返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 歐洲曾爆發「反貓戰爭」!人們殺貓取樂…

我係問緊你有無證據證明黑死病係肺鼠疫,你就引述世衛話鼠疫有兩種,咁同我6樓畀你既資料有咩分別?

你口 ...

但又拎唔到實質證據,證明黑死病係肺鼠疫。

抽刀斷水 發表於 2023/12/1 15:08

乜你啲智力跌得咁快。

我就話咗你知黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠,嚴重黑死病患者係可以把病人傳人既。
B按:

現在由抽水說說是否黑死病只是鼠傳人,不會人傳人的「實質」理據
我就話咗你知黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠,嚴重黑死病患者係可以把病人傳人既。
beebeechan 發表於 2023/12/1 17:54

1. 點解你會認為「黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠」?係咪你已經確定咗黑死病係由肺鼠疫引起?如果係請提出理據。

2. 點解你會認為「嚴重黑死病患者係可以把病人傳人」?係咪你已經確定咗黑死病係由肺鼠疫引起?如果係請提出理據。
B按:

現在由抽水說說是否黑死病只是鼠傳人,不會人傳人的「實質」理據 ...
beebeechan 發表於 2023/12/1 19:42

我無响呢個主題表達過「黑死病只是鼠傳人,不會人傳人」呢個見解,點解你會認為我有需要說說呢方面既「實質」理據既?可否分享一下?

我都好想知道點解你會覺得我啲智力跌得好快,呢個其實都有機會係由於觀察者(即係你自己)智力低下所以睇錯哂,你同唔同意咁呢?
1. 點解你會認為「黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠」?係咪你已經確定咗黑死病係由肺鼠疫引起?如果 ...
抽刀斷水 發表於 2023/12/1 22:04

在世衛貼圖內已highlight 要點。 係咪你睇唔明英文咁呢?
我無响呢個主題表達過「黑死病只是鼠傳人,不會人傳人」呢個見解,點解你會認為我有需要說說呢方面 ...
抽刀斷水 2023/12/1 22:08 提交

因為你拎嚟既貼文就強調:「約有二千五百萬人在五年內喪生」,皆因冇哂啲貓,唔係因為病毒人傳人咁散播

b按:你一向作風就係標題岩心水既文照搬,你永遠不細看文講乜
唔好成日用「你無咁講過」嚟遮醜。呢個只係說明你無睇貼文內容。當我就貼文內反駁你時你就話你無講過?
文是你貼,所以鑊亦是你揹!
因為你拎嚟既貼文就強調:「約有二千五百萬人在五年內喪生」,皆因冇哂啲貓,唔係因為病毒人傳人咁散播

b ...
beebeechan 發表於 2023/12/1 23:36

如果你有睇清楚我一樓既轉貼,作者係一隻貓同一位博士,文中你引述「約有二千五百萬人在五年內喪生」果段,係話「歐洲反貓戰爭得到了報應」,呢個好明顯係隻貓既角度,覺得你班友殺咁多貓而得到既「報應」。

你就唔知點解會睇到作者認為黑死病「唔係因為病毒人傳人咁散播」,又係自己幻想咗一個要打既稻草人出黎?

你依家仲係咪覺得我「永遠不細看文講乜」?

另外,唔該你解釋一下你2樓「鼠疫盛行與殺貓無關」及4樓「鼠疫源頭是鼠,但傳播就不需要大量的鼠,是人傳人喎」兩項聲稱既理據,等你正面回應好耐了。
在世衛貼圖內已highlight 要點。 係咪你睇唔明英文咁呢?
beebeechan 發表於 2023/12/1 23:29

我係問緊你係咪「確定」,世衛段野有幫你「確定」咩?
如果你有睇清楚我一樓既轉貼,作者係一隻貓同
抽刀斷水 2023/12/2 00:04 提交

呢個係今日第一個笑點
依家仲係咪覺得我「永遠不細看文講乜」?

抽刀斷水 2023/12/2 00:04 提交

我一向都係咁覺得。
昨日,現在是,明日也不期望太高
如果你有睇清楚我一樓既轉貼,作者係一隻貓同一位博士,文中你引述「約有二千五百萬人在五年內喪生 ...

及4樓「鼠疫源頭是鼠,但傳播就不需要大量的鼠,是人傳人喎」兩項聲稱既理據,等你正面回應好耐了。
抽刀斷水 發表於 2023/12/2 00:04

#4早好正面咁用covid 散播比喻。
你就刻意唔理會我咁正面既解說

你短帖亦不細看。
不看又話人無講。
呢個係今日第一個笑點
beebeechan 發表於 2023/12/2 00:34
呢【这】個 ‘人’係日日第一笑點
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
我係問緊你係咪「確定」,世衛段野有幫你「確定」咩?
抽刀斷水 發表於 2023/12/2 00:05

世衛官方網站既資料一定可靠過一個作者是貓的塗說9翕

Black Death spread by humans, vindicating rats

https://edition.cnn.com/2018/01/ ... ans-intl/index.html

B按
標題抽水來長長知識喇

(不要像下流族咁:知識薄,臉皮厚)

https://www.history.com/news/rat ... death-it-was-humans
回覆 35# beebeechan

你在第34及35樓的新聞和連結,都是指向同一份科學發現:

https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1715640115

論文當中只是用一些數學模型對黑死病的傳播方法作出推測估算,你還有沒有其他更多資料證實這個論點?如果只有這份論文,就算不上是主流科學觀點。

大英百科全書中記載:

The Black Death was thought to be a combination of two plagues: bubonic and pneumonic. Bubonic plague does not spread directly from person to person but from rodent to person or person to person by infected fleas. Pneumonic plague is highly contagious and passes from person to person through droplets from coughs or sneezes.

https://www.britannica.com/summary/Black-Death-Key-Facts

假如你沒法否定黑死病可以是腺鼠疫傳播,或沒法肯定黑死病主要是肺鼠疫傳播,你既聲稱「2樓:鼠疫盛行與殺貓無關」及「4樓:鼠疫源頭是鼠,但傳播就不需要大量的鼠,是人傳人喎」就只係基於未經證實既假設,或是非主流的學術發現。

簡單黎講,即係老吹。
回覆  beebeechan

你在第34及35樓的新聞和連結,都是指向同一份科學發現:

論文當中只是用一些數 ...
抽刀斷水 2023/12/2 20:37 提交

人哋百科全書都話可以人傳人喎!
人哋百科全書都話可以人傳人喎!
beebeechan 發表於 2023/12/2 21:18

如果只係「可以」而唔係必定,你就唔能夠肯定「鼠疫盛行與殺貓無關」同埋「傳播就不需要大量的鼠,是人傳人」,明白未呀?
如果只係「可以」而唔係必定,你就唔能夠肯定「鼠疫盛行與殺貓無關」同埋「傳播就不需要大量的鼠, ...
抽刀斷水 2023/12/2 21:38 提交

唔明嗰個係你。
鼠疫發展到可以人傳人,重使乜要老鼠嚟做傳播媒介
鼠疫發展到可以人傳人,重使乜要老鼠嚟做傳播媒介
beebeechan 發表於 2023/12/2 21:42

無人話唔可以,但你證實到黑死病係人傳人喇咩?

比喻時間:

你可以殺人,但你真係殺過人咩?
高級模式 | 發新話題
換一個