返回列表 回覆 發帖

[轉載] 基督教血腥歷史—————消滅異教徒

基督教簡史,

1。943年西羅馬帝國天主教基督徒在東羅馬帝國聖城君士坦丁堡(Constantinople)
血腥屠殺同樣信奉基督的東正教基督徒,最後幫助了回教徒毀滅了東正教聖城君士坦
丁堡
抽刀斷水 2023/10/12 11:41 提交

你學埋屎尿feng啲野,
呢啲係乜鬼史嚟?
唔係血淚片段,係屎料片
基督教簡史,

十五世紀德國馬丁。路德宗教改革後
抽刀斷水 2023/10/12 11:41 提交

呢個唔係十六世紀既事咩?
回覆  beebeechan

呢篇唔係真理,可以修改令佢更完美。
抽刀斷水 發表於 2023/10/12 14:00

慢慢篤, 唔止兩個亂翕24....
都唔係用真理嚟反基 (加鹽加醋加肉緊, 咬牙切齒, 抓床單被角, 挻腰)
 西元1511年
   阿爾布克爾克率領一支由不同船隻所組成的船隊,攻打東南亞最大的港口-馬六甲港.由於攻城時遭到當地軍民的頑強反抗和馬六甲城池堅固,令葡萄牙人死傷不 少,由於馬六甲國王逃走使軍心散漫並且葡萄牙人的武器優勢,最終攻下馬六甲城,之後,劊子手阿爾布克爾克一怒之下,下令對馬六甲城進行大屠殺報復和放縱手 下在市內奸淫擄掠.馬六甲國王逃到中國 .
抽刀斷水 發表於 2023/10/12 11:41

隨手找一條, 引証一下, 就搵到「屎」

https://www.colonialvoyage.com/portuguese-malacca-1511-1641/

https://www.worldhistory.org/Portuguese_Malacca/

在這兩個歷史網址, 談萄葡牙人征服馬六甲一事, 皆没有記下有「下令對馬六甲城進行大屠殺報復和放縱手 下在市內奸淫擄掠」這些添加劑膠料
西 元1204年第4次十字軍突然攻擊東正教中心-君士坦丁堡,守軍沒有準備的情況下,詖十守軍攻下.根據一個曾經參與這一埸大屠殺的人記載:"街上滿布屍體 和血跡,無數典籍詖焚燬,不少聖物遭到掠奪."事件令到君士坦丁堡的人口由一百萬人急降至6萬人.經此一役,東羅馬帝國因此衰落.

又一條笑爆嘴既血腥屎....
在工業革命前, 無可能會出現人口百萬的城市, 無論在食物供應, 水源, 物流運輸上都辦不來。

https://www.worldhistory.org/article/1188/1204-the-sack-of-constantinople/
這個正統歷史網站就話當時君士旦丁堡人口是300,000

真是在賣弄血腥.....(尤似艷星故意著低胸衫+烏低身....露事業線)

人口由一百萬人急降至6萬人

士兵幾日內殺94萬人?
劈到手殘廢,
唔殘都俾94萬條腐爛屍體臭氣薰死,
再加瘟疫死..
(寫嗰條友白痴, 轉貼嗰條友無腦.....!)

有上主智慧既人...一睇就可以篤爆屎
西元三世紀,羅馬皇帝君士坦丁定基督教(Christianity)為羅馬帝國國教;

呢條白痴友, 連「世紀」係點樣劃分都未曉

(亞旁觀者又唔叫佢返去讀BB班既? 定係旁觀者佢自己都未識)
基督教簡史,

西元三世紀,羅馬皇帝君士坦丁定基督教(Christianity)為羅馬帝國國教;
  隨著羅馬帝國一分為二成為東西羅馬帝國,

血腥又一屎

君士旦丁只是遷都到君士旦丁堡. 羅馬帝國没有分東西, 仍是一個羅馬皇管治啵。
反而君士旦丁是結束了由羅馬皇戴克里先在293年創立的四帝共治局面, 回復統一。

呢條友對歷史一沱屎咁, ....

