返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 歐洲曾爆發「反貓戰爭」!人們殺貓取樂…

原標題:歐洲曾爆發「反貓戰爭」!人們殺貓取樂…最終竟害死2500萬人?

歐洲反貓戰爭得到了報應,約有二千五百萬人在五年內喪生,三分之一的歐洲人口消失了,但他們仍然沒有得到教訓。想想人類的頑固!即使瘟疫一城又一城地肆虐,滿街都是屍體

抽刀斷水 2023/11/29 12:12 提交

歷史上又唔係咁講喎。
鼠疫源自中國。 蒙古人征伐歐洲時把疫症傳到歐洲。
https://www.brown.edu/Departments/Italian_Studies/dweb/plague/origins/spread.php
中原地方沒有殺貓習俗。
鼠疫盛行與殺貓無關。

你不要網聽塗說。
原標題:歐洲曾爆發「反貓戰爭」!人們殺貓取樂…最終竟害死2500萬人?

本文摘自《喵皇正史:從史前到太空時代,魅力征服全世界的貓族大歷史》,麥田出版。

抽刀斷水 2023/11/29 12:12 提交

呢啲係正統既歷史材料嚟咩?

水可載舟 亦可覆舟
網可長知識,亦可使人變蠢

鼠疫源頭是鼠,但傳播就不需要大量的鼠,是人傳人喎。
唔好無喇喇拉鼠同貓嚟講。

即COVID病毒源自武漢蝙蝠,不過是人傳人散到全球。
自己睇下你錯咗啲乜:
抽刀斷水 2023/11/29 15:14 提交

你又睇唔睇到你錯乜

各睇所需?
中國以前都無貓,最初都係養貓護書,圈養者多為有書階級,數量有限:

...
抽刀斷水 2023/11/29 15:12 提交

呢則係咪堅料嚟先
中國以前都無貓,最初都係養貓護書,圈養者多為有書階級,數量有限:

...
抽刀斷水 2023/11/29 15:12 提交

呢則係咪堅料嚟先
後者則認為任何資料都後者則認為任何資料都應無時無刻接受挑戰考證

抽刀斷水 2023/11/29 15:49 提交

你係咪暗示後者(非教徒)講野會冇句真,要時常考証
你搞清楚歐洲黑死病係腺鼠疫定係肺鼠疫喇咩?
抽刀斷水 2023/11/29 15:55 提交

係咪中世紀時是冇肺鼠疫的?
我問你,你又問返我?
抽刀斷水 發表於 2023/11/29 23:47

又話你無時無刻都接受挑戰考証嘅?
你响度問緊問題,有咩挑戰考證元素呢?
抽刀斷水 2023/11/30 11:47 提交

我挑你既就係你認為中世紀既鼠疫唔係肺鼠疫,係腺鼠疫,係由鼠傳人。傳得咁快因為多老鼠,點解多老鼠,因為民間有殺貓習俗。點解有殺貓習俗,因為教會提倡。
(所以由教會揹鑊?)

B按:可惜,係無樣真
咁你有證據證明係肺鼠疫咩?
抽刀斷水 2023/12/1 09:59 提交

世界衛生組織係咁講:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/plague

咁你話中世紀時的腺鼠疫患者會唔會惡化成肺鼠疫,人傳人咁呢?

B按:你話你抵唔抵挑
我係問緊你有無證據證明黑死病係肺鼠疫,你就引述世衛話鼠疫有兩種,咁同我6樓畀你既資料有咩分別?

你口 ...

但又拎唔到實質證據,證明黑死病係肺鼠疫。

抽刀斷水 發表於 2023/12/1 15:08

乜你啲智力跌得咁快。

我就話咗你知黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠,嚴重黑死病患者係可以把病人傳人既。
B按:

現在由抽水說說是否黑死病只是鼠傳人,不會人傳人的「實質」理據
1. 點解你會認為「黑死病傳播快唔係因為殺左貓多咗老鼠」?係咪你已經確定咗黑死病係由肺鼠疫引起?如果 ...
抽刀斷水 發表於 2023/12/1 22:04

在世衛貼圖內已highlight 要點。 係咪你睇唔明英文咁呢?
我無响呢個主題表達過「黑死病只是鼠傳人,不會人傳人」呢個見解,點解你會認為我有需要說說呢方面 ...
抽刀斷水 2023/12/1 22:08 提交

因為你拎嚟既貼文就強調:「約有二千五百萬人在五年內喪生」,皆因冇哂啲貓,唔係因為病毒人傳人咁散播

b按:你一向作風就係標題岩心水既文照搬,你永遠不細看文講乜
唔好成日用「你無咁講過」嚟遮醜。呢個只係說明你無睇貼文內容。當我就貼文內反駁你時你就話你無講過?
文是你貼,所以鑊亦是你揹!
如果你有睇清楚我一樓既轉貼,作者係一隻貓同
抽刀斷水 2023/12/2 00:04 提交

呢個係今日第一個笑點
依家仲係咪覺得我「永遠不細看文講乜」?

抽刀斷水 2023/12/2 00:04 提交

我一向都係咁覺得。
昨日,現在是,明日也不期望太高
如果你有睇清楚我一樓既轉貼,作者係一隻貓同一位博士,文中你引述「約有二千五百萬人在五年內喪生 ...

及4樓「鼠疫源頭是鼠,但傳播就不需要大量的鼠,是人傳人喎」兩項聲稱既理據,等你正面回應好耐了。
抽刀斷水 發表於 2023/12/2 00:04

#4早好正面咁用covid 散播比喻。
你就刻意唔理會我咁正面既解說

你短帖亦不細看。
不看又話人無講。
我係問緊你係咪「確定」,世衛段野有幫你「確定」咩?
抽刀斷水 發表於 2023/12/2 00:05

世衛官方網站既資料一定可靠過一個作者是貓的塗說9翕

Black Death spread by humans, vindicating rats

https://edition.cnn.com/2018/01/ ... ans-intl/index.html

B按
標題抽水來長長知識喇

(不要像下流族咁:知識薄,臉皮厚)
高級模式 | 發新話題
換一個