返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

今日聽到最好笑既笑話。
抽刀斷水 發表於 2023/12/1 15:15

今日最鬼求求期期既回應。

B按:無野講不如緘默
到時天主會咁講:今日最自然嘅唔自然:天主教自然避孕法。
避孕根本就係唔自然嘅啦。各位幾時有見過自然界動物避孕?用自然嘅辦法去達至唔自然嘅目的,朕從來冇創造過這種paradox
Don't know where God is but the Devil is in the details
教徒下跪: 草民知罪, 罪該萬死
天主曰: 平身啦, 朕幾時有話唔自然唔得呢?
你哋係咪有啲五餅三魚?

你知唔知over the years你哋做咗幾多唔自然嘅嘢?
除咗樓上智者沙文講嘅口罩, 譬如從長安到羅馬, 最自然嘅辦法就係行路, 咁騎馬騎駱駝呢?雖然打一些折扣,都尚算自然 , 雖人腳, 但始終都係腳, 可以算係自然
後來, 你哋整火車, 跟住仲高鐵, 都算喇, 屌你老味仲搭埋飛機添,

但係點解你哋教會有冇話咁樣其實唔自然呢?
而自然嘅老子, 都唔係行曬路㗎喎, 佢騎青牛㗎喎, 可見佢都係向住唔自然嘅方向走

Don't know where God is but the Devil is in the details
女人有安全期是天主造人的設計。在安全期行房没有破壞男女性交的自然規律。因為這時性交是 non-productive。使用一般避孕法是 anti-productive…把性交的工用:繁殖與爽爽。。強制分開,只要爽爽的部分。
這是有違自然,老子番生都唔會認同喎。
beebeechan 發表於 2023/11/28 22:08

其實天主教對天主嘅了解係片面嘅, 佢唔係好似我咁有一個宏觀嘅角度全面地睇天主
latex能夠隔咗我條蟲接觸個蛋, 係天主嘅設計,咁我利用這個天主設計的辦法, 係好自然㗎喎, 不知各位教友又點睇呢?
其實天主教對天主嘅了解係片面嘅, 佢唔係好似我咁有一個宏觀嘅角度全面地睇天主
latex能夠隔咗我條蟲接觸 ...
沙文 2023/12/13 08:04 提交

唔係啵。
十個麻甩佬十個都好鍾意自然:扑野唔用笠,打真軍,肉貼肉,溫度感都唔同。
包膠扑,僅好過無得扑,袋住先咋

所以,by default。。。。扑野係應該 笠-less
latex能夠隔咗我條蟲接觸 ...
沙文 2023/12/13 08:04 提交

當家計會宣傳「兩個夠哂數」時,鼓勵麻甩佬去焊斷條輸虫管,一了百了。
不過又好少麻甩佬響應啵。說明麻甩佬又唔想射空鎗,好似防暴警察射橡膠彈咁,冇啲威力。

扑野,此終都係爽爽同繁殖。夾硬拆開就唔自然。
教徒下跪: 草民知罪, 罪該萬死
天主曰: 平身啦, 朕幾時有話唔自然唔得呢?你哋係咪有啲五餅三魚?

你知唔知o ...

而自然嘅老子, 都唔係行曬路㗎喎, 佢騎青牛㗎喎, 可見佢都係向住唔自然嘅方向走
沙文 2023/12/3 18:32 提交

挑。。。咁講,玩潛水已經係好唔自然喇。

人唔係咁抖氣喎
數安全期避孕就話自然,食黃體素避孕就話唔自然,都唔明係咩道理。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
數安全期避孕就話自然,食黃體素避孕就話唔自然,都唔明係咩道理。
抽刀斷水 2023/12/13 10:27 提交

食避孕藥會有不良副作用,咁你都話係「自然」。都唔明係咩道理
食避孕藥會有不良副作用,咁你都話係「自然」。都唔明係咩道理
beebeechan 發表於 2023/12/13 18:44

黃體素身體本身就有,飲水飲得多都會中水毒,咁飲水係咪唔自然?
黃體素身體本身就有,飲水飲得多都會中水毒,咁飲水係咪唔自然?
抽刀斷水 2023/12/14 23:14 提交

飲水飲到超過身體需要的份量,搞到生化失調,仲話係「自然」。都唔明你點諗。

飲水飲到超過身體需要的份量,搞到生化失調,仲話係「自然」。都唔明你點諗。

...
beebeechan 發表於 2023/12/15 08:49

呢個係用黎反駁你話「食避孕藥會有不良副作用」,只要份量準確,好似正常飲水一樣,就唔會有不良副作用,你明未?
呢個係用黎反駁你話「食避孕藥會有不良副作用」,只要份量準確,好似正常飲水一樣,就唔會有不良副 ...
抽刀斷水 2023/12/15 09:37 提交

正常飲水無副作用。
「正常」咁食避孕藥都有副作用架啵。
「正常」咁食避孕藥都有副作用架啵。
beebeechan 發表於 2023/12/15 13:38

你試過咩?
你試過咩?
抽刀斷水 2023/12/15 16:31 提交

你係咪要試食過屎先知屎唔好食既呢
你係咪要試食過屎先知屎唔好食既呢
beebeechan 發表於 2023/12/15 17:22

咁你响邊度得到呢個資訊呢?
挑。。。咁講,玩潛水已經係好唔自然喇。

人唔係咁抖氣喎
beebeechan 發表於 2023/12/12 17:34

係呀所以天主都冇規定人做嘢一定要自然, 聖座都搭飛機
回覆 46# beebeechan
唔係呀, 都幾多下喎
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2784091/
唔係啵。
十個麻甩佬十個都好鍾意自然:扑野唔用笠,打真軍,肉貼肉,溫度感都唔同。
包膠扑,僅好過 ...
beebeechan 發表於 2023/12/12 17:10

梗係唔係啦, 凡係天主設計嘅嘢都係自然嘅

唔鍾意係因為唔理解天主嘅心意啫

天主成擔心機設計蟲仔能被latex阻隔, 而你唔去用, 其實就係辜負咗天主嘅一番好

陳版友講咗咁多, 就畀我發現到其實天主教徒對自然有太多太多錯誤嘅concept
自然並唔係計人鍾唔鍾意嘅,锺唔鍾意只係人嘅任意妄為,人又夠鍾意犯罪啦,咁犯罪又自然?又啱?。人著褲係自然定唔自然呢? 點解你咁鍾意著褲出街?
人著褲呢啲咁唔自然嘅舉動, 就係天主搞出嚟嘅:
上主天主為亞當和他的妻子做了件皮衣,給他們穿上;

唔自然亦都係天主嘅旨意
高級模式 | 發新話題
換一個