B按: 照抽水既慣例, 又可能會叫我自己去同嗰條facebook友質問架勒。。。。
少。。。你唔識辨屎就唔好周圍貼哩。。。 調理一下腦霧

呢篇唔係真理,可以修改令佢更完美。
抽刀斷水 發表於 2023/10/12 14:00

只怕改番正之後就無咗血腥啵
基督教簡史,

406年
   Johannes Chrysostomus向富裕的基督教婦女募捐,從財政上資助毀壞希臘神廟的活動。他下令摧毀Ephesos著名的Artemis神廟。

屎痕綿綿無絕期。

https://www.britannica.com/topic/Temple-of-Artemis-temple-Ephesus-Turkey
真歷史記載, Artemis希臘廟早在262年便被毀。
關406年個主教乜事?

B又按: 乜拆野都要籌錢架咩?
以上行文有些混亂,沒按時序,可能出自多人手筆,但都可以見到與基督教相關不同歷史事件的發生過程和若干背 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/12 11:49

網絡世界有唔少leefeng
基督教簡史,

943年,東羅馬帝國為回教徒所滅,君士坦丁堡被回教徒改名為現在的伊斯坦布

呢啲屎料, 睇到都會打尿震!

君士旦丁堡為回教奧圖曼帝國穆罕默德二世攻陷佔領, 是1453年的事啵。

943年君士旦丁堡便為回教徒佔領統治, 咁1204年第四次十字軍東征所攻打的拜占庭帝國首都是甚麼?
(均是搵丁?)

B按: 亞抽水, 要不要為你開個「屎料集」??
加多個牌子名唶...雖然leefeng 係名牌

加按:
我一貫知你程度唔係咁屎,好心地語重心長先點醒你,希望唔係點到明你都唔醒。
基督教簡史,

以 禁錮思想為天職的宗教裁判所,12世紀時首先在義大利出現。

又嚟屎料

第一個宗教審裁所是在法國....不是在意大利
基督教簡史,

324年
  康斯坦丁皇帝宣佈基督教為羅馬帝國唯一的官方宗教,下令關閉Dydima和小亞細亞的阿波羅神廟/卜算聖所,將異教的祭司們折磨致死,將所有的異教徒從Athos山上驅逐,摧毀那裏所有的希臘神廟。

君士旦丁皇只是宣佈不再撿控基督徒, 甚至未有稱基教為羅馬國教。
更没有任何打壓異教的舉動:「關閉Dydima和小亞細亞的阿波羅神廟/卜算聖所,將異教的祭司們折磨致死,將所有的異教徒從Athos山上驅逐,摧毀那裏所有的希臘神廟」.....
這全都不入君士旦丁個戶口
所以維基百科既概念其實都幾好,其中一個人寫錯咗,另一啲人就會指出錯處同改正完善,咁成篇文就趨向完美了 ...
抽刀斷水 2023/10/13 10:41 提交

也可以是本來對的,給張3李4改成錯。
所以每項修改都有歷史記錄,
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 21:26

嘿...
你拿來的基督教血腥歷史片段, 段段都有正統歷史記錄,
又不見得你會去查看過先轉貼炒作?
維基另一樣好處就係集思廣益,眾志成城,咁先可以管理到咁龐大既知識庫,呢啲都唔係一個人既力量可 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 22:14

正是「水可戴舟, 亦可覆舟」....眾志成城「龐大既知識庫」時亦可以是提供謠言, 偽知識的地方。
你舉個例先啦。
抽刀斷水 發表於 2023/10/13 22:24

as easy as flipping hand

六年就可改正返,都唔錯丫。

如果係傳統學院派既錯誤,可能要至少六十年先改得到 ...
抽刀斷水 2023/10/13 23:33 提交

呢個唔係去証愛恩斯坦相對論有邊到唔完善。
要幾十年研究唔出奇。
條維基根本就係條惡搞,唔係乜知識。
字都未識, 返去幼稚園啦, 唔好獻世咯.
旁觀者 2023/10/14 00:17 提交

我去你介紹嗰間糼稚園
猶太人在世界賣慘,扮演被迫害的角色=基督教在世界賣慘,扮演被迫害的角色,是一模一樣的!
賣慘時扮弱者, ...
leefeng 發表於 2023/10/14 23:50

跟你這條豬同網同版也是慘事
高級模式 | 發新話題
換一個