返回列表 回覆 發帖

亞伯拉罕vs郭巨

睇下execute嘅目的係咪乜咯。若目的係睇下佢夠唔夠薑就不能心急。心急就睇唔到。中間execute,咁恐佈份子會 ...

天主就唔同嘞,佢搞呢場大龍鳯,無非都係想知亞伯夠唔夠薑拮落去,所以斬亂歌柄就唔知結局。
沙文 發表於 2024/2/3 12:53

少.....你唔記得天主係全知架咩
天主知Mr亞一定會拮落去...
亦知Mr 亞係忠心虔誠既

成齣戲根本唔係「試探」((答案一早知, 使鬼探!), 係一埸預演。
聖經係神所默示, 佢自己就唔係咁樣claimed
1 Some time after these events, God put Abraham to the test. He called to him, "Abraham!" "Ready!" he replied.
2 Then God said: "Take your son Isaac, your only one, whom you love, and go to the land of Moriah. There you shall offer him up as a holocaust on a height that I will point out to you."
Don't know where God is but the Devil is in the details
聖經係神所默示, 佢自己就唔係咁樣claimed
1 Some time after these events, God put Abraham to the test. ...
沙文 發表於 2024/2/4 03:07

打個比喻, 你個仔要考取潛水証書, 你明知佢係游到200米, 你都要佢put to the test喇, 因為旁觀者唔信嘛, 要証明。個test 係做俾人睇。唔係做俾你睇。

正如天主put 約伯to the test, 佢一早知約伯實pass...係塞住撒殫同俾在天庭唔信既天使睇。

B按
天主是全知, 無話其他的天使, 妖魔都係全知。
打個比喻, 你個仔要考取潛水証書, 你明知佢係游到200米, 你都要佢put to the test喇, 因為旁觀者唔信嘛 ...
beebeechan 發表於 2024/2/3 11:48

咁您認為吼佢就跳水我就嗌“咪住!嗱,大家都啦,犬子都就黎跳落水,您地大概都應該信佢遊到200啦?係咁綺得啦,畀幾分薄面唔L駛做到咁足卦?”咁得唔得呢?

好似我嗹仔個陣有套臺灣劇唔記得乜名,每逢埋牙開片就嗌“咪住”全劇悶到發mo.

若要表演畀撒殫同天使睇,咁就應該由得亞伯拮死佢,唔係點會信呢?連我都唔信啦
...

好似我嗹仔個陣有套臺灣劇唔記得乜名,每逢埋牙開片就嗌“咪住”全劇悶到發mo.
沙文 發表於 2024/2/4 06:30

人哋當年風靡全台灣架
唔收得都唔會拍到256集喇
就係鍾意佢句: 咪住! 往手!
咁您認為吼佢就跳水我就嗌“咪住!嗱,大家都啦,犬子都就黎跳落水,您地大概都應該信佢遊到200啦?係咁綺 ...
沙文 發表於 2024/2/4 06:30

其實都得架
你拎住個PADI牌, 你肯簽名, 條友就拎到潛水証書架喇,
你肯孭飛咪得囉
(記得之前亞「逃出」話佢張diver cert 都係咁嚟)

天主係叫停, 佢肯孭飛, 簽張certificate of faith 俾亞巴郎。
(記得之前亞「逃出」話佢張diver cert 都係咁嚟)
beebeechan 發表於 2024/2/4 08:35

所以條L樣咪咁水皮囉
我又打個比喻, 我老婆咁講: “你知唔知如果你再去見嗰個女人我就會跳落去?”

“你一日唔跳我都唔知你會唔會跳㗎”
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以條L樣咪咁水皮囉
沙文 2024/2/5 19:36 提交

好似信耶穌,唔係人人都要信到做神父修女既境界,做個普通信徒都ok喎。

所以,玩潛水亦唔係人人都要玩到有PADI牌架喎。

神父修女牧師又會笑教友「條L樣咁水皮」咩?無修養喇你。「身」你都未修好,齊唔到「家」,「平天下」更遙遠。
咁係你要求低啫, 我一係就唔信, 信就要做教宗
我又打個比喻, 我老婆咁講: “你知唔知如果你再去見嗰個女人我就會跳落去?”

“你一日唔跳我都唔知你會唔 ...
沙文 2024/2/5 19:40 提交

不如咁:

咁係你要求低啫, 我一係就唔信, 信就要做教宗
沙文 2024/2/5 19:54 提交

較鐘,你一年做兩次
若果好似你suggest咁sign off逃出, 浸L瓜咗 我就以後都唔使教宗

https://www.earthrace.net/rob-st ... ue-dive-instructor/
若果好似你suggest咁sign off逃出, 浸L瓜咗 我就以後都唔使教宗
沙文 發表於 2024/2/5 20:18

所以你都要你個仔游200米,

天主亦要亞巴郎put to test.....(雖然知佢實pass)
天主亦要亞巴郎put to test...
beebeechan 發表於 2024/2/5 06:42

冇喎, 佢作狀跳水,天主話"各位睇到佢姿勢就估都估到佢得啦..."
少.....你唔記得天主係全知架咩
天主知Mr亞一定會拮落去...
亦知Mr 亞係忠心虔誠既

成齣戲根本唔係 ...
beebeechan 發表於 2024/2/3 06:47

其實, 天主並唔係走失咗一隻羊就會四圍搵嗰種Dutch shapperd.
佢係全知嘅, 咁佢即係知道唔等阿伯拉罕插死條靚仔, 係昆唔到我嘅,但係佢都照係叫佢做得半lungkun.
即係其實佢根本就唔care我信唔信啦.

如果當時阿巴郎一刀拮死個仔,話唔定我都信咗耶穌好L耐
冇喎, 佢作狀跳水,天主話"各位睇到佢姿勢就估都估到佢得啦..."
沙文 2024/2/6 11:25 提交

會架

十年前佢一開聲作狀唱,就俾評判西滿叔「叮」
得勒。⋯我知你唔掂架喇
40年前我一睇阿巴郎尐動靜都叮L走佢。其實佢連初中生都呃唔到
40年前我一睇阿巴郎尐動靜都叮L走佢。其實佢連初中生都呃唔到
沙文 2024/2/7 11:05 提交

你話你會「衰家食尾糊」,臨伸直前先話轉軚未遲嘛。

B按
打80圈先最後嗰舖先開糊?
有點難講,有好多死法死得好L快。例如核爆、雷劈,myocardial infarction..我好事多為,未必有是夠時間懺悔
高級模式 | 發新話題
換一個