返回列表 回覆 發帖

堪輿學界又輸一鋪

我唯有出動七師傅,同呢間教會對賭啦,最後搏一搏。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
師傅假髮喺邊度買?咁L肉酸茄
Don't know where God is but the Devil is in the details
師傅假髮喺邊度買?咁L肉酸茄
沙文 發表於 2024/2/19 21:14

人地實牙實齒你就人身攻擊,你唔係買對家富貴教會會贏下話?
挑呢尐施老闆都係咁實牙實齒,佢執口水尾啫,您以為真系生神仙
Don't know where God is but the Devil is in the details
挑呢尐施老闆都係咁實牙實齒,佢執口水尾啫,您以為真系生神仙
沙文 發表於 2024/2/20 01:49

施老闆話2024年樓市有望企穩喎,富貴教會都係聽佢支笛先入市。
咁您揸幾層租畀教會啦
其實都唔應怪我,佢顔值同周慧敏係差好遠嘛
要靚女啫下話,呢位滿意嗎?

不過佢同富貴教會睇法一樣,都係預測升少少

新光易主|李居明須交還粵劇演出之地 稱教會交易當晚劇場冧天花

李居明表示新光大劇場要結束是不可逆轉。

玄學家李居明昨日(12日)率領粵劇老倌龍貫天等,到北角新光戲院為《毛澤東》演出敲響銅鑼。李居明其後出示法律文件,交待新光未來動向,表示根據要求,新光粵劇大堂於明年初便要易主,新光12年生涯將正式畫上句號!

新光內設備陸續遷出

李居明表示在租用新光期間添置了不少音響、燈光等,現已進行搬遷,亦問行家接受這些器材。由於新光過去上演不少粵劇,如今失去場地,李居明直言非常難過,是對粵劇界一個嚴重打擊,並稱過去新光有演出,都可以帶動鄰近的餐廳生意,坦言不少餐廳老闆也大為不捨。

他指根據法律文件要求,由他收信開始計6個月內要立即搬遷,之後教會又表示不用,只求他讓出聖誕檔期予教會舉辦活動。他稱一直有跟教會代表洽談,形容對方「都幾nice」,並透露8月1日將會收到最後答覆,只求有奇蹟出現。

李居明在《毛澤東》開場前,展示法律文件,入面提到新業主要求李居明要在6個月內還原地方。

好似每日都有告別

李居明表示租用新光期間,自己投資逾千萬港元將建築物翻新,成為今日的「新光戲院大劇場」,他說︰「你問我,我一定係難過,同唔捨得!香港依家好似每日都要同好朋友告別,今年仲多,同好多集體回憶告別,好多都無辦法挽回!」

租用新光12年演粵劇

他指告別新光是不可逆轉的事實,所以特別挑選了兩套粵劇作為新光的告別作,包括《蝶海情僧》及《毛澤東》,分別代表傳統及新潮的戲曲。他稱製作《毛澤東》涉及敏感題材,每位老倌都頂受壓力,很多謝大家的付出及支持,但可以為中國近代史出一分力。他表示租用新光12年期間,製作了37套原創粵劇,而且很多都大受歡迎,已盡了粵劇從業員應有的能力。

李居明對新光要結束一事大感難過,對於劇迷來說少了一個好地方。

交易當日冧天花

李居明提到在3月1日當天,亦即是教會正式交易購入物業時,新光舞台冧了一塊大石屎。他說︰「一踏入個日子時,我哋舞台上面一塊好大石屎冧落嚟,喺11點幾,交接時間發生新光小地震,好似地運轉咗,轉咗老闆而有反應。我覺得新光係好有靈性,好似知道發生咩事咁。」

李居明表示《毛澤東》是告別新光戲院的作品之一。

每次粵劇開鑼都有拜神儀式,與教會有衝突。

華光師傅像去向成謎

李居明表示最擔憂新光內供奉的華光師傅不知何去何從。他稱教會無法接受有華光師傅像在新光,他不想就此掉走,始終都供奉了多年,於是也向八和會館主席龍貫天商討,是否可以擺放在八和會館內,但同一時間是八和會館內也有供奉華光師傅像。

