返回列表 回覆 發帖

耶穌基督也很容易惹鬼

《酉陽雜俎》續集卷一
太和五年,復州醫人王超,善用針,病無不差。於午忽無病死,經宿而蘇。言始夢至一處,城壁台殿如王者居。見一人臥,召前袒視,左髆有腫,大如杯。令超治之,即為針出膿升餘。顧黃衣吏曰:“可領‘畢’也。”超隨入一門,門署曰‘畢院’,庭中有人眼數千聚成山,視肉迭瞬明滅。黃衣曰:“此即‘畢’也。”俄有二人,形甚奇偉,分處左右,鼓巨箑吹激,眼聚扇而起,或飛或走,或為人者,頃刻而盡。超訪其故,黃衣吏曰:“有生之類,先死而畢。”言次,忽活。
https://www.8bei8.com/book/youyangzazu_49.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
俾你地兩個激死。我發夢都諗唔到邪靈會有精神病。
又有鬼病睇醫生。
https://www.qire.net/book/412/0a994a8baabac.html

既然腰痛都得,您話我聽點解鬼唔可以有精神病?
沙文 發表於 2024/1/8 01:49

咁有無文獻話有鬼睇精神科醫生呢?
哈佛專家 發表於 2024/1/8 07:22

其實你見平時話啲動物溫馴怕人唔襲擊人,但又不時聽到有動物襲擊人既案例,我估都可以循精神病角度去睇。

「人怕鬼三分,鬼怕人七分」,但又有鬼侵襲人既例子,咁……
哈佛專家 發表於 2024/1/8 07:22
基督就是耶【也是】谢谢
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
咁有無文獻話有鬼睇精神科醫生呢?
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 20:26

咁有冇pathology report話鬼不可能患精神病?
咁有冇pathology report話鬼不可能患精神病?
沙文 發表於 2024/1/8 17:17

Burden of proof喎,我地都唔駛證明呢個天主係唔存在既,係等教徒證明畀我地睇。
不知道,這超出我的理解範圍之外。我無法判斷邪靈是否會有精神病。
不知道,這超出我的理解範圍之外。我無法判斷邪靈是否會有精神病。
哈佛專家 發表於 2024/1/8 17:28

Relax, 正如我在17樓說過,要判斷邪靈是否會有精神病,需要一定專業資格的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 27# 抽刀斷水

the burden is on you. 我話邪靈“或者”有精神病,您話邪靈唔會有精神病, 所以您要prove.
都話呢個係超出我既理解範圍之外
回覆 31# 哈佛專家

Acknowledged. 而家唔關您事咖啦, just between me and him.
回覆  抽刀斷水

the burden is on you. 我話邪靈“或者”有精神病,您話邪靈唔會有精神病, 所以您要 ...
沙文 發表於 2024/1/8 18:29

我無話唔會有呀,我一直都係研究緊有咩人有資格話邪靈有精神病啫。
咁簡單駛q研究,您欏兩個master degrees:

https://www.ed.ac.uk/ppls/psycho ... ests/parapsychology

https://www.mcgill.ca/tcpsych/training/msc

咁咪有quli咯
P.S. 唔好讀中大,出年唔知邊個loudzone佬做校長
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 34# 沙文

因為你嗰「或者」兩個字打出黎唔駛兩秒,就叫我讀兩個master degrees唔知要讀幾多年?
我都唔想難為您,但冇法啦。規矩唔係我定嘅。
臺上一分鐘,臺下十年功吖嘛。

master degree通常都係兩年度一個啫,我都冇要求您PhD嘞
回覆 36# 沙文

不如你讀丫笨,burden返部分「或者」呢個proof。
我academic底冇你咁好, 讀到都事倍功半
回覆 38# 沙文

你有能力從大學生活裡面尋找到其他樂趣,呢四個年度不會白過,相信我。
回覆  沙文

你有能力從大學生活裡面尋找到其他樂趣,呢四個年度不會白過,相信我。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/10 02:41

大學生活裡面尋找到其他樂趣.......溝學妹?
高級模式 | 發新話題
換一個