返回列表 回覆 發帖

信仰上的單向透視玻璃

基督徒的耶穌十架救贖情意結,都是源自活人獻祭的古老野蠻巫術,中世紀的火燒女巫也承繼呼應於此,教徒又何 ...
抽刀斷水 2023/12/16 21:05 提交

要打個比喻好讓你看出耶穌是否活人祭。

抽仔有腎病要換腎。有勢力的抽老荳會在大6搵個合適既外勞,死囚,劏咗佢拎個腎出嚟俾抽仔。
而唔係用自己個可配對既腎去救個仔。一啲都唔偉大。

你講既古時活人祭,相信無邊個被捉去祭既人係自願既。
耶穌唔係被夾硬被捉做祭品,佢係自願替人贖罪既。

「……我將命捨去……沒有人奪我的命去……。」(約十:17-18)

再者,神唔係搵第二個人嚟做祭品,佢係用自己嚟做祭品。天主降生成人取名耶穌,以人的身分來贖人。

所以,你用「活人祭」來說耶穌釘十字架是不恰當。係唔一樣的事。
回覆  beebeechan

為何受苦死亡可以跟救贖扯上關係?這個你先想想吧。 ...
抽刀斷水 2023/12/17 12:54 提交

天主對原祖說:你吃了那果就會死。
罪的代價就是死。

亞當厄娃没有即時死,因為天主宰了一隻動物(牛?羊?)代他們死。
日後以色列人都宰牲口,以血,死亡來贖罪。沒有死亡流血是不苦。

你不曉想就聽聽老師說的
回覆  beebeechan

即係「死亡—救贖」既關係,都係源自古老血腥風俗儀式,同巫術又咪係差唔多。

中 ...
抽刀斷水 2023/12/17 15:48 提交

唉。。。咁101既邏輯你都唔曉。

救贖要死亡
咁死亡就係救贖喇咩?

呢啲係
「老荳係男人
咁男人就係你老荳?」既蠢蛋邏輯藜
睇埋以下影片,高下立見啦
抽刀斷水 2023/12/18 01:28 提交

咁跳樓,燒炭嗰啲又有幾高?
寫幾個美麗動人嘅故事,即刻可以救贖全宇宙添啦。
抽刀斷水 2023/12/18 09:28 提交

要有廿幾億人相信的「故事」,都唔可以淨係靠「作」既。
千門八將?威逼利誘?
抽刀斷水 發表於 2023/12/18 20:46

今日有人逼到你信耶穌咩?

那些年,只有人逼神父,修女還俗就真。

B按:抽水知不知是那些年?
陳教徒版友答唔到這個問題,讓我闡述一下吧。

人的心理往往就有一種希望犧牲以換取所希望之事,例 ...
抽刀斷水 發表於 2023/12/19 16:47

你又係睇唔明#10。

救贖要死亡。
唔係用死亡就必可換到救贖既。

教徒可葬天主教墓地(其實一早滿座)
做教徒又唔一定會有位俾你。

即使有位都係入住十年就要check out
高級模式 | 發新話題
換一個