返回列表 回覆 發帖

鄭少秋大女美國自殺身亡 教友呼籲秋官盡快聯絡聖堂

維基你都唔信,我幫你唔到喎,有人夾硬拖佢入去現?你睇到? ...
jimmychauck 發表於 2023/10/6 23:10

講真, 又唔可以信哂呢筆維基編輯啵。行文不乏「偏黃」。。

控方承認沒有證據顯示擊中羅長清的磚頭由這兩名被告掟出

法院都唔知邊個掟磚,你講成黃絲殺人,又係你散佈謠言。

呈堂影片所見, 兩批人互掟磚, 擊中死者的磚明顯是由黑暴一方掟出。 只是不能証實是由那兩位被控的黑暴青年所掟。

死者羅長清倒下後,在他身旁的男子卻「見死不救」並且繼續向穿黑衣的示威者掟磚,未有理會死者或示意要停止衝突

這句失實, 有抺黑清路障一方, 說他們只顧掟磚, 不理傷者, 無人性?
影片所見, 發現死者倒地後便有人上前查看施救。

衣著明顯不是黑衣黑臉。

我來編輯, 也可以說「黑暴青年, 見死還要繼續掟, 阻止人施救」..

(加進了自己情緒的話, 就不客觀 矣)

數分鐘後,20至30名穿蒙面黑衣示威者折返現場,與市民發生爭吵及肢體衝突[13]。衝突的起因有不同說法,有指黑衣示威者先向市民投擲磚頭及鐵支[14],也有指是清理路障的人士先用長棍襲擊及拾起地上磚塊當武器掟向示威者

同頁另一則編輯說不知是那方先掟磚。
掟磚, 一向都是黑暴小強來發洩不滿的手段, 我為甚麼没有理由相信是由黑暴先掟。

既然立心要來清理路障的「熱心無私市民」,, 要他們破壞公物, 撬起地上的磚來掟.....就有違熱心無私矣。與常理不合…。

B按: 就照片所示, 清路障市民所處一方, 地面無磚可撬, 只能拾起掟過來的磚來掟回。
你一樣繼續活喺自己世界以為黃畜幾正義,幾受人歡迎,睇死你唔敢睇?

你呢條畜生去hk discuss或其他站搜 ...
leefeng 發表於 2023/10/7 01:42

你呢啲, 咪正一係鹹濕佬眼姦美女, 只係睇到你想睇既地方
回覆  beebeechan

你鍾意咪自己編輯,
jimmychauck 發表於 2023/10/7 01:44

我唔會好似嗰啲35識7, 又無權威既人, 就走去編輯維基, 好心做壞事
上網一查即知嘅都可以亂嗡,冇學識嘅爛屍就做得出
https://zh.wikipedia.org/zh-hant ... D%E4%BA%8B%E4%BB%B6
jimmychauck 發表於 2023/10/6 23:05

就你引來的維基依據, 說說。

維基有一個好處就是保留各編輯痕跡。
圖示比較原始的版本當前版本, 不難看出內容是給「黃化」了。

2019.11.17的版本中立, 客觀, 只報導一件事。
但經不知乜水的編編輯輯, 就加添了為黑暴除惡的字句。

(1) 原文「被黑衣示者用磚擲中頭部」,, 給編輯成「被一塊投出的磚擊中頭部」
(很有意地想抺去黑衣人的責任? 因塊磚也可以是除硌障的人掟出?)

(2) 在黑衣人退去, 對死者施救之間,
加入了:「見死不救」「追著示威者掟磚」
把除路障一方醜化成無人性。

(3) 編輯特別強調是路障一方是「操鄉音」。
目的是使人聯想起元朗721事件? 黑衣示威者是受害的一方?

片段1分10秒開始已經倒地啦,你拎後咁多嘅片段出黎把托?
jimmychauck 發表於 2023/10/7 05:07

1:11死者倒地
1:24 已被人發覺, 上前協助
13秒之差之喎, 點樣係「後咁多」??

個老人咁唔好彩俾人掉中,就係死喺林奠手下。
jimmychauck 發表於 2023/10/7 05:07

呢啲係做土匪, 都係逼上梁山咁既思維

"羅長清倒下後,在他身旁的男子卻「見死不救」並且繼續向穿黑衣的示威者掟磚,未有理會 ...
jimmychauck 發表於 2023/10/7 05:25

若未有「見死」,, 當然没有「救」

所以正確寫法係見倒不救定點?你又知身旁男子冇見到"死"? ...
jimmychauck 發表於 2023/10/7 06:02

當時磚頭橫飛啵, 棍來鐵通往, 個個都先顧自身安全喇。
有人失足跌倒同被磚擊倒...咁混亂場面中點會分手辨到

反修例示烕不嬲都係被逼上梁山㗎啦,你今日先知?
jimmychauck 發表於 2023/10/7 06:00
個老人咁唔好彩俾人掉中,就係死喺林奠手下。

最憎就係用呢啲歪理來自爽
係咪個麻甩佬姦個女, 都可以話鬼叫佢身材好顏值高...!
.
周梓樂都死左啦,咁咪即係警察殺左佢攞
jimmychauck 發表於 2023/10/7 06:00

呢樣, 同條屎feng話總統老婆買咗$1100000珠寶咁硬膠之喎
(唔好只識話人唔曉話自己)
全網路都在話司机老婆買咗$1100000珠寶,你們快d去幫拖闢謠吧!
美加快d去追返果幾億元,留番自 ...
leefeng 發表於 2023/10/7 08:20

挑。。。。網絡夠話2019年香港警察濫用暴力喇,你又唔死去信既?
黃畜呀黃畜,你即本寫到長篇大論,你一樣被香港人叫做黃畜=畜生。
畜生學人講大話,小心變三六煲! ...
leefeng 2023/10/7 08:12 提交

人哋都叫做係每點都反駁到你喎。
你就只能潑佬罵娘。
好心你無料就少出帖。
用分析來相信真假,但,信一本書當神的教徒不會曉。
leefeng 2023/10/7 13:42 提交

拜託你唔好侮辱『分析』呢個詞。
黃畜這不叫反駁,叫做帖帖吠,所以我只管問,永遠不會答。
畜生留番給你與佢對决!

我們在旁邊剝花生
leefeng 2023/10/7 13:39 提交

咁你就收嗲啦,唔好亂插嘴。
只要決心消滅曱甴的,就是好政府
leefeng 發表於 2023/10/9 00:26

用咗國產殺虫水, 係立即見效

不過唔知會唔會太強力, 對人都有害, 影響環境
賤狗jimmychauck收錢幫基督教同黑暴做野
leefeng 發表於 2023/10/11 10:05

同一條假料, 貼多幾次就會變真嘎咩?
人哋早在#51已經篤爆咗你條料...
(係咪#51條拎係英文, 你睇唔明人地用乜理據咁呢? 你開聲...我幫你譯一譯)
要不認同就捉住人啲理據嚟反駁嘛,
屁,....係咁放都係臭屁
你又盲了?
leefeng 發表於 2023/10/11 11:24

若無野講, 這帖實也可省回....
你不用「報到」,, 版友知你未死的
高級模式 | 發新話題
換一個