返回列表 回覆 發帖

亞伯拉罕vs郭巨

廿四孝之奉母埋兒
郭巨,家貧。有子三歲,母嘗減食與之。巨謂妻曰:“貧乏不能供母,子又分母之食,盍埋此子?兒可再有,母不可復得。”妻不敢違。巨遂掘坑三尺余,忽見黃金一釜,上雲:“天賜孝子郭巨,官不得取,民不得奪。”

上帝就謂之天父, 郭巨佢老母係地母, 所以都有可比性。
我們比較亞伯拉罕同郭巨, 郭巨自願活埋個仔, 而家伯拉罕就被踢先郁, 顯然就係冇郭巨咁孝心。所以基督教點樣吹亞伯拉罕對神嘅信心, 始終都係有discount.

同埋, 天賜同上帝賜, 又係上帝孤寒啲。上帝只係提供咗祭禮一隻羊咁大把, 並唔係成群羊你獻一隻畀我有剩同啲兄弟攞去威, 而我國嘅天賜就著數多。

雖然, 在我看來, 郭巨呢條友唔識計數。最衰我未試過窮成咁, 如果有機會嘅話, 我會諗, 橫掂都要做低個仔, 點解唔劏咗佢嚟畀阿媽食呢? 多一餐都好呀嘛。但係如果我咁諗, 就唔會掘坑三尺余, 搵唔到黃金。

如果再諗得絕啲, 不如唔好劏仔, 劏老婆仲好, 話曬都大隻多肉啲, 又唔使絕後。

而郭巨有咁嘅結果, 可能就係傻人有傻福啦?
古今, 近代不少文人....都狠批這種儒家教導的愚孝-----戇鳩
咁阿伯拉罕就真係好似精啲, 叫到先至郁手
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2024/1/11 03:19

IQ 都高過亞郭

亞巴郎揸住天主張contract....:佢後裔多到如數不盡繁星....
所以, 瞓身大天主一舖....照跟! 開牌見我

亞巴郎獻子, 要說是神試探亞巴郎的忠誠, 不如倒頭來是亞巴郎在試探神是否遵守承諾, 不會背約。
沙文 發表於 2024/1/11 03:19

不是亞巴郎獻子,
子....也是自願當祭品 (呢點好多反基仔都唔曉睇)
係咩? 你就曉喇, 以撒仲懵盛盛問隻羊喺邊喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
係咩? 你就曉喇, 以撒仲懵盛盛問隻羊喺邊喎?
沙文 發表於 2024/1/11 03:34

唔係咩?

那時的亞巴郎是上百歲的老翁 (經文說他100多歲才生依撒格)。獻子時的依撒格是年青力壯的男子。不是一個三個月大的嬰孩。

你要殺我?
一個老翁可制服一名年青男子? (武當掌門張三豐來嗎?)
你爸爸有神經病, 拿刀來砍你, 你也會反抗罷。

幅公仔都話得好清楚啦, 反綁雙手就冇得郁
若果自願就唔使扮蟹啦, 咁都諗唔到虧你講得出曉睇經
若果自願就唔使扮蟹啦, 咁都諗唔到虧你講得出曉睇經 ...
沙文 發表於 2024/1/11 06:23

你老婆綁起你玩SM你就會就範,
依家係老荳整定個祭壇, 無喇喇紮起你......有無咁順攤先?
若果自願就唔使扮蟹啦, 咁都諗唔到虧你講得出曉睇經 ...
沙文 發表於 2024/1/11 06:23

講完廢話就講正經

猶太人的釋經書 Midrash 就有以下解釋:
Isaac asks to be bound tightly so he will not instinctively jerk and possibly injure his father. Isaac said: Father, I am young and I suspect that my body might move from fear of the knife and I will cause you sorrow (B按:你老婆肉緊高潮時都會搲損你背脊?), or the slaughter will be invalid and the sacrifice will not rise for you, you should tie me very tight. He sent out his hand to take the knife and tears were flowing from his eyes and his tears were falling into the eyes of Isaac because of the compassion of a father (Genesis Rabbah, 56:8).
說是依撒格主動要求的..因被宰時會驚, 掙扎, 會受傷....於是不能成無瑕庛的祭品

