返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

有時, be water ...就唔屙泥囉

缺一不可...
如冰咁硬

堅持Be Water唔可以作為人生哲學或者價值觀,都可能因為你係教徒。

(唔係一定係信教, 教徒先企硬立埸既)

我都唔知再講落去你會唔會走去離教去信道教添,你都知我唔會勸人離教架啦。 ...
抽刀斷水 2024/1/21 01:38 提交

成日叫人睇片、睇文
你睇完有乜心得分享先?
你自己都未知有無睇過
咁我覆一覆你:Be water並不是變形乜都得咁簡單,Water有好多特性,亦都不止我一個人將Be water同老 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 01:29

係呀, 水有其他特性, 老子都忽略咗。
水...發起火時都唔係人咁品

呢點李小龍都補充咗:Water can flow or it can crash.
抽刀斷水 2024/1/22 14:38 提交

呢到係講緊你搬出嚟個「老子」唔識水係會crash
而假如教徒看不見編排怪異,只有我看見的話,我就很有興趣想知道,是教徒聖靈充滿所以見不到,還是我心硬看到原本不應該看到的。我在這裡跟教徒討論,都不止一次教徒會突然見到我說了我沒說過的句子,究竟是哪一方有幻覺呢?
抽刀斷水 2024/1/22 20:50 提交

因為你未領悟be water 的柔弱性。
一味只想水的「而攻堅強者莫之能勝」。(你想當海嘯的水, 推倒經書上的一切)
如道德經說。。。真是「天下莫不知莫能行。」
所以你幾十年仍慕不出道。
我柔弱到畀人話我無價值觀呀,仲話我未領悟。
抽刀斷水 發表於 2024/1/22 21:33

所謂道理,
道是方法....你可以 be water
理....是常常這樣的.....不應如水。
理是規定一切的,道是完成一切的。求完成,不限於一方法,一路線,所以道屬於多,可以變。
如果看思高本,打架又怎可能造成「烙」呢?如果是和合本的傷害孕婦,又為何有「烙」?
抽刀斷水 發表於 2024/1/22 21:22

#53 提到....這是當時流行的社會俚語
正如「五大訴求, 缺一不可」....他日再被引用時, 未必就是要指定5個求。
依義不依語
不要執著在「眼」「牙」「命」「烙」的字眼
我一直慕道,可惜這裡遇到的教徒都無法說服到我,
抽刀斷水 發表於 2024/1/23 01:38

#120 又指出了: 你不諳水性....水份太少.....不是flowing water ...是泥石流
至於你問翻譯使人誤解什麼,翻譯錯誤就導致理解錯誤,亦即誤解,不同翻譯問題就有不同的誤解,錯誤什麼就誤解什麼,網上都有不少資料,如:
https://www.abrahamicstudyhall.o ... translation-errors/
抽刀斷水 發表於 2024/1/23 12:26

無錯, 網上的確好多料
但你呢個 「https://www.abrahamicstudyhall.o ... translation-errors/」就一定唔係好料
去查看 About Us....嘿...無網主名, 無由甚麼機構, 團體主辦都無交代, 無學術來源料

你去超市, 拎起個無牌子, 無產地, 無到期日子, 無材料成份的商品..你都唔會買喇!

B按
係現實生活中, 你係咪都咁易俾人呃?
新興宗教教主可以自己寫故事
話已經做左1000年前的預言
關鍵係真吾真,有無人信
現在係連以色列都無人信
...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 02:59

你呢個講法, 就是說 如果你揸住舊約,你當然可以寫到新約應驗舊約, 很準!
你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
不過就唔可以解釋到舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。
例如: 
依撒意亞書話救世者會由處女而生。點解佢唔講由豬而生, 由猩猩生,由天掉下來?依撒意亞唔會一早知有個耶穌。
舊約中滿是家族中幼子長進, 長子不肖的故事。
上主特別收亞伯爾的獻祭, 不要加音的獻物。
厄撒烏為一碗豆湯把長子名份給了雅各伯。
雅各伯祝福若瑟兩個仔時, 特登反手先祝了年幼的厄弗辣因。

這些情節無原無故咁加插在舊約記述中, 只單獨來睇, 仲無厘頭過周星馳啲橋。莫非作者又一早知上主要把救恩, 傳福音的工作, 由猶太人轉交到外邦人手上?這個概念是到新約時,耶穌來了, 啟示多了, 才明白, 變得是有意思的情節。

舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。咁就更加肯定了係真由神默示囉
...
關鍵係真吾真,有無人信
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 02:59

也有一個關鍵是: 你懂不懂, (肯不肯聽真相)
Exactly 就係咁
唔係勉強
係好大可能
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:38

你就只係在#175抽咗26粒字出嚟自凟
你唔理#175全文講咗乜
舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

但你又講唔出舊約作者無喇喇加入呢啲片段既用意係乜

搵啲野講嚟攝位咋?

你真係gauss上身, 睇野唔係睇全部
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7027&extra=page%3D1&page=23
舊約作者完全無需要預測未來,只需要新約作者跟住舊約情節嚟作就得。
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/29 23:48

即係你話中國政府可以跟住日本人入侵南京, 作出很多南京大屠殺...

但話日本人因為早知日後有「中國政府作出南京大屠殺」就進兵南京, 配合一下?
(你白痴咗唔少)
中國政府和日本政府幾時在1937前有發表過日軍會入侵中國施行大屠殺預言?派10個膠你

仲有係歷史證實 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/30 07:38

舊約既作者都唔知佢係寫緊預言, 亦唔知乜神推鬼㧬咁寫出這些掌時應是無意義的情節。

只有在耶穌之後, 人明白到救恩是要交給外邦人手上, 才明白這些情節的隱藏意思。

耶穌建立的教會不再是猶太人才有份教會。

這是前後呼應的關係, 没有後期的發展, 前期的情節便無聊得很。

難道你說教會因應上邊例舉的舊約情節, 故意向外邦人傳教, 以求應驗咩

在幾千年前寫定一堆會在幾千年後應驗的話....

再者, 拎走耶穌, 拎走新約, 拎走教會在一, 二世紀的發展歷史.......那舊約中的那些片段, 情節...用意何在?
高級模式 | 發新話題
換一個