返回列表 回覆 發帖

虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠

譬如你生cancer, 你有兩個解決辦法, 一係就睇醫生, 一係就祈禱。
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒, 唔使講。
至於教友, 通常都係又睇醫生又祈禱。但係, 你係主要睇醫生, 祈禱只係輔助性質, 定係vice verse, 主要靠祈禱, 求其睇下醫生?
兩種做法就反映咗你嘅虔誠程度。醫學, 只係人嘅研究, 點都唔會叻得過天主嘅, 你只主要靠睇醫生, 用祈禱輔助, 咁你即係信醫生多過信天主, 你應該認真諗下, 咁樣係唔係一個教徒應有嘅態度呢?
最正確嘅態度就係, 索性唔好睇醫生淨係祈禱。

因為, 天主咁L叻, 仲睇醫生嚟做乜L嘢呢?

但係而家有冇教徒做得到呢?
回覆 1# 沙文

呢個所謂既paradox,一招KO你啦:

祈願神藉各方的醫療專家和護理繼續幫助啟言(MO)的運動神經和感知神經,最新的醫療方案能幫助有所進展。

https://www.thevoicehk.com/news/nqlda1o6g09rqc98gmksvneya2pcxe

咁就可以將醫護同天主完美結合,互相緊扣,咁就又可以睇醫生,又可以祈禱啦
有病不是俾鬼徒摸下就好麼?醫院都關曬門, 重睇乜醫生呢?
回覆 2# 抽刀斷水

認為神要靠各方的醫療專家和護理幫助mo的運動神經和感知神經進展, 都已經睇唔起神

仲要加埋最新的醫療方案先得,簡直係褻瀆
譬如你生cancer, 你有兩個解決辦法, 一係就睇醫生, 一係就祈禱。
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...
沙文 2023/12/18 14:10 提交

一個很多基督徒都會聽過的故事:
在某個村落,下了一場大雨,洪水淹沒全村,一位神父正在教堂裏祈禱,眼看洪水已經淹到膝蓋了。一個救生員駕著舢板前來,跟神父說:“神父,趕快上來吧!不然洪水會把你淹死的!”神父說:“不!我深信上帝會來救我的,你先去救別人好了。”

不久,洪水淹過神父的胸口,神父勉強站在祭壇上。這時,又一個員警開著快艇過來,跟神父說:“神父,快上來,不然你真的會被淹死的!”神父說:“不,我要守住教堂,上帝一定會來救我的。你還是先去救別人好了。”

又過了一會兒,洪水已經把整個教堂淹沒了,神父只好緊緊抓住教堂頂端的十字架。直升飛機緩緩飛過來,飛行員丟下了繩梯之後大叫:“神父,快上來,這是最後的機會了,我們不願意見到你被淹死!!”神父還是意志堅定的說:“不,上帝一定會來救我的。上帝會與我共在的!你還是先去救別人好了!”

最後,洪水滾滾而來,神父被淹死了……他上了天堂,見到上帝後很生氣的質問:“主啊,我終生奉獻自己,誠心誠意的侍奉您,為什麼你不肯救我!”上帝說:“我哪裡不肯救你?第一次,我派了舢板去救你,你拒絕了;第二次,我又派一隻快艇去,你還是不要;第二次,我以國賓的禮儀待你,派一架直升飛機來救你,結果你還是不願意。我以為你急著想要回到我身邊來。”

天主派了最好的醫生來打救你,你都拒絕就醫,關人隱士。
枉你做教徒都唔明聖經,作埋尐爛鬼古仔。 有邊一個聖經案例係耶穌要醫生配合先至醫到人㗎?

其實教友睇醫生,應該最好事先講明:

嗱,frankly speaking,您唔好以為您University College London畢業好巴屎閉,真正醫得好我嘅係天主,您只不過係做下樣,其實睇唔睇您都冇乜所謂...

