返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

我不過是提出閱讀有關經文時發現順讀時是有「打奴婢 -> 傷孕婦 -> 打奴婢」這個奇怪的編排,在想是不 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 20:05

叫你睇#39既分類, 你又唔去睇。

根本係講緊兩類法例。

1-11 係講要點對待奴婢

12-27 係講打死打傷人要點罸
20-22 打孕婦, 打奴婢就附加特別處理...有乜唔妥?
根本係講緊兩類法例。

12-27 係講打死打傷人要點罸
20-22 打孕婦, 打奴婢就附加特別處理...有乜唔妥?
beebeechan 發表於 2024/1/18 21:11

你都係get唔到我既問題。

1-11 係講要點對待奴婢 <-- 跟12-27相關嗎?假如唔相關,你提黎做乜?我都話奇怪編排响12-27入面咯。

12-27 係講打死打傷人要點罸 <-- 講返呢段就啱喇:

20-21打奴婢
22-25傷孕婦
26-27打奴婢

我就覺得呢個編排奇怪喇,共通點雖然都係傷人,但20-21涉及蓄意打死奴婢,22-25涉及誤傷孕婦,而26-27涉及蓄意打傷奴婢。蓄意同誤傷又唔同類,奴婢同孕婦又唔啦更。

你真係覺得無唔妥?
你都係get唔到我既問題。

1-11 係講要點對待奴婢 <-- 跟12-27相關嗎?假如唔相關,你提黎做乜?

抽刀斷水 2024/1/18 21:39 提交

挑…咁21章27之後講飼養牲畜傷人要點處理,又同上文相關咩?
回覆 60# 抽刀斷水

你只不過是沒有自己核心價值,所以無需貫徹,在不同場景下以不同道理批評不同事物而已。
這是十多年前已經指出你的問題,你覺得不是問題,那也由得你。

回覆  抽刀斷水
「不明白就少講」這是種頗為謙虛的態度,和知之為知之,不知為不知的中國古教導相乎,屬於一種美德和智慧,但若其到逹不鼓勵查找資料或發問的地步,不去試圖增加對其他人的明白,我認為對討論沒有幫助,不過顯示抽兄有一些優良的性格而已。而如果地步更致於不喜闡釋/詮釋自己曾發表言論中更深的含意,不試圖使人明白自己,則接近是孤高了。而認為自己用字意味均乎合字典,顯其自信;若認為適用於所有語況,則是不懂詮釋;認為所有人對所有字理解均乎合字典、什或複數字典、字義只有一種等等,更屬不可能。
jimmychauck 發表於 2023/7/4 05:27

抽兄無法有效分享自己的見解容人共鳴或剖析,在下亦只能偶然指出抽兄思想或觀察中的漏洞,亦未見有何反饋或果效。

長篇及短篇小說的分別,在乎是否有角色成長。抽兄及多位風采依舊,如是溝通,十多年的短篇小說,教人讀下來索然無味。
哦?
乜你還未去俾回教徒斬首咩﹖
挑…咁21章27之後講飼養牲畜傷人要點處理,又同上文相關咩?
beebeechan 發表於 2024/1/18 22:13

所以你#39由28起咪歸咗另一類囉,但係20-27係响同一類喎。
回覆  抽刀斷水

你只不過是沒有自己核心價值,所以無需貫徹,在不同場景下以不同道理批評不同事物而已。
...
jimmychauck 發表於 2024/1/18 22:19

Be water, my friend.

回覆  抽刀斷水

...
jimmychauck 發表於 2024/1/18 22:19
Keep on being "water氵 fish鱼【基督教徒】".My fiend.
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 68# 上流寄生族

you pick up saliva, friend your head.

回覆 67# 抽刀斷水

手法be water就係技巧高,立場如water就叫臉皮厚。

你唔表達自己點諗野,或者根本冇一套固定嘅價值觀,就冇乜溝通嘅意義。
回覆 70# jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。
回覆 71# 抽刀斷水

咁你承認你價值觀隨時如水可變,又冇咩嘅。
回覆  jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/19 20:34

李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, 順不順手。
(其實即係亂打一通)
呢啲放在武術上係對。

放到做人的價值觀就唔妥勒。
放到女人老婆, 水性又楊花就更該燴
李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 00:23

李小龍係讀哲學既,唔係你就咁睇咁膚淺,如有興趣你自己去了解吧。不過你提到放到女人老婆水性楊花,咁放到男人咪就風流倜儻?
回覆  抽刀斷水

咁你承認你價值觀隨時如水可變,又冇咩嘅。
jimmychauck 發表於 2024/1/19 23:58

我當你係讚緊我架喇。老子:「上善若水。水善利萬物而不爭,處眾人之所惡,故幾於道。」

做咗咁多年人,你話對事物無一定睇法就呃你既,但係又唔可以好簡單咁好似你地咁話「我係基督徒」咁簡單做個stereotype就交待清楚。

如果你對本人真係咁有興趣,可以參考我寫的文章:抽刀斷水 的創作空間站 - Matters。補充一下,我今日既睇法,或者同以前都有啲唔同,人,係會變既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 75# 抽刀斷水

冇興趣,因為你係喺直接溝通嘅時候拒絕闡釋,而個討論係你有份開始嘅,呢樣就冇變過。

好似希拉里咁一日到黑 "now if you have read my book....."
回覆 76# jimmychauck

由邊度開始你覺得我拒絕闡釋?要求我解釋我的價值觀?
李小龍係讀哲學既,
抽刀斷水 2024/1/20 13:25 提交

你查証清楚未有?又網聽途說
回覆  抽刀斷水

好似希拉里咁一日到黑 "now if you have read my book....."
jimmychauck 2024/1/20 16:52 提交

佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁

佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:49

表達自己意見都唔得呀?
高級模式 | 發新話題
換一個