返回列表 回覆 發帖

全人類同意

世界多衝突,原因係人類對很多事情無法達致相同意見。例如應該採用資本主義定社會主義,應該全人類一齊信耶穌、觀音定安拉,或者乜都唔好L信意見不一,邊個應該減排?點樣減?有排拗。

有冇一樣嘢係全人類都同意嘅呢?還真有。
對於今年係乜年,有佛曆計法,有伊斯蘭計法、主後計法..
至於今日係幾月幾日,都有陰曆陽曆猶太曆伊朗曆。
唯是: 一星期七日,今日係星期日。好似真係全球無異議。

對於原先星期幾改名自金木水火土日月對應羅馬Mars, Mercury,Jupiter等神仙,教會並不介意。
佛教都有”星期佛”。https://thailandwat.com/pages.php?pageid=130
共產黨宣言中譯首先在上海《星期評論》發表。
連上帝創世都followed一星期七日,星期日放假。
似乎星期呢樣嘢係全世界冇人反對的制度。

背後有咩原因呢?我們從中可唔可以得到一些啟發呢?
全部乃表像,唯一唔同意嘅係到底你話事定我話事。

話題要轉了嗎?
回覆 1# 沙文

唔係丫,都有啲曆法唔係一星期七日既:
https://en.wikipedia.org/wiki/Week#%22Weeks%22_in_other_calendars
回覆 3# 抽刀斷水

古董冇人用, 好似而家統一曬啦卦?
回覆  抽刀斷水

沙文 發表於 2024/1/8 02:05

回覆  抽刀斷水

沙文 發表於 2024/1/8 02:05

緬甸未統一:

Eight Days a Week - Myanmar Today (myanmar2day.com)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
全部乃表像,唯一唔同意嘅係到底你話事定我話事
jimmychauck 發表於 2024/1/7 23:35
我話事,屌你基督老母閪!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

瓜哇本地人用傳統的五日一週
Legi
Pahing
Pon
Wagé
Kliwon
(每日一個神)

在西方7日一星期的日曆內仍排著五日一循環。
放假都係7日啫

一週五日都冇假放茄

Don't know where God is but the Devil is in the details
放假都係7日啫
一週五日都冇假放茄
沙文 發表於 2024/1/9 02:19

印尼啲原著神無休息
勤力過懶惰的天主
Don't know where God is but the Devil is in the details
勤力過懶惰的天主
沙文 發表於 2024/1/9 02:38

做一日,   heah四日......under-employment 就真
唔heah啦,佢地創造得相當靚,好過好多天主負責嘅地區。我去過兩次,可惜見唔到mola mola.
本來三次,有一次因爆火山行程取消。

不過都唔見當地人有五日一星期。下次再去問下

唔heah啦,佢地創造得相當靚,好過好多天主負責嘅地區。我去過兩次,可惜見唔到mola mola.
本來三次,有一 ...
沙文 發表於 2024/1/9 18:28

你見到水就發哂姣
邊會留意到人哋的風土人情, 文化習俗
我有留意架。jakarta機場未有輕鉄嗰陣坐suttle bus去不同terminal. 我上車,當時只有車頭幾個姐姐仔,車尾冇人。我喺車頭上車,我坐低先發覺有個sign寫住“cabin for women only”,咁我連聲sorry 起身去後面,點知幾個姐姐仔hehehe 咁giggles“its ok,you don't have to move”唔知係咪見我靚仔?
我有留意架。jakarta機場未有輕鉄嗰陣坐suttle bus去不同terminal. 我上車,當時只有車頭幾個姐姐仔,車尾 ...

點知幾個姐姐仔hehehe 咁giggles“its ok,you don't have to move”唔知係咪見我靚仔?
沙文 發表於 2024/1/9 23:21

佢地覺得你無威脅性

低危
梗係,我幼承庭訓詩禮傳家,唔係神父咁嘅樣
回覆 17# beebeechan

唔係呢種姐姐仔,佢地戴hijab
回覆  beebeechan

唔係呢種姐姐仔,佢地戴hijab
沙文 發表於 2024/1/10 01:44

佢哋係咪 septuplets ?? 同一個餅印既
高級模式 | 發新話題
換一個