返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

12-27 : 殺人或傷人的賠償法
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:12

我係問緊點解within呢個殺人或傷人的賠償法12-27,係講打奴婢->傷孕婦->打奴婢咁安排,而唔係講完哂打奴婢先講傷孕婦。
係你硬要把聖經加入到以巴衝突中嚟講
(問番你自己點解咁膠喇)
beebeechan 發表於 2024/1/17 00:15

我問你點理解「以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤」,你就話唔係一命賠一命、我理解係白痴、以巴戰爭中以色列都唔係咁做、美國打仗又唔係咁……

你淨係話呢樣唔係嗰樣唔係,咁其實你係點理解呢?
我問你點理解「以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤 ...
抽刀斷水 2024/1/17 00:33 提交

你想將你啲膠推哂落我到
我就「變膠」你就「脫膠」
你賣膠咩
回覆 43# beebeechan

吓?作為資深教徒,竟然對聖經經文無自己point of view? 淨係識話人地唔啱?我作為慕道者係咪問錯人?
回覆  beebeechan

吓?作為資深教徒,竟然對聖經經文無自己point of view? 淨係識話人地唔啱?我作 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 02:28

我又唔係旁觀者, 成日賣翻炒冷飯, 講過無謂再講

自己睇番 #18,  #32
自己睇番 #18,  #32
beebeechan 發表於 2024/1/17 11:04

咪又係講以巴戰爭之嘛,都唔係解釋緊聖經。
咪又係講以巴戰爭之嘛,都唔係解釋緊聖經。
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 14:04

咁睇埋#9
以巴衝突同經文....唔需要拉埋一齊

B按: 又係一早就講咗既野
你論嚟論去三幅屁

#27 亦有另一人提了你, 出谷紀21章是講民間的紏紛傷人事件....
不是用在戰事打仗, 殲滅敵人的事上
你想將你啲膠推哂落我到
我就「變膠」你就「脫膠」
你賣膠咩
beebeechan 發表於 2024/1/17 01:20

字都未識, 你唔係賣膠, 係食膠!
我又唔係旁觀者, 成日賣翻炒冷飯, 講過無謂再講
beebeechan 發表於 2024/1/17 11:04

你無智慧領悟真理, 爺爺係不斷點醒你咋. 再點醒你一次:
去俾回教徒斬首, 就能得著生命.
趷高屎窟, 擘大屁眼, 等主復臨. 一旦能啜實主"生命之根", "湧出活水", 就冚家蒙福.
明未呀, 懵人!
咁睇埋#9
以巴衝突同經文....唔需要拉埋一齊

B按: 又係一早就講咗既野
你論嚟論去三幅屁

#27 亦有另一人 ...
beebeechan 發表於 2024/1/17 22:17

我唔明點解你指來指去幾多樓,都係話唔係呢樣唔係果樣咁,都硬係唔敢正面回應自己對經文既見解既?

Anyway, #27樓占版友就認為「若有損害,就應以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤」,都係專指傷害孕婦。我又唔明:

1. 孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?
2. 點解孕婦既篇幅,比重會咁大?有咩特殊意義?例如:當時孕婦係咪特別多?
1. 孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?

抽刀斷水 發表於 2024/1/18 00:54

見#39
我唔明點解你指來指去幾多樓,都係話唔係呢樣唔係果樣咁,都硬係唔敢正面回應自己對經文既見解既?
...

你又唔下你扮哂慕道求知, 想問想論的話題,
(1)一時話以色列打+沙, 係咪違背以眼還眼, 以牙還牙
(2)二時又話經文講講下奴婢, 又講以牙還牙, 又講下打孕婦, 一節節...唔銜接

人答你(1)時又話點解唔答(2)
答你(2)時又話無(1)

論題不固定, 跳來跳去
屌....咁你就變得幾「澳門粉絲」喇
...

以眼還眼, 以牙還牙...
若男人打死咗大肚婆, 佢點以大肚還大肚?
莫非搞大自己老婆個肚然後被受害人個老公打番死?
(或是賠自己老婆出嚟還俾受害人老公搞大佢個肚...?)

