠昺 2023/8/22 12:35 提交

再講真啲,就係你都唔知你講既「根本無神」係咪真。
高級模式 | 發新話題
換一個