返回列表 回覆 發帖

[轉載] 教會的「靈界點心紙」

如果一個人能做到完全不接觸靈界,那麼他必然對能接觸的點瞭如指掌,那麼,他就已接觸靈界了。」
抽刀斷水 2023/11/22 12:03 提交

呢句無錯字,唔使返去讀BB班。
可惜唔知道佢想翕乜,表達乜。

或者抽水可以按一按。
呂祖先師都無喎。
抽刀斷水 2023/11/22 15:42 提交

要不要加埋聖誕老人,財神,壽星公
呂祖先師都無喎。
抽刀斷水 2023/11/22 15:42 提交

港島東區兩個神,二伯公,譚公。。。都漏咗:

呢句我估係寸緊本體論證:上帝是一切可能想像中最偉大的本體。假如它不存在,就還有一個比它更偉大 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/22 17:08

撥開咗雲霧都未見青天。
慢慢研究:
抽刀斷水 2023/11/22 17:53 提交

作者話佢想「我想要寫出平易近人的哲學」
看來內容與文筆,表達方式殊不近人。

說直一點就是:翕乜

B按:出色的哲學家向大眾說理時都會用上比喻,日常生活的例子。尤如耶穌說教,都是比喻多多。
這才是平易近人。
地區咁specific好難怪佢,但連月老都無就真係好抵死。
抽刀斷水 2023/11/22 17:55 提交

咁都唔係間間酒樓既點心紙都有乾蒸牛肉
屁眼教主平易近人?
賣衣服買刀, 帶住幾十條靚四圍收陀地, 去勒索個撒瑪利亞人村莊, 斬傷公安, 你妖徒是用 ...
旁觀者 2023/11/22 23:55 提交

呢到講緊乜你都吾隱知
比喻是用作輔助,讓人更容易明白論點,但並非論點本身。

你呢就習慣一開頭「打個比喻先」,比喻完又 ...
抽刀斷水 2023/11/23 08:40 提交

條友啲文筆亦唔係好到可以用淺白文字來表達抽像的核心喎
本體論證係企圖證明上帝存在既著名理論,之前我都研究咗一輪,乜你未聽過未?

主要問係將「存在」與 ...
抽刀斷水 2023/11/23 08:43 提交

既然你研究過,咁你又懂5懂「平易近人」地「按」幾按

「懂」而不能「按」。。。是真懂嗎?
尤如你説基徒活不出耶穌精神,是真信的?是虛偽一樣。
本體論證其實都幾複雜,你都知班哲學佬啦,呢句已經係最平易近人:「上帝是一切可能想像中最偉大的 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/23 10:23

比喻:
的確有啲基督徒係虛偽。

實際論點,表達核心論點:
即係有啲自鳴懂哲學,有研究的,的確是似懂非懂?
本體論證其實都幾複雜,你都知班哲學佬啦,呢句已經係最平易近人:「上帝是一切可能想像中最偉大的 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/23 10:23

不如用火星文講哲學囉。
咁無人敢話你唔懂嘎
高級模式 | 發新話題
換一個