返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

當家計會宣傳「兩個夠哂數」時,鼓勵麻甩佬去焊斷條輸虫管,一了百了。
不過又好少麻甩佬響應啵。說明麻甩 ...
beebeechan 發表於 2023/12/12 17:31

係嘅。所以蔣介石之劍就係唔需要扎炮射空槍冇威力而又冇後顧之憂,所以套market size growth,

唔知貴教弟兄們暗中Contribute幾多billion

係嘅。所以蔣介石之劍就係唔需要扎炮射空槍冇威力而又冇後顧之憂,所以套market size growth, 唔知貴教弟 ...
沙文 發表於 2023/12/19 00:39

#45 就講咗麻甩佬唔鍾意「配劍」包膠
包唔包膠唔你鍾唔鍾意嘅問題。聖座好鍾意戴口罩咩?因應形勢都要乖乖地咖啦佢有冇死牛一便頸:我唔制!唔戴口罩先係自然...佢凈係要您自然嘅啫,佢真係唔會自己自然埋一份咁笨實
Don't know where God is but the Devil is in the details
包唔包膠唔你鍾唔鍾意嘅問題。聖座好鍾意戴口罩咩?因應形勢都要乖乖地咖啦佢有冇死牛一便頸:我唔制!唔戴 ...
沙文 2023/12/19 12:56 提交

天主教教宗本篤十六世2014出版的書中說,為了減少受到愛滋病毒感染的風險,在某些情況下可以使用保險套。教宗的說法改變過去天主教會絕對禁用保險套的立場,被視為天主教會的歷史性改革,受到天主教改革派和對抗愛滋病團體的歡迎。
不過,教宗特別澄清,他無意動搖天主教會反對人工避孕的基本立場,也就是說,他仍反對用保險套避孕,只限於防止愛滋病。
我都係順便避孕啫, 最衰貴教又發明唔到避唔到孕但係防到愛滋嘅套, 有嘅就算賣貴啲我一定幫襯

不過唔知點解, 戴口罩又防到武肺, 又防到接吻, 佢又冇話贊成防武肺唔防接吻喎

Don't know where God is but the Devil is in the details
我都係順便避埋孕啫, 最衰貴教又發明唔到避唔到孕但係防到愛滋嘅套, 有嘅就算賣貴啲我一定幫襯
不過唔知

不過唔知點解, 戴口罩又防到武肺, 又防到接吻, 佢又冇話贊成防武肺唔防接吻喎

沙文 2023/12/19 15:15 提交

戴口罩亦唔係防新冠最好方法。
保持距離,不去人多的地方,勤洗手。

咁防止愛滋,不想懷孕。。。又係咪只得「戴笠、包膠」呢招咁呢
戴口罩亦唔係防新冠最好方法。
保持距離,不去人多的地方,勤洗手。

咁防止愛滋,不想懷孕。。。又係咪只 ...
beebeechan 發表於 2023/12/19 02:32

我一早喺樓上講咗, 想自然根本就唔L好避孕啦
我一早喺樓上講咗, 想自然根本就唔L好避孕啦
沙文 2023/12/20 01:10 提交

挑….
你上邊都識講喇,有時「因應形勢」唔適宜生育住喎
唔適宜生育住都夾硬生先係自然嘛,您舉個例自然界邊種生物係因為唔適宜生育住就避孕?
回覆 69# 沙文

天主既設計係好偉大既,假如佢覺得咩野唔適宜生育的話,就會設計發情期、非發情期出黎,而人類無呢啲限制,說明天主覺得人類anytime都係適宜生育既,而人類竟然以為有唔適宜生育既時候,實在係唔自然同埋違背天主既設計原意。
高級模式 | 發新話題
換一個