返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

"If a man desire the office of a bishop"

想做主教就要”修身齊家治國平天下”, 咁個個神父都想做主教, 咁咪得囉

if a man know not how to rule his own house, how shall he take care of the church of God?
《後漢書.陳王列傳》"一室之不治,何以天下教會為?"

小弟做翻譯, 係咪好信雅達呢?

Don't know where God is but the Devil is in the details
FYI:
This is a true saying, If a man desire the office of a bishop, he desireth a good work.         ...
沙文 發表於 2024/2/3 02:34

打個比喻 , 好像電玩...要升喱打大佬就要在level 1 時搵兵器, 充能量, 找防護衣。。之類先可以升級打大佬, 唔係實被打柴。

無錯, 早期教會没有不許主教 , 教宗, 神父不婚。
嘦不娶多妻。呢個level (弟茂德前書講既) 易。
不過, 要升上一級就要加強裝備。。。。保祿在格林多前書第七章就講咗要乜: 獨身就係最好既。

所以「治國, 平天下」係升喱, 唔止「修身, 齊家」咁低喱。
搞錯曬升喱層級。
格林多喺弟茂德之前,要過咗格林多升喱至弟茂德。你試過打機過咗最高level之後再打level 1咩?
所以對娶老婆經文的理解係,低級就冇老婆,升喱就娶一個老婆。
  • Matthew
  • Mark
  • Luke
  • John
  • Acts
  • Romans
  • 1 Corinthians
  • 2 Corinthians
  • Galatians
  • Ephesians
  • Philippians
  • Colossians
  • 1 Thessalonians
  • 2 Thessalonians
  • 1 Timothy
  • 2 Timothy
Don't know where God is but the Devil is in the details
這亦完美契合天主造人的次序。先造麻甩佬,麻甩佬冇老婆,那就是格林多,天主見那人獨居不好,整條女畀佢歎,就係弟茂德。
這亦完美契合天主造人的次序。先造麻甩佬,麻甩佬冇老婆,那就是格林多,天主見那人獨居不好,整條女畀佢歎 ...
沙文 發表於 2024/2/3 10:48

咁在創造過程中, 都先地球, 後造大光...
造咗植物先造太陽

教咗人點打大佬先唔得咩
大光係恆星,並非太陽。若大光就是太陽,點解唔話造太陽?宇宙中大L把比地球、植物較young的恆星
同一本book, 係太陽就叫太陽:
Gen 28:11他來到一個地方,因太陽已落,就在那裏過宿,隨地拿了一塊石頭,放在頭底下,就在那地方躺下睡了。
大光係恆星,並非太陽。若大光就是太陽,點解唔話造太陽?宇宙中大L把比地球、植物較young的恆星
同一本boo ...
沙文 發表於 2024/2/3 13:03

太陽系以外的恒星, 地球人係叫「星星」。

B按:落咗水底就你叻, 天上野你好屎。
好似唔覺 地球人天文學有”星星”呢個term喎
好似唔覺 地球人天文學有”星星”呢個term喎
沙文 發表於 2024/2/4 03:09

地球人望天就係睇到三樣野
唔係月亮, 恒星
你都識星星月亮, 第三樣嘢唔係大光
"If a man desire the office of a bishop"

想做主教就要”修身齊家治國平天下”, 咁個個神父都想做主教,  ...
沙文 發表於 2024/2/3 02:36

怪唔知得依家啲教會好似陰陽怪氣咁啦,啲神父把聲好多都好似好陰柔、氣若游絲咁。
你都識星星月亮, 第三樣嘢唔係大光
沙文 發表於 2024/2/4 08:56

如唔係大光, 你就唔使戴住副 Ray Ban 黑超喇, 扮choke 咩
成日戴住副超嗰個係Dr K. 我唔識彈琴
成日戴住副超嗰個係Dr K. 我唔識彈琴
沙文 發表於 2024/2/4 15:29

唔彈琴可以做旁觀者, 搖旗納喊: Don't touch her!!!
(記住支旗要有「恒星」先賣座)
我何德何能呀?旁觀者要好悲天憫人先做到
高級模式 | 發新話題
換一個