返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

你又使唔使化驗過有無落山埃先食?
beebeechan 發表於 2024/1/16 19:09

https://quoteinvestigator.com/2014/08/27/drink-it/
我都係咁諗
唔俾有啲係女人食男人....但女人只要男人既$$$, 胸肌, 今世享用。根本唔想要男人啲基因。
beebeechan 發表於 2024/1/17 11:01

實在太幸福了~
咁我都無驗過月球石, 火星泥....唔通就唔信科學家講既野咩

beebeechan 發表於 2024/1/16 19:09

我對於佢哋都係半信半疑, 估唔到你毫無保留地信曬
https://news.uchicago.edu/explainer/origin-life-earth-explained
我對於佢哋都係半信半疑, 估唔到你毫無保留地信曬
沙文 發表於 2024/1/17 11:31

科學家講月球石, 火星泥有乜成份。。。點解信唔過?要半信半疑?
至於科學家半信半疑同儕講生命起源。。。(即係未夠完滿, 神創仲有位企?)
實在太幸福了~
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 11:20

路加福音中個富翁同拉匝祿, 話佢富翁既賞報在呢世「幸福」哂, 下一世就無份幸福。睇住人幸福
回覆 104# beebeechan
啲科學家試過好多鑊㗎喇, 又話研究到乜乜, 點知過一排又話sorry以前嘅研究搞錯咗啲嘢

好似以前話食嘢引致Cholesterol高, 點知而家又話唔關事
回覆  beebeechan
啲科學家試過好多鑊㗎喇, 又話研究到乜乜, 點知過一排又話sorry以前嘅研究搞錯咗啲嘢

...
沙文 發表於 2024/1/18 07:51

所以, 有時今日是頂尖的科學, 可能是明天的笑話。

耶穌教既野就2000年都係咁。
耶穌教既野就2000年都係咁。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/17 16:16

所以冇update, 過曬氣, 2000年前嘅笑話乜都笑完, 笑料太舊
所以, 有時今日是頂尖的科學, 可能是明天的笑話。

耶穌教既野就2000年都係咁。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 08:16

#16樓咪列出咗Catholic Doctrinal Evolution囉,咩2000年都係咁啫。

...
沙文 發表於 2024/1/18 07:51

科學精神根本就係隨時準備推翻昨日的自己(可證偽性),好似之前話科興疫苗幾咁有效,依家又好似話呢啲係問題疫苗。

(影)14億人打問題疫苗? 傳科興靠行賄上市官員被免職 後遺症恐兇猛 | 中國 | Newtalk新聞
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
#16樓咪列出咗Catholic Doctrinal Evolution囉,咩2000年都係咁啫。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 11:08

#19 #20...咪指出咗 #16 啲係流料。 又要翻炒咩
回覆 111# beebeechan

#21及之後都駁咗你,你自己睇返唔翻炒了。

#21及之後都駁咗你,你自己睇返唔翻炒了。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 15:09

#21你係用你既憶惻就當咗反辯。你啲估估下既野全無實據嚟撐,連扶下也談不上。
一味靠估靠作靠吹。。。咁辯到耶穌第二次來臨都未論完喇
#21你係用你既憶惻就當咗反辯。你啲估估下既野全無實據嚟撐,連扶下也談不上。
一味靠估靠作靠吹。。。咁 ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 15:18

我連神父做既網站裡面既料都搵埋,又多番利用常理同邏輯指出你腦袋思考奇怪,辯證咁嚴謹,憶惻(臆測)乜鬼。
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 19:08

佢地嘅core values萬變不離其宗嘛。幾多千年都係咁揾笨。有冇老婆都係揾笨七嘅啦。
您唔會話有老婆嘅牧師揾笨level好過冇老婆神父卦?
我連神父做既網站裡面既料都搵埋,又多番利用常理同邏輯指出你腦袋思考奇怪,辯證咁嚴謹,憶惻(臆 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 21:46

#26 亦已經馬上指出你係亂臆測神父講既。 人哋只係話有一人反對, 你就話係strongrejection
呢啲就係鹽加醋既「臆測」嚟

跟住補埋#30....你又迴避咗。
「 舊反駁你都未回應, 唔好答你新野」 咁講
你解決咗嗰次你既迴避先

在下亦只能偶然指出抽兄思想或觀察中的漏洞,亦未見有何反饋或果效。

都唔係我一個覺得你係咁

你求其講句廢話就當反駁咗, 係用文字「自凟」既行為
#26 亦已經馬上指出你係亂臆測神父講既。 人哋只係話有一人反對, 你就話係strongrejection
呢啲就係鹽加醋既「臆測」嚟

跟住補埋#30....你又迴避咗。
「 舊反駁你都未回應, 唔好答你新野」 咁講
你解決咗嗰次你既迴避先
beebeechan 發表於 2024/1/18 23:38

#27回應了你的#26,#33回應了你的#30,我又唔覺得我有咩迴避。搵唔到minutes就幾strong都無人知,都唔排除有人有minutes而寫出strong呢個形容詞,如果你搵到唔該拎出黎大家一齊研究一下。
都唔係我一個覺得你係咁

你求其講句廢話就當反駁咗, 係用文字「自凟」既行為
beebeechan 發表於 2024/1/18 23:38

我唔係好明白咩叫用文字「自凟」,至於你感到我既回應係廢話,我都覺得好遺憾,畢竟我打字都需要花時間,可能就咁浪費咗。
都唔排除有人有minutes而寫出strong呢個形容詞
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 23:53

呢啲就係典型臆測喇....講啲自己爽自己(即係自凟)既話
無實又無據: It is water...流野

B按:
「唔排除」「「或者」「可能」呢啲唔係反駁嚟. 係9up
(僅好過旁觀者啲「屎忽窿」「斬頭」帖一啲)
幾多千年都係咁揾笨。
沙文 發表於 2024/1/18 23:19

你話宗教core value幾千年都係咁, 萬變不離其宗。
宗教呃到幾千年前既人..你話係因人民智未開, 無知識.
今日既人, 又話科學倡明, 智商爆Q.....應該好難呃啵,點解仲有咁多人被呃到既? (世界有33%既人信呢個宗教, 80%以上人信有神明,  唔肯信有神既唔夠10%)
一方係呃人方式無變, 另一邊係知識大增....
知識高咗...都仲上檔, 係咪人既智慧退步?
即係咪.......呢個宗教真係堅既?

所以, 結論係:
以前既人信, 唔係因為民智未開
今日有人唔信, 亦唔係因為佢地智慧高咗

好很可惜, 啲反基仔就以為呢個論點就係佢地既必殺技。
今日既人, 又話科學倡明, 智商爆Q.....應該好難呃啵,點解仲有咁多人被呃到既? (世界有33%既人信呢個宗教, 80%以上人信有神明,  唔肯信有神既唔夠10%)
beebeechan 發表於 2024/1/18 09:44

你係講得啱喎, 今日既人就係有10%科學倡明, 智商爆Q.....好難呃
高級模式 | 發新話題
換一個