返回列表 回覆 發帖

完善天主教規

講得啱!想避孕就好應該唯獨禁慾,沒有其他出路,什麼安全期避孕簡直自欺欺人!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 3# beebeechan

你係咁崇尚自然,就唔應該計安全期,咩期都可以性交,咁先自然丫嘛。
冇錯喇, 你哋就係明知條女而家冇蛋, 仲唔趁呢幾日屌完唔使負責屌到嘔白泡就嘥咗佢, 屌完就咀藐藐同天主 ...
沙文 發表於 2023/11/29 20:45

人類驕傲自大自以為超越天主又一鐵證。
好比嫩模嫁80歲富豪,只係要佢既身家,唔係佢個人。把婚姻意思扭曲了。
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:16

婚姻自古以來用好多角度黎睇都有唔同意思,包括生意上、國際關係上等等。中國古代一般都係父母之命,媒妁之言,有咩話扭曲唔扭曲呢?

領聖體時的手是用來「接」,不是去「挪」的。
聖體亦不能食自助餐咁自取。
...
beebeechan 發表於 2023/11/30 06:01

教會都知道污糟,covid期間都怕供「聖體」可能會傳染,自求多福。

天主教教區公署表示,由於本港各地區疫情變化的嚴重程度有所不同,香港教區主教周守仁籲請各堂區主任司鐸斟酌實況,經適當的諮詢後,自行決定是否合適暫停於平日及主日明供聖體及分送聖體的儀式。

https://topick.hket.com/article/ ... 4%E5%84%80%E5%BC%8F
屌最衰我唔係讀physics, 冇得扭曲婚姻
沙文 發表於 2023/11/30 11:13

如果你識彈鋼琴或者做戲唱歌都得:

回覆  抽刀斷水
"自行決定"即係乸咗嘢就唔關佢事, 鑊你自己揹
所以天主亦都係將有冇餡嘅決定權交返畀我哋, ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:28

根本套philosophy就唔一致,極需修例完善。
回覆  beebeechan

其實“道法自然”, 既然唔應該用condom, 咁都唔應該戴口罩啫, 會患肺炎係天主做人嘅設 ...
沙文 發表於 2023/11/30 11:19

condom同口罩本質上都無分別。
回覆 27# 沙文

我都明白要完善天主教規係有好多阻力,期望呢度既教友可以一起努力實現。
回覆 29# 沙文

係既,呢條完善教徒性福之路,要靠當代開明教徒堅定不移地全面落實。
回覆 37# 沙文

Confess果時鬼拍後尾枕唔覺意爆響口都時有發生~又或者被老婆篤灰「嗚,尋晚我老公用咗套呀,正衰公黎既。」
天主教係講honest system 既。
beebeechan 發表於 2023/12/1 13:13

今日聽到最好笑既笑話。
數安全期避孕就話自然,食黃體素避孕就話唔自然,都唔明係咩道理。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
食避孕藥會有不良副作用,咁你都話係「自然」。都唔明係咩道理
beebeechan 發表於 2023/12/13 18:44

黃體素身體本身就有,飲水飲得多都會中水毒,咁飲水係咪唔自然?
飲水飲到超過身體需要的份量,搞到生化失調,仲話係「自然」。都唔明你點諗。

...
beebeechan 發表於 2023/12/15 08:49

呢個係用黎反駁你話「食避孕藥會有不良副作用」,只要份量準確,好似正常飲水一樣,就唔會有不良副作用,你明未?
「正常」咁食避孕藥都有副作用架啵。
beebeechan 發表於 2023/12/15 13:38

你試過咩?
你係咪要試食過屎先知屎唔好食既呢
beebeechan 發表於 2023/12/15 17:22

咁你响邊度得到呢個資訊呢?
回覆 69# 沙文

天主既設計係好偉大既,假如佢覺得咩野唔適宜生育的話,就會設計發情期、非發情期出黎,而人類無呢啲限制,說明天主覺得人類anytime都係適宜生育既,而人類竟然以為有唔適宜生育既時候,實在係唔自然同埋違背天主既設計原意。
高級模式 | 發新話題
換一個