返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

不如你先回應咗#93 先講, 先問新野喇

(無野回答, 都唔好逼你囉)
beebeechan 發表於 2024/1/21 01:11

咁我覆一覆你:Be water並不是變形乜都得咁簡單,Water有好多特性,亦都不止我一個人將Be water同老子上善若水相提並論,唔知就google下,唔駛下下餵你食既。

https://www.google.com/search?q= ... e&ie=UTF-8#ip=1
你收樓時發覺無洗衣機喎
地產商話: 我都無講and...
beebeechan 發表於 2024/1/21 01:08

如果你想解釋A and B跟B and A係唔同意思,但係你舉既例子又無and,我真係無辦法覺得你既回覆有任何意義。

我都唔知再講落去你會唔會走去離教去信道教添,你都知我唔會勸人離教架啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

我都唔知再講落去你會唔會走去離教去信道教添,你都知我唔會勸人離教架啦。 ...
抽刀斷水 2024/1/21 01:38 提交

成日叫人睇片、睇文
你睇完有乜心得分享先?
你自己都未知有無睇過
黑暴的be water唔係pure water,應該係坑渠水,發臭了果種!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁我覆一覆你:Be water並不是變形乜都得咁簡單,Water有好多特性,亦都不止我一個人將Be water同老 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 01:29

係呀, 水有其他特性, 老子都忽略咗。
水...發起火時都唔係人咁品

「上善若水」語出《道德經》,意指至高的善德善舉就如同水的品性,默默滋養世間萬物而不爭強鬥勝。 老子以水的柔弱之性比喻至善的執政者應有的品德。 執政者面對百姓,應該像水之於萬物,輔助、成就百姓而不與其相爭,後多指為人處事時能像水一樣滋潤萬物,盡己所能幫助他人卻從不爭名逐利,或者 具有堅忍、謙卑居下的品格

駁嘴打9你,出聲又打9你,唔啱聽又滅你族。
基督教同黑暴一個 L樣,究竟係為自己個教同黑暴勢力的私利吖,還是為了香港人呢?
香港人還未被共產黨打死,就已經被這班面皮九尺厚既上蟮坑渠水打L死曬了!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 107# leefeng

早已證左你地啲死爛屍淨係睇槍份上,對你地又何需be water? be firearm 就得。
回覆 77# 抽刀斷水

好近,#55問你如何滿足。

就簡單忽悠人,永不滿足,亦無視4."基於什麼標準?"

是否指自己無標準?或別人跟你對話時沒有標準可循?顯示無價值觀可參考?
既然提唔提孕婦都唔滿足,其實提黎做乜?係咪指該討論純屬浪費時間?定係其實,滿足,並非你所求,反而不滿足,才是你所求?

遠一點
https://exchristian.hk/forum/vie ... p;extra=&page=1

回覆  抽刀斷水

埃及王圖滅族,可原乎?閣下原否乎?
...
你自己先發表立場說說什麼是對 埃及王 亞述王 某等台灣人 神 你 我 均應持有的公平原則,才再來作討論吧,省得又在無的放矢,最後自己前言不對後語就閉口不言,像之前「聖經翻譯使人誤會什麼?」和「神不公平」的討論一樣。連自己立場都不說的人,何需和其討論?
jimmychauck 發表於 2012/4/16 23:20

我在歌頌主真偉大,為何基督徒不認同?

殺人總可有個理由:我精神病發、我錯手、我憎他、我基因有問 ...
抽刀斷水 發表於 2012/4/17 16:54

回覆  抽刀斷水

抽兄還是不肯提什麼公平原則,是不想提,不會提,還是不敢提?   

有人讀不出抽兄的反 ...
jimmychauck 發表於 2012/4/17 23:20

又再找。

還是一貫的抽官作風,不顯示任何價值觀,不提出任何原則。
和這樣的人在討論,他永遠帶你兜圈子。
jimmychauck 發表於 2012/1/9 21:57

又再找。
回復  抽刀斷水

各位可以看到抽對闡釋自己vsfaq的無力,原因可能是:

1. 他根本不知道自己在vsfaq想問 ...
jimmychauck 發表於 2011/10/16 13:13
回復  抽刀斷水

由於閣下未能定義最少六年前的vsfaq聖經翻譯問題,聖經翻譯使人誤解什麼,

亦未能解釋#8 ...
jimmychauck 發表於 2011/10/15 01:14

如我前數帖已綜合說:
- 抽兄拒絕"劃下道兒"。==>和你討論無法遵從任何標準,你亦拒絕提供,討論不會有一致性,為無用。
- 你立場可變(或代表標準也可變) ==> 前言可以不對後語,你就叫自己做be water。

好似類比,一時就只可以看相似,一時就只可以看不相似,如此這般,怎能跟你溝通?

你算做我見過嘅離教者/慕道者中比較有文有路之人,但只能指出,你依然有以上態度,而我自十年前已指出,你也從未正式作出回應,我只能說,討論索然無味。

如be water是你的正式回應,我只能說你只有這般斤兩。

話題要轉了嗎?
回覆 109# jimmychauck

20-21涉及蓄意打死奴婢,22-25涉及誤傷孕婦,26-27涉及蓄意打傷奴婢,然後你問我「基於什麼標準」會覺得編排通順?你期望我怎回答你呢?ISO / IEEE?

