返回列表 回覆 發帖

鄭少秋大女美國自殺身亡 教友呼籲秋官盡快聯絡聖堂

鄭安儀最近參加了當地羅省華人天主教堂(St Bridget Chinese Catholic Church)的成人道理班
leefeng 發表於 2023/10/2 02:02

好明顯呢個係邪教黎架啦。
「一直活得不開心, 三角戀痛苦....

佢亦係最近先想加入教會, 唔係入咗會先唔開心,被教到去自殺。

我不明你指教會是邪, 邪在那裡?
beebeechan 發表於 2023/10/3 22:43

正一傻豬黎既,三角戀仲要加入倡儀一夫一妻既教會,一入去實即刻千夫所指啦,真係前世未傷心過咩。依家流行open relationship,連香港啲電視劇都做polyamorous, NTR,唉邊個介紹佢去呢間教會架:

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/Food_Buddies

搞到人自殺,無論間接定係直接,我都覺得係邪教黎,乜唔係咩?
你怎樣就肯定了當事人是「三角」了別人的家庭?
你啲腦毛病又發作矣?
beebeechan 發表於 2023/10/4 10:46

就算唔係家庭,都係三角咗人地既關係啦。教會點都唔會開明得過polyamorous / NTR喇掛。
回覆 26# beebeechan

被三角一樣,都可以靠開明既思維改變痛苦。

呢啲野你唔明架喇教徒~
照放咗上檯既資料嚟睇,
當年, 母親被人三角了, 家庭破碎。
今日, 不管當事人是三角了別人家庭, 還是被三 ...
beebeechan 發表於 2023/10/4 23:24

個問題係佢加入教會,呢個方向同開明思想背道而馳,盞越來越唔開心既啫,所以咪自殺囉,呢個就係行錯路既result。

導人自殺既,都唔可以被稱為邪教?
有乜嘢可以顯示出佢係加入左教會先至唔開心
beebeechan 發表於 2023/10/5 15:08

佢加入左教會先自殺

自殺 aka 唔開心既maximum
回覆 46# beebeechan

我淨係知道一直干涉信徒性取向私生活唔畀自瀆、強調要一夫一妻一男一女既教會,令到原本好多好開心既人同關係都搞到好唔開心。

要搞到入咗教會既人自殺,就一定畀比起未入教會之前更唔開心,呢個係common sense。
要不要十誡都要由你來定?
beebeechan 發表於 2023/10/5 21:34

唔駛我定,但孰正孰邪,用下腦都諗到。
我看 架兩 應為 架樑,代表頂住一間房屋的主力,這個解釋應該貼切一些:

短語:架梁
拼音:gaa3loeng4
解釋:古代用木頭和磚瓦搭建的房子,架梁是承托房子受力的樑柱。「做架梁」本意即是做房子的受力樑柱,承擔最主要的責任。在某些語境中表示為某人某事出頭。「你有幾大本事,夠膽出來做架梁?」 (你有多大本事,膽敢出頭。)

https://shyyp.net/hant/phrase/%E6%9E%B6%E6%A2%81
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個