返回列表 回覆 發帖

虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠

譬如你生cancer, 你有兩個解決辦法, 一係就睇醫生, 一係就祈禱。
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒, 唔使講。
至於教友, 通常都係又睇醫生又祈禱。但係, 你係主要睇醫生, 祈禱只係輔助性質, 定係vice verse, 主要靠祈禱, 求其睇下醫生?
兩種做法就反映咗你嘅虔誠程度。醫學, 只係人嘅研究, 點都唔會叻得過天主嘅, 你只主要靠睇醫生, 用祈禱輔助, 咁你即係信醫生多過信天主, 你應該認真諗下, 咁樣係唔係一個教徒應有嘅態度呢?
最正確嘅態度就係, 索性唔好睇醫生淨係祈禱。

因為, 天主咁L叻, 仲睇醫生嚟做乜L嘢呢?

但係而家有冇教徒做得到呢?
不過我阿媽同我講嘢又真係會咁: 講完一輪佢就加一句做closing: 哎呀阿仔你唔好要我咁長氣啦..........
你不妨試下喺禱文之中都係咁
做最好翻譯成希伯來文, 好似阿孟咁, 天主會聽得耳順啲
Don't know where God is but the Devil is in the details
因為長氣係由你execute就得㗎喇嘛, 唔係喺禱文之中話明”主呀我而家好長氣呀”
Don't know where God is but the Devil is in the details
我冇話唔會喎, 未到係因為你祈得唔夠長氣囉, keep it up.
沙文 發表於 2023/12/29 21:12

祈禱下一句就係:願你的旨意奉行在人間,
不是願長氣行先
我冇話唔會喎, 未到係因為你祈得唔夠長氣囉, keep it up.
唔使祈?好似係你解錯經喎
我們的天父,願祢的名受顯揚;願祢的國來臨;
沙文 發表於 2023/12/29 20:44

依家仲未到,唔等如唔會到喎。
好既野就想快啲嚟咁唶
唔使祈?好似係你解錯經喎
我們的天父,願祢的名受顯揚;願祢的國來臨;
正如有人問點解咁耐天國都未降臨, 你都識咁答啦
惟有這一件事你們不可忘記:就是在天主前一日如千年,千年 ...
沙文 發表於 2023/12/29 20:20

天國來臨,唔使祈禱都會到架喎。
正如你唔需要祈禱收到水費單,電費單,咭數,差餉單
正如有人問點解咁耐天國都未降臨, 你都識咁答啦
惟有這一件事你們不可忘記:就是在天主前一日如千年,千年如一日。

幾百年算得係咩?繼續努力就一定得嘅 。唔係我話, 係耶穌話㗎
因為主耶穌仍然係唔care忠奸,所以費L事講依據,總之長氣就掂。
沙文 2023/12/29 19:42 提交

若然比喻係教「長氣就實得」,咁歷任教宗為人祈求世界和平,閒閒地都「長氣」咗幾百年喇,無世界和平喎。
所以耶穌講呢個比喻根本唔係教人「長氣」。你唔曉上文講緊乜,於是就解錯畫勒。

有機會你夠班時老師先教你原來要點解讀。
因為主耶穌仍然係唔care忠奸,所以費L事講依據,總之長氣就掂。
點解耶穌唔話明寡婦係咪善類?道理一睇就明,這個古仔係教訓我哋,善唔善唔係問題,只要夠長氣就得到您要嘅 ...
沙文 2023/12/29 18:43 提交

你仍然係靠估,無依又無據
點解耶穌唔話明寡婦係咪善類?道理一睇就明,這個古仔係教訓我哋,善唔善唔係問題,只要夠長氣就得到您要嘅嘢。唔通講多“寡婦係忠嘅”五個字,經文變咗唔止短短幾十字,驚後世和尚抄經手軟?
若果要善先至有回應,耶穌講道嚴謹而清楚,善唔善咁緊要,係大義所在,一定會畫公你畫出腸。並不需要您擅自加落去嘅“在公義,伸冤的事上先至耳仔軟”
耶穌作古仔,冇話寡婦好公義。我哋又唔知道寡婦同對頭之間有啲乜嘢瓜葛, 或者係寡婦衰格,對頭先係好人呢? ...
沙文 2023/12/26 00:16 提交

一味靠估靠吹就無意思喇。
係短短幾十字經文中你搵到咩字眼睇到寡婦唔會係善類。
耶穌古仔,冇話寡婦好公義。我哋又唔知道寡婦同對頭之間有啲乜嘢瓜葛, 或者係寡婦衰格,對頭先係好人呢?
係呀, 天主耳仔軟嘅程度更甚於判官
沙文 2023/12/24 18:01 提交

在公義,伸冤的事上耳仔軟。
在邪惡念頭事(如叫人撼頭堆牆)事上就係鐵金剛。
係呀, 天主耳仔軟嘅程度更甚於判官
回覆  beebeechan
咁又唔係喎, 長氣寡婦都可以manipulate判官,唔好係急事就得㗎喇 ...
沙文 2023/12/24 17:22 提交

經文第六節話:你睇、條判官都會咁,何況係天主?
說明個判官唔代表天主喎
回覆  beebeechan
咁又唔係喎, 長氣寡婦都可以manipulate判官,唔好係急事就得㗎喇 ...
沙文 發表於 2023/12/24 01:22

由此領悟: 急事就唔好信基督教
回覆 28# beebeechan
so far冇發現呢個問題
高級模式 | 發新話題
換一個