返回列表 回覆 發帖

虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠

piece of cake.你弱能,叫耶穌用咩文反基都是possible的。
piece of cake.你弱能,叫耶穌用咩文反基都是possible的。
沙文 2023/12/22 17:37 提交

依家唔係耶穌反基,係沙文反基。沙文唔係乜L都possible
唔駛沙文係, 耶穌係就得啦

信德超過預期, 不止能令耶穌反, 囈多兩囈叫佢撼頭埋牆都得, 唔信你試下吖嗱

1耶穌給他們設了一個比喻,論及人應當時常祈禱,不要灰心。
2他說:「某城中曾有一個判官不敬畏天主,也不敬重人。
3在那城中另有一個寡婦,常去見他說:請你制裁我的對頭,給我伸冤罷!
4他多時不肯;以後想道:我雖不敬畏天主,也不敬重人,
5只因為這個寡婦常來煩擾我,我要給她伸冤,免得她不斷的來糾纏我。
6於是主說:你們聽聽這個不義的判官說的什麼!
7天主所召選的人,日夜呼籲他,他豈能不給他們伸冤,而遷延俯聽他們嗎?
8我告訴你們:他必要快快為他們伸冤,但是,人子來臨時,能在世上找到信德嗎?」
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔駛沙文係, 耶穌係就得啦

信德超過預期, 不止能令耶穌反基, 囈多兩囈叫佢撼頭埋牆都得, 唔信你試下吖嗱

...
沙文 2023/12/23 00:51 提交

你講到只要人係咁嚕唆、死哎...天主就會聽話。好似唐僧唸咒制服孫悟空咁。
成事與否主導權在人。

且看路加福音瑪利亞與天主對話;

且看,你的親戚依撒伯爾,她雖在老年,卻懷了男胎,本月已六個月了,她原是素稱不生育的,
37因為在天主前沒有不能的事。」
38瑪利亞說:「看!上主的婢女,願照你的話成就於我罷!」天使便離開她去了。

possible or not possible 係上主定的。
耶穌話天主同我一樣耳仔軟怕嚕唆,又囈又西就實掂:老公您乖,路邊的野花不要採一日唱幾次就入曬腦
Don't know where God is but the Devil is in the details
不過,您唔講我又發現唔到貴教的結構性缺陷:若要時間又囈又西,對慢性病,例如糖尿、cancer性功能障礙這些就冇問題,但若是急病,流血不止、stroke、cardiac arrest咁就濕滯,祈禱一次都未必祈得切。

所以貴教的祈禱機制,始終有急驚風遇慢郎中的問題,我都唔知點先可以完善貴教?
不過,您唔講我又發現唔到貴教的結構性缺陷:若要時間又囈又西,對慢性病,例如糖尿、cancer性功能障礙這些 ...
沙文 2023/12/24 16:41 提交

咁就即係話呢個世界幾時輪到你作主。
誰坐在 control panel ?唔係你
耶穌話天主同我一樣耳仔軟怕嚕唆,又囈又西就實掂:老公您乖,路邊的野花不要採一日唱幾次就入曬腦 ...
沙文 2023/12/24 15:59 提交

可能天主回應咗你老婆,使你性無能,只能對老婆升旗,採不了花。
回覆 27# beebeechan
咁又唔係喎, 長氣寡婦都可以manipulate判官,係急就得㗎喇
回覆 28# beebeechan
so far冇發現呢個問題
回覆  beebeechan
咁又唔係喎, 長氣寡婦都可以manipulate判官,唔好係急事就得㗎喇 ...
沙文 發表於 2023/12/24 01:22

由此領悟: 急事就唔好信基督教
回覆  beebeechan
咁又唔係喎, 長氣寡婦都可以manipulate判官,唔好係急事就得㗎喇 ...
沙文 2023/12/24 17:22 提交

經文第六節話:你睇、條判官都會咁,何況係天主?
說明個判官唔代表天主喎
係呀, 天主耳仔軟嘅程度更甚於判官
係呀, 天主耳仔軟嘅程度更甚於判官
沙文 2023/12/24 18:01 提交

在公義,伸冤的事上耳仔軟。
在邪惡念頭事(如叫人撼頭堆牆)事上就係鐵金剛。
耶穌古仔,冇話寡婦好公義。我哋又唔知道寡婦同對頭之間有啲乜嘢瓜葛, 或者係寡婦衰格,對頭先係好人呢?
耶穌作古仔,冇話寡婦好公義。我哋又唔知道寡婦同對頭之間有啲乜嘢瓜葛, 或者係寡婦衰格,對頭先係好人呢? ...
沙文 2023/12/26 00:16 提交

一味靠估靠吹就無意思喇。
係短短幾十字經文中你搵到咩字眼睇到寡婦唔會係善類。
點解耶穌唔話明寡婦係咪善類?道理一睇就明,這個古仔係教訓我哋,善唔善唔係問題,只要夠長氣就得到您要嘅嘢。唔通講多“寡婦係忠嘅”五個字,經文變咗唔止短短幾十字,驚後世和尚抄經手軟?
若果要善先至有回應,耶穌講道嚴謹而清楚,善唔善咁緊要,係大義所在,一定會畫公你畫出腸。並不需要您擅自加落去嘅“在公義,伸冤的事上先至耳仔軟”
點解耶穌唔話明寡婦係咪善類?道理一睇就明,這個古仔係教訓我哋,善唔善唔係問題,只要夠長氣就得到您要嘅 ...
沙文 2023/12/29 18:43 提交

你仍然係靠估,無依又無據
因為主耶穌仍然係唔care忠奸,所以費L事講依據,總之長氣就掂。
因為主耶穌仍然係唔care忠奸,所以費L事講依據,總之長氣就掂。
沙文 2023/12/29 19:42 提交

若然比喻係教「長氣就實得」,咁歷任教宗為人祈求世界和平,閒閒地都「長氣」咗幾百年喇,無世界和平喎。
所以耶穌講呢個比喻根本唔係教人「長氣」。你唔曉上文講緊乜,於是就解錯畫勒。

有機會你夠班時老師先教你原來要點解讀。
高級模式 | 發新話題
換一個