返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

講得啱!想避孕就好應該唯獨禁慾,沒有其他出路,什麼安全期避孕簡直自欺欺人! ...
抽刀斷水 2023/11/29 12:18 提交

你(抽水)一向都幾崇尚老子的道。但日常生活思維就「道」不出樣。口中有道,心中無道。

老子在《道德经》中提出了“道法自然”的基本原则。

安全期避孕與用「蔣介石配劍」,食藥。。。。目的(哲學上叫finis operis)雖然是一樣:不想成孕,但做事方法(finis operantis)就不同。

沙文個比喻:

情況差不多係您去買嘢但係又孤寒,咁有兩個辦法,一係就用voucher, 一係就等black friday大減價,兩者都慳都錢。

講不出兩者(一般避孕法與自然避孕法)分別。
我打一個比喻:

有人想多賺一點錢養家,沙文既意思就係去老笠,同打劫金舖。。。兩者無分別。
但你抽水就揀搵多份part time….夜晚做多份IT工,維修大公司網絡系統。
目的雖然一樣,前者違法,後者遵守法律。

女人有安全期是天主造人的設計。在安全期行房没有破壞男女性交的自然規律。因為這時性交是 non-productive。使用一般避孕法是 anti-productive…把性交的工用:繁殖與爽爽。。強制分開,只要爽爽的部分。
這是有違自然,老子番生都唔會認同喎。
據説,唔可以進行birth control係因為扑嘢一定要係productive好似返工咁, 我們不應該有工餘的recreational  ...

扑嘢只準在排卵期 [size=2]沙文 2023/11/29 11:28 提交

你錯勒

Natural Family Planning NFP不是只用來避孕,
對想生育的,在某些時候扑野,中靶機會大些。

對肯承擔做父母責任的,跟本無需要在排蛋期才準扑,或禁慾。
一日扑四次,每四小時扑一次都可以。
回覆  beebeechan

你係咁崇尚自然,就唔應該計安全期,咩期都可以性交,咁先自然丫嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/29 14:18

上一帖岩岩「按」了
冇錯喇, 你哋就係明知條女而家冇蛋, 仲唔趁呢幾日屌完唔使負責屌到嘔白泡就嘥咗佢, 屌完就咀藐藐同天主 ...
沙文 2023/11/29 20:45 提交

你呢帖就聯想到,你,我同樣係去食自助餐。
你就好像牆國大媽咁:餓狗搶屎咁,用手挪,用碟當鏟,成盤攞。。咁搶食。
我見您都喺度,不妨入鄉隨俗啫,貴教嘅所謂聖體咁聖都係用手挪, 諗住你哋好casual呀嘛

沙文 發表於 2023/11/30 04:53

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
其實佢玩完賓週之後有冇洗手先至開工㗎?

沙文 2023/11/30 04:53 提交

你去食肆食野,個廚都可能閔完屎冇洗手就煮你份餐。

不可知的猜測冇乜意思喎
你肯有餡,天主就最高興, 但係而家係討論緊好多人只問耕耘不問收穫, 天主就係唔畀你咁偉大,  ...
沙文 2023/11/30 01:30 提交

男女性交,只要爽爽,不要繁殖。
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
回覆  抽刀斷水

都有好多細則要立法辯論, 好似教規都冇話唔準玩含L, 呢樣做都係只有爽爽冇手尾嘅, 一直係 ...
沙文 2023/11/30 12:59 提交

咁你以後叫老婆含,口爆顏射就得勒,唔好扑。
蝦, 頭先我老婆同我講一件事。原來上個主日, 佢同一位姓陳嘅姊妹去starbucks飲嘢, 陳姊妹ordered咗杯moch ...
沙文 2023/11/30 20:22 提交

既然係咁冇意思既野,你又做乜要跟我口水尾呢?