你成日都係把經文食片皮鴨咁, 只要表面。

以眼還眼, 以牙還牙..
是古中東地的諺語 (古巴比倫的文獻中都找到這些字句, 是當時社會流行的潮語), 意謂懲罸不好過火, 要與所犯的過失合理。 同「眼」「牙」無關。
你又唔下你扮哂慕道求知, 想問想論的話題,
(1)一時話以色列打+沙, 係咪違背以眼還眼, 以牙還牙
(2) ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 01:52

我get到既訊息就係你地認為呢段經文唔能夠應用於戰爭嘛,占版友仲話只能應用於孕婦添,咁好啦,我都無再問以巴戰爭對比呢段經文既問題啦。

我於是問:孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?你就話見#39,那裡你只講了歸類,我問的問題是在12-27 : 殺人或傷人的賠償法當中,#39實際並無解答。

另外我問:點解孕婦既篇幅比重會咁大?你就話「以眼還眼, 以牙還牙」係當時諺語,咁成段「以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤」咁長都係諺語嗎?你都係答唔到點解孕婦既篇幅比重會咁大。

我講到明話「我又唔明」,即係新發現咗問題,又被你指責論題不固定,唔通發現有問題唔問得?

我咁真誠慕道,你就指東指西叫我睇幾樓幾樓,原來都係答唔到既得個吉。
我於是問:孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 10:48

1. 唔提孕婦的話,是否完整?是否能滿足你?
2. 提左孕婦的話,邊度提可以滿足你?
3. 宜家提左孕婦,如何滿足不了你?又滿唔滿足到"因為神的國不在於吃喝,而在於聖靈裡的公義、和睦、喜樂?"
4. 你對1/2/3的解答是基於什麼標準?
回覆 55# jimmychauck

答1~4: 慕道方面,我永遠stay hungry, 所以永不滿足。
回覆  jimmychauck

答1~4: 慕道方面,我永遠stay hungry, 所以永不滿足。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 15:01

餓都唔係要「搶屎」咁,執執埋埋啲垃圾料

回覆 56# 抽刀斷水

這不過是抽兄拒絕"劃下道兒"的變版,或作,掩飾。

回覆  抽刀斷水
你自己先發表立場說說什麼是對 埃及王 亞述王 某等台灣人 神 你 我 均應持有的公平原則,才再來作討論吧,省得又在無的放矢,最後自己前言不對後語就閉口不言,像之前「聖經翻譯使人誤會什麼?」和「神不公平」的討論一樣。連自己立場都不說的人,何需和其討論?
jimmychauck 發表於 2012/4/16 23:20

我jimmychauck就是遊客219

你喜歡說我藏頭露尾也好,誤導也好,你說去,我不在乎。

年前見抽刀無力提供任何討論的原則
jimmychauck 發表於 2013/6/17 22:11

故人雖未更勝當年,卻風采依舊。

話題要轉了嗎?
餓都唔係要「搶屎」咁,執執埋埋啲垃圾料
beebeechan 發表於 2024/1/18 15:24

得個吉既回應,啲料又真係幾垃圾,嘥哂啲時間。
回覆  抽刀斷水
這不過是抽兄拒絕"劃下道兒"的變版,或作,掩飾。
jimmychauck 發表於 2024/1/18 17:27

我不過是提出閱讀有關經文時發現順讀時是有「打奴婢 -> 傷孕婦 -> 打奴婢」這個奇怪的編排,在想是不是有特別意思,希望從資深教徒口中得到有什麼啟發。

你問我怎樣才滿足,我又真係好謙卑,慕道之路豈可輕言滿足呢?

至於你對比我十多年前什麼與拒絕"劃下道兒"有關的言論,我都係奉勸返閣下,人生不必承擔這麼多負累,把記憶放在令自己開心的事,看來更為值得。

共勉之。
高級模式 | 發新話題
換一個