返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

回覆 3# beebeechan

其實“道法自然”, 既然唔應該用condom, 咁都唔應該戴口罩啫, 會患肺炎天主做人嘅設計

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
...
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:01

教會都知道污糟,covid期間都怕供「聖體」可能會傳染,自求多福。

天主教教區公署表示,由於本港各地區疫情變化的嚴重程度有所不同,香港教區主教周守仁籲請各堂區主任司鐸斟酌實況,經適當的諮詢後,自行決定是否合適暫停於平日及主日明供聖體及分送聖體的儀式。

https://topick.hket.com/article/ ... 4%E5%84%80%E5%BC%8F
屌最衰我唔係讀physics, 冇得扭曲婚姻
沙文 發表於 2023/11/30 11:13

如果你識彈鋼琴或者做戲唱歌都得:

回覆 22# 抽刀斷水
"自行決定"即係乸咗嘢就唔關佢事, 鑊你自己揹
所以天主亦都係將有冇餡嘅決定權交返畀我哋, 同主教嘅籲請, 聖教會嘅philosophy一L樣喎
回覆  抽刀斷水
"自行決定"即係乸咗嘢就唔關佢事, 鑊你自己揹
所以天主亦都係將有冇餡嘅決定權交返畀我哋, ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:28

根本套philosophy就唔一致,極需修例完善。
回覆  beebeechan

其實“道法自然”, 既然唔應該用condom, 咁都唔應該戴口罩啫, 會患肺炎係天主做人嘅設 ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:19

condom同口罩本質上都無分別。
回覆 25# 抽刀斷水
"自行決定" 在是否suspend聖體這件事上係同天主一樣, 只係佢哋冇consistency將這個精神延伸去扑嘢policy啫
回覆 27# 沙文

我都明白要完善天主教規係有好多阻力,期望呢度既教友可以一起努力實現。
回覆 28# 抽刀斷水

都有好多細則要立法辯論, 好似教規都冇話唔準玩含L, 呢樣做都係只有爽爽冇手尾嘅, 一直係性教會嘅grey area.
回覆 29# 沙文

係既,呢條完善教徒性福之路,要靠當代開明教徒堅定不移地全面落實。
你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。

不可知的猜測冇乜意思喎 ...
beebeechan 發表於 2023/11/29 14:04

蝦, 頭先我老婆同我講一件事。原來上個主日, 佢同一位姓陳嘅姊妹去starbucks飲嘢, 陳姊妹ordered咗杯mocha, 見到另一個barista撩鼻屎, 甩鼻屎黐咗喺啲frosting度, 佢就用隻手指去撩返出嚟 , 陳姊妹問serving緊佢嘅barista”你會唔會又係咁㗎?” 點知barista就咁駁返佢: 餵阿靚太, 你頭先領聖體,個牧師可能閔完屎冇洗手就拎畀你。不可知的猜測冇乜意思喎 …”
陳姊妹就馬上知衰:”係喎我唔應該咁問嘅, 係我唔啱, sorry.”然後就豪氣吞吐風雷 飲下霜杯雪盞
回覆  抽刀斷水

都有好多細則要立法辯論, 好似教規都冇話唔準玩含L, 呢樣做都係只有爽爽冇手尾嘅, 一直係 ...
沙文 2023/11/30 12:59 提交

咁你以後叫老婆含,口爆顏射就得勒,唔好扑。
蝦, 頭先我老婆同我講一件事。原來上個主日, 佢同一位姓陳嘅姊妹去starbucks飲嘢, 陳姊妹ordered咗杯moch ...
沙文 2023/11/30 20:22 提交

既然係咁冇意思既野,你又做乜要跟我口水尾呢?

好學唔學,學埋下流虫啲屎樣
回覆 32# beebeechan
有時攰攰地費L事郁,真係咁仲舒服
你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:04

字都未識, "閔"下你個腦先啦.
回覆 33# beebeechan
但係我唔sure 畀ministry of health的上court係唔係可以同your honor咁講,神父試過未?
雖然聖教會立法漏洞多多,但係都有一樣抵讚:就係立咗法就永遠揾唔到人犯例。
。點解可以做到咁好嘢?因為根本就冇王管。神父都冇權揸住warrent夜晚11點突然撞開陳版友房門check下佢有咩違法違紀,所以佢永遠唔會斷正。
只能夠關愛地問下佢:餵賢伉儷有冇用袋袋呀?
死人都話冇啦。若果我入咗天主教,我都好守教規喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 37# 沙文

Confess果時鬼拍後尾枕唔覺意爆響口都時有發生~又或者被老婆篤灰「嗚,尋晚我老公用咗套呀,正衰公黎既。」
雖然聖教會立法漏洞多多,但係都有一樣抵讚:就係立咗法就永遠揾唔到人犯例。
。點解可以做到咁好嘢?因為 ...
沙文 2023/11/30 23:52 提交

天主教係講honest system 既。

那日子到時,亦係同天主交帳,唔係同教會交帳。
天主教係講honest system 既。
beebeechan 發表於 2023/12/1 13:13

今日聽到最好笑既笑話。
高級模式 | 發新話題
換一個