返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

聖經的「公義」——踐踏人權

人若用棍子打奴僕或婢女,立時死在他的手下,他必要受刑。若過一兩天才死,就 ...
Gauss 2024/1/13 15:10 提交

Gauss 不拿出來的經文:讀多一兩句。
出谷紀21:26-27

26假使有人打壞奴僕或婢女的一隻眼睛,為了他的眼睛應讓他自由離去。
27若有人打掉奴僕或婢女的一隻牙,為了他的牙應讓他自由離去

做家主的不能因奴僕犯錯,不聽話就過份使用暴力。

說明在當時其他民族的家主常打死奴僕。以色列人不可如此。

Gauss 在踐踏他的智慧。把白的都看成黑。
中國政府和日本政府幾時在1937前有發表過日軍會入侵中國施行大屠殺預言?派10個膠你

仲有係歷史證實 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/30 07:38

舊約既作者都唔知佢係寫緊預言, 亦唔知乜神推鬼㧬咁寫出這些掌時應是無意義的情節。
舊約中滿是家族中幼子長進, 長子不肖的故事。
上主特別收亞伯爾的獻祭, 不要加音的獻物。
厄撒烏為一碗豆湯把長子名份給了雅各伯。
雅各伯祝福若瑟兩個仔時, 特登反手先祝了年幼的厄弗辣因。

只有在耶穌之後, 人明白到救恩是要交給外邦人手上, 才明白這些情節的隱藏意思。

耶穌建立的教會不再是猶太人才有份教會。

這是前後呼應的關係, 没有後期的發展, 前期的情節便無聊得很。

難道你說教會因應上邊例舉的舊約情節, 故意向外邦人傳教, 以求應驗咩

在幾千年前寫定一堆會在幾千年後應驗的話....

再者, 拎走耶穌, 拎走新約, 拎走教會在一, 二世紀的發展歷史.......那舊約中的那些片段, 情節...用意何在?
即係你話中國政府可以跟住日本人入侵南京, 作出很多南京大屠殺...

但話日本人因為早知日後有「中國政府 ...]

中國政府和日本政府幾時在1937前有發表過日軍會入侵中國施行大屠殺預言?派10個膠你

仲有係歷史證實程度。耶穌復活和耶穌施行神蹟的證據不多,但日本入侵中國的證據多得很。仲有又係那句,邊個extraordinary ,打杖不是Extraordinary event,但神蹟是extraordinary event
舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

即係你話中國政府可以跟住日本人入侵南京, 作出很多南京大屠殺...

但話日本人因為早知日後有「中國政府作出南京大屠殺」就進兵南京, 配合一下?
(你白痴咗唔少)
舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

但你又講唔出舊約作者無喇喇加入呢啲片段既用意係乜

搵啲野講嚟攝位咋?

你真係gauss上身, 睇野唔係睇全部
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7027&extra=page%3D1&page=23
你就只係在#175抽咗26粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜
beebeechan 發表於 2024/1/29 23:42

你就只係在#175抽咗四粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜]

成段淨係得那個講得岩。
你都識過人地可以熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
仲咩後面又講到人地唔會咁做?
你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
beebeechan 發表於 2024/1/27 03:37

你這說得非常對,就是這樣。
絕對唔係勉強,而係好大機會。
Exactly 就係咁
唔係勉強
係好大可能
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:38

你就只係在#175抽咗26粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜
你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。

Exactly 就係咁
唔係勉強
係好大可能
回覆 179# 抽刀斷水

真係冇問題㗎,除非你覺得我講"道聽塗說"有咩唔啱囉。
人一日得廿四個鐘,點可能理解所有事情?
回覆  抽刀斷水

咁如果"有人認為有"就係你觀察到嘅所有野,你又不求什解,人地解完你又冇乜回應,我簡單 ...
jimmychauck 發表於 2024/1/27 20:00

我思考了幾日,我不求甚解是我不對嗎?千百萬人有千百萬個見解,是否每個見解都要去深入了解箇中理據?或者教徒對於反對其宗教的聲音特別敏感和覺得刺耳,所以對於這些必定想探究在他們的理據當中查找不足,以捍衛他們的宗教?當然,如果你要做心理學報告、或者作社會學統計與分析,那便有深入研究的必要性。

回覆 177# 抽刀斷水

咁如果"有人認為有"就係你觀察到嘅所有野,你又不求什解,人地解完你又冇乜回應,我簡單當你道聽塗說就算。咁講就原來你真係冇舉證責任。
回覆 169# 抽刀斷水

咁你之前冇解釋到該編排怪異如何影響程式運行,我就話唔存在影響,你之前就認為可能存在,咁你之前係可以舉證嘅。
jimmychauck 發表於 2024/1/27 01:42

#154我舉出例子了。

回覆 170# 抽刀斷水

咁即係你承認你嘅觀察係"有人認為有",並且你並無得知該認為是否有理性推敲,而你到目前也說不出影響嘅何所以啦?
jimmychauck 發表於 2024/1/27 01:42

