返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

據説,唔可以進行birth control係因為扑嘢一定要係productive好似返工咁, 我們不應該有工餘的recreational fucking.

但係,教規又唔係禁止所有避孕法,天主教容許安全期避孕。 咁在安全期扑嘢,一樣係肯定冇手尾先致扑,逃避責任。只不過係其他避孕法係用obstructional devices, 而安全期就利用時機來揾著數,本質上其實並無分別。安全期避孕其實係違反這條教規的spirit of the legislation.

情況差不多係您去買嘢但係又孤寒,咁有兩個辦法,一係就用voucher, 一係就等black friday大減價,兩者都慳都錢。

所以,其實根據這條教規應該改為:扑嘢只準在排卵期。咁先唔會否定天主在傳遞生命中的主權。

若果天主教唔肯修憲,我絕不考慮入教!
講得啱!想避孕就好應該唯獨禁慾,沒有其他出路,什麼安全期避孕簡直自欺欺人!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
講得啱!想避孕就好應該唯獨禁慾,沒有其他出路,什麼安全期避孕簡直自欺欺人! ...
抽刀斷水 2023/11/29 12:18 提交

你(抽水)一向都幾崇尚老子的道。但日常生活思維就「道」不出樣。口中有道,心中無道。

老子在《道德经》中提出了“道法自然”的基本原则。

安全期避孕與用「蔣介石配劍」,食藥。。。。目的(哲學上叫finis operis)雖然是一樣:不想成孕,但做事方法(finis operantis)就不同。

沙文個比喻:

情況差不多係您去買嘢但係又孤寒,咁有兩個辦法,一係就用voucher, 一係就等black friday大減價,兩者都慳都錢。

講不出兩者(一般避孕法與自然避孕法)分別。
我打一個比喻:

有人想多賺一點錢養家,沙文既意思就係去老笠,同打劫金舖。。。兩者無分別。
但你抽水就揀搵多份part time….夜晚做多份IT工,維修大公司網絡系統。
目的雖然一樣,前者違法,後者遵守法律。

女人有安全期是天主造人的設計。在安全期行房没有破壞男女性交的自然規律。因為這時性交是 non-productive。使用一般避孕法是 anti-productive…把性交的工用:繁殖與爽爽。。強制分開,只要爽爽的部分。
這是有違自然,老子番生都唔會認同喎。
據説,唔可以進行birth control係因為扑嘢一定要係productive好似返工咁, 我們不應該有工餘的recreational  ...

扑嘢只準在排卵期 [size=2]沙文 2023/11/29 11:28 提交

你錯勒

Natural Family Planning NFP不是只用來避孕,
對想生育的,在某些時候扑野,中靶機會大些。

對肯承擔做父母責任的,跟本無需要在排蛋期才準扑,或禁慾。
一日扑四次,每四小時扑一次都可以。
回覆 3# beebeechan

你係咁崇尚自然,就唔應該計安全期,咩期都可以性交,咁先自然丫嘛。
回覆  beebeechan

你係咁崇尚自然,就唔應該計安全期,咩期都可以性交,咁先自然丫嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/29 14:18

上一帖岩岩「按」了
女人有安全期是天主造人的設計。在安全期行房没有破壞男女性交的自然規律。因為這時性交是 non-productive。使用一般避孕法是 anti-productive…把性交的工用:繁殖與爽爽。。強制分開,只要爽爽的部分。
這是有違自然,老子番生都唔會認同喎。
beebeechan 發表於 2023/11/28 22:08

冇錯喇, 你哋就係明知條女而家冇蛋, 仲唔呢幾日完唔使負責屌到嘔白泡就嘥咗佢, 屌完就咀藐藐同天主講, "鬼叫你咁L笨七唔設計條女24/7有蛋? 我而家識得計安全期,你吹得我脹咩?"

天主聽到雖然頭耷耷, 但係又真係吹你唔脹:"點解我L笨7唔整到條女24/7有蛋?而家畀呢班契弟咁樣串法, 真係悔不當初"

冇錯喇, 你哋就係明知條女而家冇蛋, 仲唔趁呢幾日屌完唔使負責屌到嘔白泡就嘥咗佢, 屌完就咀藐藐同天主 ...
沙文 發表於 2023/11/29 20:45

人類驕傲自大自以為超越天主又一鐵證。
使乜搞咁多呀,「天主」若真有料,就應賦予人有「自由意志」,想有餡就有餡。
回覆 9# 旁觀者
你肯有餡,天主就最高興, 但係而家係討論緊好多人只問耕耘不問收穫, 天主就係唔畀你咁偉大, 淨係專注於過程而不論成果
冇錯喇, 你哋就係明知條女而家冇蛋, 仲唔趁呢幾日屌完唔使負責屌到嘔白泡就嘥咗佢, 屌完就咀藐藐同天主 ...
沙文 2023/11/29 20:45 提交

你呢帖就聯想到,你,我同樣係去食自助餐。
你就好像牆國大媽咁:餓狗搶屎咁,用手挪,用碟當鏟,成盤攞。。咁搶食。
我見您都喺度,不妨入鄉隨俗啫,貴教嘅所謂聖體咁聖都係用手挪, 諗住你哋好casual呀嘛

話時話, 其實佢玩完賓週之後有冇洗手先至開工㗎?

Don't know where God is but the Devil is in the details
你呢帖就聯想到,你,我同樣係去食自助餐。
你就好像牆國大媽咁:餓狗搶屎咁,用手挪,用碟當鏟,成 ...
beebeechan 發表於 2023/11/30 03:16

牆國大媽都係在向自由老尾學嘢啫!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我見您都喺度,不妨入鄉隨俗啫,貴教嘅所謂聖體咁聖都係用手挪, 諗住你哋好casual呀嘛

沙文 發表於 2023/11/30 04:53

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
其實佢玩完賓週之後有冇洗手先至開工㗎?

沙文 2023/11/30 04:53 提交

你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。

不可知的猜測冇乜意思喎
你肯有餡,天主就最高興, 但係而家係討論緊好多人只問耕耘不問收穫, 天主就係唔畀你咁偉大,  ...
沙文 2023/11/30 01:30 提交

男女性交,只要爽爽,不要繁殖。
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:16

婚姻自古以來用好多角度黎睇都有唔同意思,包括生意上、國際關係上等等。中國古代一般都係父母之命,媒妁之言,有咩話扭曲唔扭曲呢?

回覆 14# beebeechan

係好似我細個嗰陣去荔園餵大笨象咁
屌最衰我唔係讀physics, 冇得扭曲婚姻

https://www.163.com/dy/article/IEF58APC05562GZN.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個