返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

德蘭修女係天主教紅人喇,佢死咗點解唔造馬作啲神蹟,嗱嗱聲封聖喇。
要等九年,証實有兩個神蹟由她產生先完成封聖呢?

等咁長時間又有另一個問題

因為神蹟調查通常涉及人證,人類記憶有限,過咗咁耐,D證據開始模糊晒,你先話係神蹟。知情者反駁難度加增。
呢個咪典型既用第三身角度睇囉。
講既人, 根本唔使乜驗証, 鑬定, 就已經話係miracle喇
去到天主教會 ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 13:12

第一身角度一樣可以咁講:

Looking at the state of my car, it's a miracle (that) I wasn't killed!

It’s a miracle (that) I wasn’t killed in that car crash.

一啲問題都無喎,連無神論者都可以咁講添,所以根本唔駛caused by a god。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你又唔睇標題, 講野跑哂題!

「 為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納」講明係要由第三者身份去睇架喇!
beebeechan 發表於 2024/1/29 13:11

我依家係講緊PEW不少回應者好有可能係覺得miracle係奇蹟而唔係神蹟。
第一身角度一樣可以咁講:

Looking at the state of my car, it's a miracle (that) I wasn't killed!

It’s a miracle (that) I wasn’t killed in that car crash.

一啲問題都無喎,連無神論者都可以咁講添,所以根本唔駛caused by a god。
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 15:49

發覺你近排鈍咗。
用第一身嚟鑬定係咪神蹟?
你以前都揶揄過啲新教徒做見証時話「今日行街避過篤狗屎」都係神蹟....
在第三者睇, 認唔認同先?.粗製濫造就真!
等咁長時間又有另一個問題

因為神蹟調查通常涉及人證,人類記憶有限,過咗咁耐,D證據開始模糊晒,你先 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/29 14:50

你呢帖又係唔按實情資料作出嚟既 反論點。
你以為好似指控神父性侵咁, 追遡到70, 50年代咩....真係「記憶有限,過咗咁耐,D證據開始模糊晒」

用在德蘭修女封聖的神蹟都不是在德蘭修女在生時做的, 是死後才做。 新鮮熱辣(哇...死咗既人都做到神蹟? 係....無錯)
有人証, 現代化驗的報告佐証。

B按
現任教宗在生時都做咗一個神蹟喇.
出現多一個, 就係成個「活聖人」
我依家係講緊PEW不少回應者好有可能係覺得miracle係奇蹟而唔係神蹟。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 15:57

少, ....你又由#303仆番去#257喇

係咪問者, 被問者....都明白 「miracle」這個字在當時只是指「unexpected , lucky event」先

B按
即係我現在罵你「仆街」
你係咪會話其實我係指你會在街上仆倒?
無惡意時, 仲係善意的溫馨提示???
少, ....你又由#303仆番去#257喇

係咪問者, 被問者....都明白 「miracle」這個字在當時只是指「une ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 22:32

我都係提供「點解會有無神論者agree及有信仰者disagree回應既出現」既解釋可能性,你咁叻又唔幫下手解釋下喎。
用第一身嚟鑬定係咪神蹟?
beebeechan 發表於 2024/1/29 22:27

鑬字應為鑑,呢度miracle係解作「奇蹟」。
我都係提供「點解會有無神論者agree及有信仰者disagree回應既出現」既解釋可能性,你咁叻又唔幫下手 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/30 09:58

你當咗我係宗教 chatGPT
你亦唔好當我有問必識。

大家交流一下還可以。

問題係問:
Miracles still occur today as in ancient time

但没有指明是那種miracles...
有神論者, 基督徒答 no, 當時聯想到的是:紅海分開? 五餅二魚? 水變酒? 把日停在半空? 這種神蹟今日不會出現。

無神論者答yes, 他們的miracles 是指一些does not follow the usual laws of nature 的事, 不是一般的 lucky events
鑬字應為鑑,呢度miracle係解作「奇蹟」。
抽刀斷水 發表於 2024/1/30 09:59

年紀大咗, 記憶真係會出現突然斷片。
我寫完覺得個鑬字唔順眼, 但又醒唔起個鑑字。
無神論者答yes, 他們的miracles 是指一些does not follow the usual laws of nature 的事, 不是一般的 lucky events
beebeechan 發表於 2024/1/30 22:02

講咁多,咪即係奇蹟囉,否則仲有咩事係does not follow the usual laws of nature呢?
講咁多,咪即係奇蹟囉,否則仲有咩事係does not follow the usual laws of nature呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 00:08

奇蹟, 仍是可以following the usual laws of nature....例如空姐10000米掉下來不死。

miracle 係同一樣的蹟
咁中文又點解要分「奇」同「神」呢
miracle 係同一樣的蹟
咁中文又點解要分「奇」同「神」呢
beebeechan 發表於 2024/1/31 00:13

奇怪的事情,未必牽涉鬼神嘛。

假如人心裡有鬼神,「奇怪」就好容易變成「神怪」或「鬼怪」。
奇蹟, 仍是可以following the usual laws of nature....例如空姐10000米掉下來不死。
beebeechan 發表於 2024/1/31 00:13

無野係does not follow the usual laws of nature,否則那個the usual laws of nature就應該再refine一下。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
無野係does not follow the usual laws of nature,否則那個the usual laws of nature就應該再refine ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 00:25

無野?

天主教認定了的神蹟, 正是未能以usual laws of nature 解到的囉

假如人心裡有鬼神,「奇怪」就好容易變成「神怪」或「鬼怪」。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 00:21

天主教認定的神蹟, 的確是涉及「神」...聖人, 修女, 神父, 聖體, 聖母, 耶穌.....
是神干予下(不是usual laws of nature) 才能發生的

B按
睇番討論串, 呢到要將奇蹟同神蹟講成一樣嗰個....係你之喎。
搵啲詞典嚟話
miracles...是caused by god...又係 指unexpected lucky event...
依家又搬龍門, 話:「未必牽涉鬼神」
同你個cambridge 字典又唔同咗解作。

假如人心裡有鬼神,「奇怪」就好容易變成「神怪」或「鬼怪」。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 00:21

掉翻轉頭講, 人心中唔想要神時, 明明係神蹟都要阹神, 變成奇蹟, unusual event之嘛

例如花地瑪神蹟, 人朝聖後危疾消失
例如花地瑪神蹟, 人朝聖後危疾消失

如果有人朝完聖之後,仲係病,甚至病更嚴重,咁點解會咁?
如果有人朝完聖之後,仲係病,甚至病更嚴重,咁點解會咁?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/1/31 08:52

乜聖人同聖地有簽咗約, 凡有人來朝聖, 有病除病架咩,
朝聖---病除 變咗係一條物理定律? (理科生盲理上腦矣)
乜聖人同聖地有簽咗約, 凡有人來朝聖, 有病除病架咩,
朝聖---病除 變咗係一條物理定律? (理科生盲理上腦 ...
beebeechan 發表於 2024/1/31 09:07

即係100個人去朝聖,其中只有1個疾病消失,呢個人可以係咁啱得咁橋,或者又可被稱為神蹟。
高級模式 | 發新話題
換一個