返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 歐洲曾爆發「反貓戰爭」!人們殺貓取樂…

https://www.history.com/news/rat ... death-it-was-humans
回覆  beebeechan

你在第34及35樓的新聞和連結,都是指向同一份科學發現:

論文當中只是用一些數 ...
抽刀斷水 2023/12/2 20:37 提交

人哋百科全書都話可以人傳人喎!
如果只係「可以」而唔係必定,你就唔能夠肯定「鼠疫盛行與殺貓無關」同埋「傳播就不需要大量的鼠, ...
抽刀斷水 2023/12/2 21:38 提交

唔明嗰個係你。
鼠疫發展到可以人傳人,重使乜要老鼠嚟做傳播媒介
如果只係「可以」而唔係必定,
抽刀斷水 2023/12/2 21:38 提交

你都開始有啲開竅。
由「鼠傳人」承認到是「可以人傳人」
(可惜為了面子,還是要死撐)
我從來無否認過「可以人傳人」,亦「可以鼠傳人」,我6樓都早已貼出咗出黎呢兩個傳播途徑既可能性。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/12/2 22:35

不過你要人追遡番中世紀二千五百萬黑死病死亡者中有幾多係死於肺鼠疫,夠唔夠腺鼠疫多。
就唔係合理既要求嚟。

你又好像認為腺鼠疫患者係唔同肺鼠疫患者,係兩種疫。
唔知腺鼠疫會感染到肺時就惡化成人傳人極快的肺鼠疫。

大三誤:
將黑死病歸咎於老鼠多、一誤
將老鼠多歸咎於人殺貓習俗、一誤
將殺貓歸咎於是教宗訓諭、一誤

所以#1成篇貼文都是誤導。
你都係證實咗肺鼠疫係黑死病主流再講啦,否則第一點就無法說成是「誤」。

至於第二誤,你如果認為 ...

1233年6月13日,教皇國瑞九世(Pope Gregory IX)發表《羅馬之聲》(Vox in Rama),認為撒旦的形象是半人半貓,在邪惡崇拜中黑貓偶像會變活行淫,並明示「你們不可讓貓存活」(Thou Shalt not suffer a Cat to Live)。

抽刀斷水 2023/12/3 13:48 提交

早前你都識講天主教會採用了Magisterium AI,收錄了過往教宗的訓諭。

你看看vox in  rama 原文有没有Thou Shalt not suffer a Cat to Live 這句。
高級模式 | 發新話題
換一個