點解要咁?費事條友自大,以為自己超越天主醫好您
Don't know where God is but the Devil is in the details
枉你做教徒都唔明聖經,作埋尐爛鬼古仔。 有邊一個聖經案例係耶穌要醫生配合先至醫到人㗎?
其實教友睇醫生, ...
沙文 2023/12/19 15:18 提交

你講經就真唔係我過皮喇。

耶穌唔係同人講過:

耶穌回答他們說:「不是健康的人需要醫生,而是有病的人。

耶穌咪叫人有病去搵醫生,需要醫生。無話:你淨係祈禱就得勒
其實去搵耶穌嘅patients冇一個係醫生醫得好嘅, 有耶穌, 睇醫生就係嘥時間
所以佢叫人睇醫生嘅目的, 只不過係要prove”醫生醫唔好, 我醫得好”
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實去搵耶穌嘅patients冇一個係醫生醫得好嘅, 有耶穌, 睇醫生就係嘥時間
所以佢叫人睇醫生嘅目的, 只不過 ...
沙文 2023/12/20 01:13 提交

挑。……
依家耶穌唔係到,行開咗,未返嚟嘛
治港靠基本法
做神仙, 遙距發功都算係基本法術啫, 你有芥菜種咁L大粒信心佢就掂
一击中的更杀即
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠
沙文 發表於 2023/12/18 14:10
千古金句【抵抗基督教霸权之community社群

万世流芳:讚:
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...
沙文 2023/12/18 14:10 提交

雖然不時都有人中六合彩,下過不管你有幾L大信心,你都唔敢話下期就輪到你。所以,要供樓仲係勤力加班,OT,搵part-time 。

你有病唔好以為一定有神蹟醫你,不如早啲去排街症。
我開始有少少信耶穌, 原來佢真係知你會咁嘅

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。
我開始有少少信耶穌, 原來佢真係知你會咁嘅

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們 ...
沙文 2023/12/20 11:33 提交

你呢份信心唔係芥子囉

簡直係榴蓮核

幾難哽

耶穌叫你用芥子既 size 就夠勒。

你既係走火入魔既信心,變咗係依賴、飯來張口
咁又唔係, 我嘅信德都係芥子size, 不過好似精蟲咁一味靠人多好辦事
你就數量不足, 不如得閒去驗下
https://www.mhs-hk.com/en/our-se ... s/seminal-analysis/

5舊水抵到爛
咁又唔係, 我嘅信德都係芥子size, 不過好似精蟲咁一味靠人多好辦事
你就數量不足, 不如得閒去驗下

5舊水 ...
沙文 2023/12/21 07:54 提交

上邊都話咗你既信心係榴蓮核,唔係芥籽。
你仲充乜鬼芥子?!
屌我唔知原來做教徒就係唔L好信耶穌發噏風,都要用下腦自己judge
23耶穌對他說:「『你若能,』為信的人,一切都是可能的!」
24小孩子的父親立刻喊說:「我信!請你補助我的無信罷!」
屌我唔知原來做教徒就係唔L好信耶穌發噏風,都要用下腦自己judge
23耶穌對他說:「『你若能,』為信的人, ...
沙文 2023/12/22 09:22 提交

Jesus said to him, “‘If you can!’ Everything is possible to one who has faith.”
耶穌對他說:「『你若能,』為信的人,一切都是可能的

呢啲係「小炒便飯」同「小便炒飯」既誤讀嚟。以為只要相信,乜都必成事咁。

句中相信的人是信「你若能」(用引號勾了出來),「你若能」中的「你」指誰?
當然是指耶穌。

相信耶穌甚麼都能的人,他想的事也有可能會達成,因為他們相信的人(耶穌)甚麼都能的。

耶穌跟著便把附在孩子的魔趕出來。証實了all things are possible to 「him」(耶穌)。

亦很清楚講明㧈了是「possible」,不是「有求必應」,一定有。
耶穌對他說:「『你若能,』...
沙文 發表於 2023/12/22 09:22

佢講中文既?你弱能?
佢講中文既?你弱能?
抽刀斷水 2023/12/22 14:18 提交

挑。。。
咁你叫沙文用希臘文,希伯來語,亞拉美文嚟反基喇。
高級模式 | 發新話題
換一個