龍貫天表示對新光要結業大感不捨,「以前都試過要結束,但大師令到新光可以營運,知道呢件事發生,希望佢哋可以傾得到。」他表示現時只希望有奇蹟出現,至於新光內的華光師傅像何去何從,亦已著手研究。

龍貫天對新光要結束感到可惜。

https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E6%A8%82/%E6%96%B0%E5%85%89%E6%98%93%E4%B8%BB-%E6%9D%8E%E5%B1%85%E6%98%8E%E9%A0%88%E4%BA%A4%E9%82%84%E7%B2%B5%E5%8A%87%E6%BC%94%E5%87%BA%E4%B9%8B%E5%9C%B0-%E7%A8%B1%E6%95%99%E6%9C%83%E4%BA%A4%E6%98%93%E7%95%B6%E6%99%9A%E5%8A%87%E5%A0%B4%E5%86%A7%E5%A4%A9%E8%8A%B1/444374

抽按:教會重地,仲會畀你地拜神切燒豬?門都沒有!

新光易主|李居明須交還粵劇演出之地 稱教會交易當晚劇場冧天花

李居明表示新光大劇 ...
抽刀斷水 發表於 2024/4/14 19:24

做教會竟然有銀到可以買起成間新光戲院?
難怪一個二個神棍拎住個假神耶穌/天主 日日感恩。

教會(不分新舊教)在香港買天價豪宅,錦衣玉食,
豪車,退休環球旅遊,子女出國留學,在外國買豪宅都是小菜一碟。

無神論收番香港?
死啦,斷曬米路,又斷埋中港間諜線人費,
煽動班傻瓜教徒出黎弄個魚死網破,睇下有冇轉機先……

暫時買下新光,擴充營業,盡地一煲,務求「你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎?」,
實則教會日進斗金,
可以 1.愛天主在萬有之上不吝捐獻  2.愛人的財富如己。

如果阿共產黨唔做野,教會可以繼續新光舊光通通入貨,哈哈哈

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
抽按:教會重地,仲會畀你地拜神切燒豬?門都沒有!

抽刀斷水 發表於 2024/4/14 03:24

唔係喎, 墨西哥亡靈節佢哋又瞓身支持
其實係睇下你冧唔冧得佢掂嘅啫,並唔係好似領土完整咁講原則嘅

https://www.catholic.com/qa/may- ... -dia-de-los-muertos
唔係喎, 墨西哥佬亡靈節佢哋又瞓身支持喎
其實係睇下你冧唔冧得佢掂嘅啫,並唔係好似領土完整咁講原則嘅

...
沙文 發表於 2024/4/15 05:34

應該唔關冧唔冧得掂,係睇下有無利用價值,好似太陽神節被吞併為聖誕節、春天女神又被吞為復活節等等。亡靈節/Halloween的吞併行動就係現在進行式,成事後就係All Saints Day萬聖節了。

香港天主教就想吞長洲太平清醮,於是又年年搞個花地瑪聖母巡遊,時機未到唯有各有各搞,但司馬昭之心,反基皆知啦。

司馬昭

你梗係成日掛住李家......

司馬昭
你梗係成日掛住李家......
沙文 發表於 2024/4/15 21:32

改返了。
佢哋的確係有咁嘅意圖

https://kkp.org.hk/past/detail/45575/
佢哋的確係有咁嘅意圖
沙文 發表於 2024/4/15 21:43

要十分popular既習俗,佢地先睇得上眼既。所以粵劇開鑼,得小貓幾位拜神切燒豬,教會仲唔封殺你咩。
所以要落尐咀頭冧掂佢地。用三牲酒禮供奉上帝,係該隱亞伯嗰陣都係咁咖啦,完全可以同上帝信仰融合
做呢啲福音大戲, 有運行,點會門都沒有呢?

回覆 38# 沙文

要李大師屈就肯搞返齣《粵劇耶和華》先得喎,你估佢制唔制呢?

應該ok啩,搵食啫, 有咩咁唔得啫?
不過花旦就老咗啲

高級模式 | 發新話題
換一個