返回列表 回覆 發帖

耶穌基督也很容易惹鬼

根本聖神(Holy Spirit)就係聖鬼(Holy Ghost),神又係佢鬼又係佢,有乜理由唔惹鬼喎。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
精神病與邪靈是一幣兩面,你可以用邪靈解釋精神病,又可以用精神病解釋邪靈。
話人有精神病,好多人都可以講,但係醫生先有專業資格,但一般醫生都唔會話「邪靈」有精神病。

話靈係咪邪,好多人都可以講,但要權威性就要一些有修練的人(學過法?驅魔神父?),這些人一般都唔會話「邪靈」有精神病。

所以,又有邊個可以話「邪靈」有精神病呢?
我覺得精神病和邪靈有一些不同,二者之間不應該劃上等號。
哈佛專家 發表於 2024/1/7 19:36

所以我就話係「一幣兩面」,唔係等於,但兩者關係就非常密切。
又有鬼病睇醫生。
https://www.qire.net/book/412/0a994a8baabac.html

既然腰痛都得,您話我聽點解鬼唔可以有精神病?
沙文 發表於 2024/1/8 01:49

咁有無文獻話有鬼睇精神科醫生呢?
俾你地兩個激死。我發夢都諗唔到邪靈會有精神病。
哈佛專家 發表於 2024/1/8 07:22

其實你見平時話啲動物溫馴怕人唔襲擊人,但又不時聽到有動物襲擊人既案例,我估都可以循精神病角度去睇。

「人怕鬼三分,鬼怕人七分」,但又有鬼侵襲人既例子,咁……
咁有冇pathology report話鬼不可能患精神病?
沙文 發表於 2024/1/8 17:17

Burden of proof喎,我地都唔駛證明呢個天主係唔存在既,係等教徒證明畀我地睇。
不知道,這超出我的理解範圍之外。我無法判斷邪靈是否會有精神病。
哈佛專家 發表於 2024/1/8 17:28

Relax, 正如我在17樓說過,要判斷邪靈是否會有精神病,需要一定專業資格的。
回覆  抽刀斷水

the burden is on you. 我話邪靈“或者”有精神病,您話邪靈唔會有精神病, 所以您要 ...
沙文 發表於 2024/1/8 18:29

我無話唔會有呀,我一直都係研究緊有咩人有資格話邪靈有精神病啫。
回覆 34# 沙文

因為你嗰「或者」兩個字打出黎唔駛兩秒,就叫我讀兩個master degrees唔知要讀幾多年?
回覆 36# 沙文

不如你讀丫笨,burden返部分「或者」呢個proof。
回覆 38# 沙文

你有能力從大學生活裡面尋找到其他樂趣,呢四個年度不會白過,相信我。
從前都係我被溝,冇試過我溝人
沙文 發表於 2024/1/10 15:57

陳版友唔熟你啫,不過溝人可能都有樂趣。
高級模式 | 發新話題
換一個