好學唔學,學埋下流虫啲屎樣
雖然聖教會立法漏洞多多,但係都有一樣抵讚:就係立咗法就永遠揾唔到人犯例。
。點解可以做到咁好嘢?因為 ...
沙文 2023/11/30 23:52 提交

天主教係講honest system 既。

那日子到時,亦係同天主交帳,唔係同教會交帳。
今日聽到最好笑既笑話。
抽刀斷水 發表於 2023/12/1 15:15

今日最鬼求求期期既回應。

B按:無野講不如緘默
其實天主教對天主嘅了解係片面嘅, 佢唔係好似我咁有一個宏觀嘅角度全面地睇天主
latex能夠隔咗我條蟲接觸 ...
沙文 2023/12/13 08:04 提交

唔係啵。
十個麻甩佬十個都好鍾意自然:扑野唔用笠,打真軍,肉貼肉,溫度感都唔同。
包膠扑,僅好過無得扑,袋住先咋

所以,by default。。。。扑野係應該 笠-less
其實天主教對天主嘅了解係片面嘅, 佢唔係好似我咁有一個宏觀嘅角度全面地睇天主
latex能夠隔咗我條蟲接觸 ...
沙文 2023/12/13 08:04 提交

當家計會宣傳「兩個夠哂數」時,鼓勵麻甩佬去焊斷條輸虫管,一了百了。
不過又好少麻甩佬響應啵。說明麻甩佬又唔想射空鎗,好似防暴警察射橡膠彈咁,冇啲威力。

扑野,此終都係爽爽同繁殖。夾硬拆開就唔自然。
教徒下跪: 草民知罪, 罪該萬死
天主曰: 平身啦, 朕幾時有話唔自然唔得呢?你哋係咪有啲五餅三魚?

你知唔知o ...

而自然嘅老子, 都唔係行曬路㗎喎, 佢騎青牛㗎喎, 可見佢都係向住唔自然嘅方向走
沙文 2023/12/3 18:32 提交

挑。。。咁講,玩潛水已經係好唔自然喇。

人唔係咁抖氣喎
數安全期避孕就話自然,食黃體素避孕就話唔自然,都唔明係咩道理。
抽刀斷水 2023/12/13 10:27 提交

食避孕藥會有不良副作用,咁你都話係「自然」。都唔明係咩道理
黃體素身體本身就有,飲水飲得多都會中水毒,咁飲水係咪唔自然?
抽刀斷水 2023/12/14 23:14 提交

飲水飲到超過身體需要的份量,搞到生化失調,仲話係「自然」。都唔明你點諗。

呢個係用黎反駁你話「食避孕藥會有不良副作用」,只要份量準確,好似正常飲水一樣,就唔會有不良副 ...
抽刀斷水 2023/12/15 09:37 提交

正常飲水無副作用。
「正常」咁食避孕藥都有副作用架啵。
你試過咩?
抽刀斷水 2023/12/15 16:31 提交

你係咪要試食過屎先知屎唔好食既呢
係嘅。所以蔣介石之劍就係唔需要扎炮射空槍冇威力而又冇後顧之憂,所以套market size growth, 唔知貴教弟 ...
沙文 發表於 2023/12/19 00:39

#45 就講咗麻甩佬唔鍾意「配劍」包膠
包唔包膠唔你鍾唔鍾意嘅問題。聖座好鍾意戴口罩咩?因應形勢都要乖乖地咖啦佢有冇死牛一便頸:我唔制!唔戴 ...
沙文 2023/12/19 12:56 提交

天主教教宗本篤十六世2014出版的書中說,為了減少受到愛滋病毒感染的風險,在某些情況下可以使用保險套。教宗的說法改變過去天主教會絕對禁用保險套的立場,被視為天主教會的歷史性改革,受到天主教改革派和對抗愛滋病團體的歡迎。
不過,教宗特別澄清,他無意動搖天主教會反對人工避孕的基本立場,也就是說,他仍反對用保險套避孕,只限於防止愛滋病。
高級模式 | 發新話題
換一個