返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。

Exactly 就係咁
唔係勉強
係好大可能
Exactly 就係咁
唔係勉強
係好大可能
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:38

你就只係在#175抽咗26粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜
你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
beebeechan 發表於 2024/1/27 03:37

你這說得非常對,就是這樣。
絕對唔係勉強,而係好大機會。
你就只係在#175抽咗四粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜]

成段淨係得那個講得岩。
你都識過人地可以熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
仲咩後面又講到人地唔會咁做?
你就只係在#175抽咗26粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜
beebeechan 發表於 2024/1/29 23:42

舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

但你又講唔出舊約作者無喇喇加入呢啲片段既用意係乜

舊約中滿是家族中幼子長進, 長子不肖的故事。
上主特別收亞伯爾的獻祭, 不要加音的獻物。
厄撒烏為一碗豆湯把長子名份給了雅各伯。
雅各伯祝福若瑟兩個仔時, 特登反手先祝了年幼的厄弗辣因。

搵啲野講嚟攝位咋?

你真係gauss上身, 睇野唔係睇全部
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7027&extra=page%3D1&page=23
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

即係你話中國政府可以跟住日本人入侵南京, 作出很多南京大屠殺...

但話日本人因為早知日後有「中國政府作出南京大屠殺」就進兵南京, 配合一下?
(你白痴咗唔少)
即係你話中國政府可以跟住日本人入侵南京, 作出很多南京大屠殺...

但話日本人因為早知日後有「中國政府 ...]

中國政府和日本政府幾時在1937前有發表過日軍會入侵中國施行大屠殺預言?派10個膠你

仲有係歷史證實程度。耶穌復活和耶穌施行神蹟的證據不多,但日本入侵中國的證據多得很。仲有又係那句,邊個extraordinary ,打杖不是Extraordinary event,但神蹟是extraordinary event
中國政府和日本政府幾時在1937前有發表過日軍會入侵中國施行大屠殺預言?派10個膠你

仲有係歷史證實 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/30 07:38

舊約既作者都唔知佢係寫緊預言, 亦唔知乜神推鬼㧬咁寫出這些掌時應是無意義的情節。
舊約中滿是家族中幼子長進, 長子不肖的故事。
上主特別收亞伯爾的獻祭, 不要加音的獻物。
厄撒烏為一碗豆湯把長子名份給了雅各伯。
雅各伯祝福若瑟兩個仔時, 特登反手先祝了年幼的厄弗辣因。

只有在耶穌之後, 人明白到救恩是要交給外邦人手上, 才明白這些情節的隱藏意思。

耶穌建立的教會不再是猶太人才有份教會。

這是前後呼應的關係, 没有後期的發展, 前期的情節便無聊得很。

難道你說教會因應上邊例舉的舊約情節, 故意向外邦人傳教, 以求應驗咩

在幾千年前寫定一堆會在幾千年後應驗的話....

再者, 拎走耶穌, 拎走新約, 拎走教會在一, 二世紀的發展歷史.......那舊約中的那些片段, 情節...用意何在?
高級模式 | 發新話題
換一個