我承認我嘅觀察係"有人認為有",其他暫時無咁既意思,你先要說服我,為何我需要承擔回應你這個問題的責任,以及基於什麼標準會如此認為。

回覆 171# 抽刀斷水

針對類比,當然係針對比喻嘅中心意思去做比較。
好早期已講21章係社會律例典章ordinance,ordinance嘅目的係定下規矩。律例一條條例出,即或先後不同,並不影響某些行為是否犯法。
同你講咁耐,你都唔係好願解釋
編排怪異能損害真理或條文的什麼?jimmychauck 發表於 2024/1/22 19:46

咁咪唯有用可以次序不同嘅程式碼做類比。
然後你另倡嘅類比就由兩個錯誤開始不停脫離左呢個中心意思,已經一路幫你指出,但你似乎更喜歡在吃飯拉屎嘅比喻裡面擴充。
世上冇話一定有完美嘅類比,但係同你喺類比嘅討論中,就見你似乎一路鍾意離開個中心思想咁囉。所以就唔知係我表逹唔清楚,定你唔鍾意我理解嘅方式啦。jimmychauck 發表於 2024/1/27 01:42

對於你話我唔係好願解釋的說法,其實我在#119就解釋了。

對於你用程式碼做類比,按以往經驗,我本不想再評論,因為你的記憶能以十年計,任何不快可能夠你咀嚼一生。但你在後來談到我沒回應你這個比喻,我才回應一下。至於你指出我不停離開中心思想,其實你的中心思想,並不一定是我的中心思想,所以你的說法對於你來說或者是對的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
...
關鍵係真吾真,有無人信
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 02:59

也有一個關鍵是: 你懂不懂, (肯不肯聽真相)
新興宗教教主可以自己寫故事
話已經做左1000年前的預言
關鍵係真吾真,有無人信
現在係連以色列都無人信
...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 02:59

你呢個講法, 就是說 如果你揸住舊約,你當然可以寫到新約應驗舊約, 很準!
不過就唔可以解釋到舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。
例如: 
依撒意亞書話救世者會由處女而生。點解佢唔講由豬而生, 由猩猩生,由天掉下來?依撒意亞唔會一早知有個耶穌。

這些情節無原無故咁加插在舊約記述中, 只單獨來睇, 仲無厘頭過周星馳啲橋。莫非作者又一早知上主要把救恩, 傳福音的工作, 由猶太人轉交到外邦人手上?這個概念是到新約時,耶穌來了, 啟示多了, 才明白, 變得是有意思的情節。

舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。咁就更加肯定了係真由神默示囉
回覆  Guest from 203.145.89.x

舊約成書早耶穌出生幾百年,唔係咩叫預言?重作。 ...

新興宗教教主可以自己寫故事
話已經做左1000年前的預言
關鍵係真吾真,有無人信
現在係連以色列都無人信
只係得外邦人先信

回覆 169# 抽刀斷水

咁你之前冇解釋到該編排怪異如何影響程式運行,我就話唔存在影響,你之前就認為可能存在,咁你之前係可以舉證嘅。

回覆 170# 抽刀斷水

咁即係你承認你嘅觀察係"有人認為有",並且你並無得知該認為是否有理性推敲,而你到目前也說不出影響嘅何所以啦?

回覆 171# 抽刀斷水

針對類比,當然係針對比喻嘅中心意思去做比較。
好早期已講21章係社會律例典章ordinance,ordinance嘅目的係定下規矩。律例一條條例出,即或先後不同,並不影響某些行為是否犯法。
同你講咁耐,你都唔係好願解釋
編排怪異能損害真理或條文的什麼?jimmychauck 發表於 2024/1/22 19:46

咁咪唯有用可以次序不同嘅程式碼做類比。
然後你另倡嘅類比就由兩個錯誤開始不停脫離左呢個中心意思,已經一路幫你指出,但你似乎更喜歡在吃飯拉屎嘅比喻裡面擴充。
世上冇話一定有完美嘅類比,但係同你喺類比嘅討論中,就見你似乎一路鍾意離開個中心思想咁囉。所以就唔知係我表逹唔清楚,定你唔鍾意我理解嘅方式啦。

話題要轉了嗎?
回覆  Guest from 203.145.89.x

因為有人喺#2就話編排怪異吖嘛。
jimmychauck 發表於 2024/1/26 20:21

話編排怪異都唔代表需要跑題嘛。
回覆  抽刀斷水

你開始犯上無限上綱謬誤,抽離比喻嘅重點去延伸。
"我是羊的門"唔係講緊耶穌係木頭構成。 ...
jimmychauck 發表於 2024/1/26 20:06

你唔覺我係效法緊你針對我既比喻作出既評價咩?我有既你都有架。
高級模式 | 發新話題
換一個