在猶太人眼中, 依撒格都係自願上祭台既, 唔係天主教夾硬老作。
回覆 9# beebeechan
有呀。我都成日同犬子咁玩,佢要我綁住佢然後往死裡jit. 一直笑到氣絕直至佢老母強行終止咁過癮行動。
回覆 10# beebeechan
咁係totally bullshit. 若真係自願,心中一直諗住天主能戰勝一切恐懼及痛楚,絕對不會jerk off。
上次我老婆喊住問我;究竟你心入面仲有冇我?你心入面有邊個?嗚嗚嗚...
我即刻入廚房拎把刀畀佢:妳一刀插入呢度,挖我個心出黎睇下,妳就會見到自己個花容。
當時,我真係企定定完全冇郁身郁勢喎。
回覆  beebeechan
咁係totally bullshit. 若真係自願,心中一直諗住天主能戰勝一切恐懼及痛楚,絕對不會je ...
沙文 2024/1/11 11:06 提交

呢啲係你同老婆既房中事,有冇人在場作証?
cctv. 都接受。
屌我夠可以要求您出示阿爸郎劏仔時天使拍低的視頻咯。上次我問貴教弟兄們用唔用蔣介石之劍有冇有效審視機制,您都係話有honor system黎耍我啫。
其實諗都諗到啦,若然當時我嘅表情唔係慷慨就義而係稍有退縮,點博得到佢信曬我呢?而家佢對我死心塌地就係最有力嘅證明
屌我夠可以要求您出示阿爸郎劏仔時天使拍低的視頻咯。上次我問貴教弟兄們用唔用蔣介石之劍有冇有效審視機制 ...

您都係話有honor system黎耍我啫。
沙文 發表於 2024/1/11 18:35

係有honest system..之不過你唔係honest person, 係horny
你遠遠不及我咁忠直。等我溫馨提示大家, 亞伯拉罕這個故仔其實同基督教精神有很大落差, 唔好話基督教, 對一個你著緊至愛嘅人都唔係咁嘅。

我記得上次陪我老婆去買衫, 佢試咗件Gianni VERSACE

咁我梗係拎張卡出嚟準備碌啦, 咁佢就整色整水, “唔好咁嘥錢啦, 頭先我喺walmart都睇啱咗一件, 我自己去買咪得囉”

如果我真係話”好呀”, 咁就實唔會有好結果。

對你摯愛, 梗係offer最好嘅畀佢, 點可能叫佢自己出錢買條walmart 裙呢?

著去ball會畀嗰尐其他靚太笑到面黃㗎嘛

亞伯拉罕做錯嘅地方就係, 有咁好嘅靚仔你唔offer畀天主, 劏隻羊就算9數,你估天主真係貪羊肉騷咩?

耶穌教訓我哋, 上繳要好似個寡婦咁, 兩個小錢都畀L曬出嚟, 唔好淨返雞碎咁多畀自己,根據基督精神, 其實佢係唔係應該連羊帶仔都劏埋, 咁先至夠誠心呢?
亞伯拉罕做錯嘅地方就係, 有咁好嘅靚仔你唔offer畀天主, 劏隻羊就算9數,你估天主真係貪羊肉騷咩?
沙文 發表於 2024/1/12 04:44

所以2000年後, 天主真係拎佢個「靚仔」出嚟做祭品, 贖人既罪。再唔係拎隻羊出嚟代替
咁你話天主係咪幾咁愛世人先?

B按: 亞巴郎獻依撒格....只係預告, 耶穌.....就係嚟真既..正式上畫。
(呢點, 正統既基徒都一早知咗)

B按: 係天主愛你, 你就唔愛天主
這個預告嘅中心思想就係offer substitute算9敷。嗰個三張幾,同依撒格小鮮肉點比呀?所以猶太佬唔要佢係啱嘅
這個預告嘅中心思想就係offer substitute算9敷。嗰個三張幾,同依撒格小鮮肉點比呀?所以猶太佬唔要佢係啱 ...
沙文 2024/1/12 05:35 提交

乜唔係話用隻羊替咗個靚仔咩?

你啲反基材料好唔連貫啵。
嗰到搵一執,呢到挪一忽,過邊拎一節。
這個預告嘅中心思想就係offer substitute算9敷。.
沙文 發表於 2024/1/12 05:35

有條麻甩佬, 一向少開矽娃娃....五姑娘
今日真係有個有血有肉, 有體溫有水, 有聲又有味既susanna...
你話邊樣爽?沙文會唔會話...「矽娃娃算9數」?

猶太人一向都係用 substitute offering...羊, 牛,班鳩....
呢次....係用真人。
你話邊種祭獻完滿啲?
高級模式 | 發新話題
換一個