返回列表 回覆 發帖

一場特別的葬禮

剛領洗一個禮拜馬上得到安息主懷的榮耀,
真是榮光之極,遺屬幹什麼呢? 忍淚含悲? 唔Like主的榮耀?
上 ...
leefeng 發表於 2023/9/20 09:05

呃人既最高境界,係連自己都呃埋。

顯然好多基督徒都去唔到呢個level。
被港人歌頌既沙士殉職基督徒謝婉雯醫生,話佢不顧自己安危主動搶救沙士病人,其實睇返佢既經歷,係啱啱死咗摯愛老公:
https://me.icac.hk/icac/periodical30/articles/article_10.pdf

根本佢就係想死,咁就可以快啲上天堂見返個老公。呢啲先係合乎基督教死亡觀既邏輯。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
咁你點解釋呢段:

如佢係諗住要去搵老公, 做乜講「我一定會出來」??
應該係「我就快上去, 拜拜」喇

你啲 ...
beebeechan 發表於 2023/9/20 10:43

呢段係描述謝醫生同佢阿媽既電話對話,初步估計應該係佢阿媽既覆述,又或者作者自行填補故事缺口而寫出來的故事。

如係前者,有無人擔保阿媽當刻懷住阿女就黎死既心情,一廂情願咁自我實現地以為聽到阿女咁講?又或者事後為咗突顯阿女既偉大先作出黎?可能當時係講:「阿媽你好好照顧自己,我就黎返天家同偉興團聚喇,你都快啲信主啦,唔好再拜神喇,咁第日先可以重聚丫嘛。」呢啲先係基督徒口吻喎,係咪?
用咁多「或者」,, 真係玩埋「超越時空」飛去古代, 未來都得。
beebeechan 發表於 2023/9/20 10:52

我「或者」咗兩次啫。

新聞報道既可信性都會被人質疑啦,更何況只係一篇信仰見證?
佢講「我一定會出來」? 莫非對天堂冇憧憬? 或根本沒有興趣接受上主的榮耀? ?基督教徒冇得上天堂又 ...
leefeng 發表於 2023/9/20 11:34

我都諗唔明,其實基督徒選擇唔响呢度老實回應,我都理解既,自己問心就得了。
詳細睇睇內文,

唔需要讀過乜心理專科, 都知呢啲唔係一個厭世, 尋死的人會講會做的。 ...
beebeechan 發表於 2023/9/20 21:22

又不好說她厭世尋死,換轉是你,你會選擇儘快與心愛丈夫團聚,還是獨自留在塵世照顧丈夫的兩老呢?

既然交託了給信仰,那染不染病致死就可交由上帝決定,她自己就當然不會做足防禦措施啦,死亡與否的責任不在於自己。

這種不珍惜生命的行為,可稱之為被動自殺。

(這個心理解構,並不需要如你在13樓般假設上帝真實客觀存在)
高級模式 | 發新話題
換一個