返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

仲有一個超自然的講法,就係外星人有干預地球。這個理論也得到一些前宇航員支持,認為外星人協助地球人免受核戰。(閣下可google 核實 外星人 宇航員 核戰)。進而在網上有些人認為,宗教由外星人創立,咁自然會有神蹟,但背後做野不是神,而是外星人囉。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 19:54

呢啲係咪「哈佛專家症」既病徵?
咁點解科學界又接納人類社會中有「愛」「義氣」?? 無實物可驗証喎

你所講的係人類情感
科學界連情緒藥都整埋出黎,點會驗證唔到?
你平時都應該有聽過有情緒藥呢樣野,係咩黎架。

你唔識驗證,唔代表科學界唔識。
科學已經發展到分子生物學,可以在分子和神經細胞層面,分析人類情感。

愛一般係群體社會中的互相照顧互相關懷的信號。
因為進化論的進化,往往唔淨係講個人,或家庭,
而係可以講整個物種。
如果講整個物種的進化,合作當然重要,但也不能避免磨擦和競爭,人類社會也有齊晒。
互相合作,互相照顧,完全符合「進化邏輯」
你所講的係人類情感
你平時都應該有聽過有情緒藥呢樣野,係咩 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/1/24 23:58 提交

我識有「忘我藥」
人哋話係神蹟你就要求物証, 實憑實據...
你話人哋嗰啲唔係神蹟, 就唔使實據既......只係話唔知, 唔明白,  ...

安慰劑效應又點會唔科學?
安慰劑效應係已經透過隨機分組試驗,反覆實驗證實存在。

運作方面,就好似電腦軟件,可以影響硬件的表現和壽命一樣。
有壓力的時候,干擾到人的免疫系統。
係放鬆積極樂觀,人類免疫系統發生強勁作用。
你所講的係人類情感
你平時都應該有聽過有情緒藥呢樣野,係你平時都應該有聽過有情緒藥呢樣野,係咩黎架

Guest from 203.145.89.x 2024/1/24 23:58 提交

咁哈瑪斯製造烈士唔再需要宗教洗腦喇
餵班靚食藥打針就掂。
拎啲藥去加沙。搵大錢喔!
你唔識驗證,唔代表科學界唔識

你唔識點搵到神、點驗證神
唔代表無人識。
回覆 65#beebeechan

前提係:你要佢肯食。肯食呢樣係要個人意志了。

PS 大把人用精神藥控制人啦,KK園區都搞強迫吸毒。

仲有,現在科學界只有情緒藥和精神藥,無思想藥。
可以改變你情緒,改變你精神狀態,但不能改變你思想。
你所講的係人類情感

既然驗證到
咁你既「義氣指數」是幾多?
有無超標?
科學落到你手就變成了偽科學
人哋話係神蹟你就要求物証, 實憑實據...
你話人哋嗰啲唔係神蹟, 就唔使實據既......只係話唔知, 唔明白,  ...

Beebeechan 你識唔識,或者有無聽過「人類微生物群系」?

現在好多病,係因為「體內的菌叢失調」

如果祈禱後因減壓和安慰劑效應令佢菌叢平衡返,咁又唔知算神蹟?
回覆 69# beebeechan

是否偽科學,係有科學界共識和定義的。

一般來說,創造論(Creationism)、智慧設計論(Intelligent Design)、年輕地球創造論、基於挪亞方舟故事的洪水地質學(Flood geology)、古代太空人、前世回溯(Past life Regression)、人體冷凍技術(Cryonics)、順勢療法、替代醫學或另類治療,就係科學界公認的偽科學(Pseudoscience)
Beebeechan 你識唔識,或者有無聽過「人類微生物群系」?

現在好多病,係因為「體內的菌叢失調」

如果 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/1/25 00:15 提交

點解藥物唔可以使「體內的菌叢」平衡
有啲人既祈禱就可以?
呢啲「科學」講完即係無講過咁
回覆 68# beebeechan

似乎你對科學的認識相當膚淺
不是所有科學都已經開發了「指數」
當然,能夠開發一個指數,當然係好。
不過,其實開發呢個指數都唔係無得諗
可以分析你大腦的杏仁核、內啡呔、多巴胺、血清素、同你腦部神經活動和神經分子傳遞物量度計算。
不過最多係Beta版,要計算得準確,要 Official Launch 就要做更多實驗證明佢夠準。
不過現在已經有ChatGPT ,未來有呢個愛指數,義氣指數,都係指日可待的事。
當然,以你的科學水平,係想象唔到點解人類可以整到ChatGPT ,你仲係覺得科學攪唔掂情感和文字。

不過現在已經有ChatGPT ,未來有呢個愛指數,義氣指數,都係指日可待的事。
Guest from 203.145.89.x 2024/1/25 00:36 提交

你咪又係講緊一堆展望未來的事!
同講宗教、講輪迴,天國地獄無分別喎

當然,以你的科學水平,係想象唔到點解人類可以整到ChatGPT

Guest from 203.145.89.x 2024/1/25 00:36 提交

同樣以你今日的認知水平,都不會想像到三位一體是怎樣的

不是所有科學都已經開發了「指數」
當然,能夠開發一個 ...

可以分析你大腦的杏仁核、內啡呔、多巴胺、血清素、同你腦部神經活動和神經分子傳遞物量度計算。

可唔可以諗到諗通又成功先拎出嚟?

得把口講、咪仲衰到啲發現方舟既偽考古?
你所講的係人類情感
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 23:58

講咁多廢話, 咁現在你體內腦內有幾多「義氣」含量, 要點樣驗出嚟? 用乜方法驗?
係放鬆積極樂觀,人類免疫系統發生強勁作用。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/25 00:03

呢啲未有科學實証, 驗証既野
你又信到好離地咁既?

Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/25 00:36

自以為好有認識科學既你
說起話來時仍然都係膚淺.....大話西遊既野你當係科學
科學界普遍接納物證為證據,不接納純粹人證又extraordinary 的東西為證據。

物證可以讓全球科學家一齊慢慢研究,慢慢review,

人證就太多問題(造假,作弊,串謀造假,賄賂,幻覺,幻聽,錯誤記憶憶,虛構記憶,遺漏重要信息,遺漏重要科學信息等)
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 20:18

講神蹟, 你就話唔接人証, 要物証先信得過。
講到外星人....

都係得啲人証唶,..你就信到貼地咁囉
(你見過外星人條屍, 飛船殘駭既實物未?!!)
高級模式 | 發新話題
換一個