你感到跟我討論索然無味,這點我很遺憾,如果我問基於什麼標準可以令你感到討論不再索然無味,你又會如何回答?

十多年前的陳年討論引述,恕我不再回應了,因為我都感到索然無味。
係呀, 水有其他特性, 老子都忽略咗。
水...發起火時都唔係人咁品
beebeechan 發表於 2024/1/21 22:57

呢點李小龍都補充咗:Water can flow or it can crash.
呢點李小龍都補充咗:Water can flow or it can crash.
抽刀斷水 2024/1/22 14:38 提交

呢到係講緊你搬出嚟個「老子」唔識水係會crash
呢到係講緊你搬出嚟個「老子」唔識水係會crash
beebeechan 發表於 2024/1/22 15:07

老子:「天下莫柔弱於水,而攻堅強者莫之能勝,以其無以易之。」

回覆 110# 抽刀斷水

編排通順?我冇話過編排完全通順喎,我乃指出編排通順不是構成條文嘅條件喎。你又扯咩ISO?編排通順係喺你價值觀裡面排名好高嘅野?咁你要出聲㗎。咁又有邊個ISO解釋過咩為之通順?
要通順,就起碼從21章1開始睇,淨睇21~27又點夠?定係你嘅價值觀,係每一個大段每一個小段均需編排通順?否則有問題?

咁編排通順嘅重要性有幾重要?會點樣影響一段經文/條文嘅可延伸性、可詮釋性乜性物性,你咪講吓。

回復  抽刀斷水

綜合我與抽多次交流,他的作風是逢見人答,必叉開到無關重要的細節,
jimmychauck 發表於 2011/10/16 13:13

證明我冇睇錯人?
回覆  抽刀斷水

編排通順?我冇話過編排完全通順喎,我乃指出編排通順不是構成條文嘅條件喎。你又扯咩ISO ...
jimmychauck 發表於 2024/1/22 16:35

我一直都在問編排怪異嘛,你容許編排怪異的真理,或者內文叉開到無關重要的細節,覺得沒有影響你視聖經作為真理,那就OK吧。

至於為何我說ISO,就是想你指教「基於什麼標準」這個問題應該怎回答,因為ISO或IEEE就是我已知的最大國際標準之一。
回覆 115# 抽刀斷水

編排怪異能損害真理或條文的什麼?
如果認為能損害其真實性/完整性,請證之,或舉例說明之。
來說明編排怪異與否的重要性。
或直接說明,這是你的價值體系之一,弗用討論。

拒絕闡釋如何/什麼構成重要,你都唔係第一次啦。

回覆  jimmychauck
我們一般用語,當然找最客觀、最常用的解釋
抽刀斷水 發表於 2023/7/3 21:50

或者可以試吓用返一般人語?
我問你基於什麼標準,乃請你用一般人語闡釋一下你自己用嘅標準,冇叫你闡釋到合我心意。
你成日都唔講自己果套點黎,背後理念或價值觀,所以咪唔知你到底有定冇,定每次都be water囉。

回覆  抽刀斷水
你只不過是沒有自己核心價值,所以無需貫徹,在不同場景下以不同道理批評不同事物而已。
jimmychauck 發表於 2024/1/18 22:19
回覆  leefeng

早已證左你地啲死爛屍淨係睇槍份上,對你地又何需be water? be firearm 就得。 ...
jimmychauck 發表於 2024/1/22 03:38

我們以為你已經被旁觀者兄同上流兄罵到死鬼咗,上咗耶穌既性慾天堂。
又或者你已經住咗喺黎智英隔離果個倉?
乜你又寃魂不息,死唔断氣,在離教浮沉,不想做人,又想做死爛屍?

.
回覆  leefeng

早已證左你地啲死爛屍淨係睇槍份上,對你地又何需be water? be firearm 就得。 ...
jimmychauck 發表於 2024/1/22 03:38

水就冇得你做啦,
生滿細菌既坑渠水裡面條浮屍就是你啦
回覆 116# jimmychauck

編排怪異,會令人(及我)覺得,中間是否有人抄寫錯誤/翻譯錯誤?還是原作者語無倫次,及/或精神錯亂?這些可能性,都會影響對有關經文可信性的質疑,從而對於「聖經是真理」失去信心,所以我覺得都幾重要架。

而假如教徒看不見編排怪異,只有我看見的話,我就很有興趣想知道,是教徒聖靈充滿所以見不到,還是我心硬看到原本不應該看到的。我在這裡跟教徒討論,都不止一次教徒會突然見到我說了我沒說過的句子,究竟是哪一方有幻覺呢?

我也不知道以上能否回應你「基於什麼標準」的疑問。
而假如教徒看不見編排怪異,只有我看見的話,我就很有興趣想知道,是教徒聖靈充滿所以見不到,還是我心硬看到原本不應該看到的。我在這裡跟教徒討論,都不止一次教徒會突然見到我說了我沒說過的句子,究竟是哪一方有幻覺呢?
抽刀斷水 2024/1/22 20:50 提交

因為你未領悟be water 的柔弱性。
一味只想水的「而攻堅強者莫之能勝」。(你想當海嘯的水, 推倒經書上的一切)
如道德經說。。。真是「天下莫不知莫能行。」
所以你幾十年仍慕不出道。
高級模式 | 發新話題
換一個