返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

係咪樓主就想講非天主教的神蹟就是科學界認可的
beebeechan 發表於 2024/1/27 19:18

就算閱讀能力幾好,我相信都好難明白你呢句既意思。
miracle: an unusual and mysterious event that is thought to have been caused by a god because it does not follow the usual laws of nature
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/miracle

atheist: someone who does not believe in any god or gods, or who believes that no god or gods exist
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/atheist

邏輯推論之下,atheist又點會認為呢個世界有miracle呢?嗰21%點黎?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
首先要睇信心程度
80%人信有機會有神蹟,可能神蹟,應該有神蹟,有神蹟,多數有神蹟,一定有神蹟係完全不 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 15:06

睇番, 咁岩亞抽水又貼出咗:
(1)証明咗我之前的數據出處, 有可靠性..(佢唔覺意幫咗我一把)

(2)佢既數據表就打你嘴巴, 啪啪啪...
completely believe in miracle 的回應, 九成都是高過 mostly believe in miracle

@數字遊客
你信下科學証據喇
邏輯推論之下,atheist又點會認為呢個世界有miracle呢?嗰21%點黎?

抽刀斷水 發表於 2024/1/27 22:41

挑....啲數字又係你貼出嚟既
就算閱讀能力幾好,我相信都好難明白你呢句既意思。
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 22:36

唔記得係你話, 定係數字遊客話..80%信神蹟的, 不是指天主教講嗰啲神蹟丫嘛 (佛教有神蹟, 信亞拉又有神蹟)
仲叫人睇清楚個標題咁講

抽刀斷水 發表於 2024/1/27 22:41

一個推論就是有啲無神論者, 好似女人咁:口中說不, 心中想要

好似亞抽水你, 成日話無神, 又在慕道咁囉

(呢嗰推論,無科學驗証)
如何分辨?有官方名單嗎?
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 17:54

袓國既公安部就有名單, 一覽表
一個推論就是有啲無神論者, 好似女人咁:口中說不, 心中想要

咁咪唧係不確定囉
無人知有無神蹟,就係咁簡單。
可能有,可能無。
目前有很多神蹟報告
但無足夠證據,無足夠的Convincing Evidence證明任何聲稱的神蹟係神蹟
咁咪唧係不確定囉
無人知有無神蹟,就係咁簡單。
可能有,可能無。
目前有很多神蹟報告
但無足夠證據,無 ...

任何聲稱神蹟已被百分百客觀確定,都係個人信仰(Personal belief / Faith)

任何將個人信仰表達成客觀科學,就係偽科學。
答案可能在問題設計上:
Miracles still occur today as in ancient times

翻譯成中文:時至今日神蹟仍像舊時般發生

套入回答贊同這句的無神論者思維,就是他們連舊時神蹟的發生都不贊同,如此今日的所謂「神蹟」,應該也是跟舊時一樣,都是假的,所以姑且回答「贊同」。

如果這個看法為真,那麼回答「贊同」的人,並不完全代表他們相信神蹟。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

( ...
beebeechan 發表於 2024/1/27 22:54

記憶中我無話過無神喎,不過就真係要就「神」作出定義就真。

你都講得啱,有可能自認為無神論者既人,內心仍然疑神疑鬼。
挑....啲數字又係你貼出嚟既
beebeechan 發表於 2024/1/27 22:46

貼出黎係證實資料源自PEW既美國Religious Landscape Survey,但並唔代表我地需要毫無質疑地接受當中(可能)出現既矛盾和疑問架喎。
袓國既公安部就有名單, 一覽表
beebeechan 發表於 2024/1/27 23:00

即係分辨異端同邪教,純粹老吹?
其實目前情況係

有好多神蹟報告。
有些好似係真係有神蹟,但不能在完全毫無疑點下完全確定。(這種通常就是天主教認可的神蹟)
沒有一個神蹟可以完全在無可駁斥,公認係完全零疑點,無異議下被確認。
沒有一個神蹟可以被百分之一百確認係神蹟。
神蹟的存在,仍係信仰問題。

任何聲稱神蹟已被百分百客觀確定,都係個人信仰(Personal belief / Faith)

任何將個人信仰(Personal Faith)表達成客觀科學(Objective Science),就係偽科學(Pseudoscience)。
任何將個人信仰(Personal Faith)表達成客觀科學(Objective Science),就係偽科學(Pseudoscience)。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 23:29

將未成科學, 不夠科學的事吹成是科學...都是偽科學(這種偽科學禍害更深)
例如你搬來的「哈佛大學祈禱效用研究」
即係分辨異端同邪教,純粹老吹?
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 23:28

雖然祖國幾打壓宗教信仰, 不過佢編定的邪教名單又唔係吹....
其實目前情況係

有好多神蹟報告。
有些好似係真係有神蹟,但不能在完全毫無疑點下完全確定。(這種通常就 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/27 23:29

即使任何科學理論本身也沒具有完全的確定性,你對神蹟的要求比科學理論還要高呢。
...
答案可能在問題設計上:
Miracles still occur today as in ancient times

翻譯成中文:時至今日神蹟仍像舊時般發生

套入回答贊同這句的無神論者思維,就是他們連舊時神蹟的發生都不贊同,如此今日的所謂「神蹟」,應該也是跟舊時一樣,都是假的,所以姑且回答「贊同」。
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 23:19

你呢個解作雖然有啲夾硬嚟, 都算幾新鮮, 唔使好似亞邊個邊個咁炒冷飯
「哈佛大學祈禱效用研究」用咗分組研究
一般視作比較科學。

將未成科學, 不夠科學的事吹成是科學,都是偽科學
對的
這些包括:順勢治療、另類治療、能量治療、人體冷凍技術、暫停生命技術、輸年輕血可減老化、九型人格學、身心語言程式學、玄學、風水、星座、算命、占卜、生肖預測性格命運、古代太空人創造論等等。
答案可能在問題設計上:

翻譯成中文:時至今日神蹟仍像 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 23:19

若以「as in ancient times」嚟講,
那時的人都信是奇蹟喎.....仲信過現在, 例如水可變酒, 留住太陽唔俾落山住, 搫石出水, 望銅蛇就可治病....
當時無人話假。

所以, 「as in ancient times」唔係指「唔信係真」意思

係今日既人唔信ancient times既神蹟係真
高級模式 | 發新話題
換一個