返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

聖經記載左好多人,唔係個個見過神蹟。
馬太福音 12:39耶穌回答說:「一個邪惡淫亂的世代求看神蹟,除了 ]

馬可福音16章17節,話信的人必有神蹟隨著他們

你呢節聖經也無錯

所以,聖經經文一向都係矛盾的

因為矛盾,所以先會有咁多派別

當你返的教會類別越多,就會發現聖經越多矛盾
目前基督主要分:天主教、東正教、摩門教、基督新教(傳統派)、基督新教(基要派)、基督新教(靈恩派)、基督新教(自由派)

每個派別的不同,都係因為聖經矛盾下,得出唔同的解經方式
每個派別,都會堅持自己所信,以及自己所屬派別所解釋聖經的方法係最正確,其他派別,溫和的就會話,佢地都解錯聖經,曲解聖經,對聖經理解未夠全面等。激進的,會話係異端,甚至係魔鬼假扮神假扮先知所講的邪說,甚至是異教,甚至係末世大淫婦(吳主光認為,天主教是末世大淫婦)。
香港著名基督教已故傳教者,吳主光,認為天主教係末世大淫婦

原因:
1)末世大淫婦,大淫婦是基督教的「變節的教會」

2)大淫婦可以「管轄地上眾王」,但後來被列國冷落

因此認為大淫婦係天主教教會。

還有以下理由:

1)天主教的禮儀和信仰本是羅馬帝國時代羅馬人多神主義和基督教結合的產品。

2)歷史上經常出現所謂聖母顯聖之類的神蹟奇事。如今再結合了靈恩運動和其他異教,其“淫行”和“污穢的靈”一定眾多,結局是在神的大忿怒中沉淪。(按:吳主光認為,聖母顯現,唔係神蹟,但係屬超自然現象,因為聖母顯現,係邪蹟,鬼蹟,邪靈作為,污鬼作為,魔鬼作為)

原來貴教最長歷史,最有權威的教會
都被一些貴教學者評定為「末世大淫婦」

3)
beebeechan,我勸你睇多些聖經,或者去下基督新教教會。

瑪拉基書3:10 「萬軍之耶和華說:你們要將當納的十分之一全然送入倉庫,使我家有糧,以此試試我,是否為你們敞開天上的窗戶傾福於你們,甚至無處可容。」

Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/26 07:44

多睇聖經無錯係好, 但「多」時仍要「準」。。

呢段瑪拉基亞書, 幾乎是新教用來推銷十一奉獻的例牌經文嚟。

你無留意既就係:
「你們要將當納的十分之一全然送入倉庫」
「當納」兩字在天主教中文聖經中是没有的
「你們應把什一之物送入府庫」
英文版是:
Bring the whole tithe into the storehouse
甚至新教英文版KJV 也是:
Bring ye all the tithes into the storehouse,

没有「當納」之意。

全文文意只是指責司祭私吞人民奉獻之物..
不是指人交不足十一。更没有規定一定要交十一。

是否和合本譯得加鹽加醋了? 你自己判斷。

都係讀文科的頭腦清醒一點

建議你多與天主教徒交流, 接收正統一點的教導, 不要一本和合睇到老。
香港著名基督教已故傳教者,吳主光,認為天主教係末世大淫婦

原因:
1)末世大淫婦,大淫婦是基督教的「變 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/26 09:43

既然你話基督宗教每個派別的不同,都係因為聖經矛盾下,得出唔同的解經方式....

為甚麼你又會捧出呢位吳主光出嚟, 佢講既就實岩, 奉為盟主, 號令天下咁既?
吳主光是本港基督教名人,他創立的平安福音台,分堂有數十間,會聚及恒常聚會者越萬人,如果你有恒常在基督教聚會(傳統/基要派),通常都會聽過他。他的言論,特別在香港,具有一定的代表性。

天主教解經叫準?
歷史試過解經,解到出黎,係地是平的,地心論,太陽繞大地轉,可購買贖罪券,科學家要燒死他們。

而家基督教派解經分析,結論係話天主教係末世大淫婦添。
吳主光是本港基督教名人,他
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/26 12:39

因為佢著名, 所以講既野實岩
呢啲叫乜fallacy of ......(唔記得咗添)
無話佢講野一定岩,而係佢講野有一定的代表性。

明唔明咩野叫「代表性」,咩野叫「岩」

例如民選議員有代表性,唔代表民選議員講野正確,也不代表被政府接納。

你又犯了稻草人謬誤。
無話佢講野一定岩,而係佢講野有一定的代表性。

明唔明咩野叫「代表性」,咩野叫「岩」

例如民選議員有代 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/1/26 12:49 提交

言下之意,你都覺得吳某講的未係咁岩。
咁天主教係咪默示錄所指的「大淫婦」先?
我要睇你的看法,立場,不是吳某的。有種的就明確一下。
回覆 121# Guest from 203.145.89.x

回覆  上流寄生族

奇怪喔,我在6小時前的#122早回答所有神蹟了。

馬可16:17早話左係使徒行傳有人濃縮左加左入去,喺使徒行傳中呢啲事情發生晒啦。

一啲網上資料都講啦,如此如此。

在最早最可靠的抄本中,《馬可福音》到十六章8節就結束了。
最古老的兩個希臘文抄本,以及很多譯本,都沒有抄錄「較長的結語」(十六9-20);也沒有跡象顯示早期教父知道有這「較長的結語」存在。「較長的結語」所使用的詞彙及風格,跟《馬可福音》其餘的篇幅顯著不同;而且,十六章8節和十六章9節之間的銜接十分突兀。

我早回了,為什麼你又選擇性見不到?剛剛還在胡吹什麼前文後理背景皆懂早就畢業?這不是羊祜扮叔父?
先截個圖省得待會有人賴帳

並且手能拿蛇歷史中從來不是主流的教導喔。

近代確實有靈恩派開始傳這類神蹟性的教導,不過也有拿蛇後被咬被毒死的。十分歡迎閣下去到任何主流教會中看看多少人正在傳這種手能拿蛇的教導。

無巧不巧,本人出身的陝隘基要派教會卻正是自稱香港最反對靈恩派的,反正我是不傳,你看見誰傳這手能拿蛇的道理,你扁他我不管,你要我跟你一塊扁他也成。
jimmychauck 發表於 2023/7/26 07:52

呢種解經法一早話唔啱。
言下之意,你都覺得吳某講的未係咁岩。
咁天主教係咪默示錄所指的「大淫婦」先?
我要睇你的看法,立場, ...

天主敎當然係聖經啟示錄/默示錄中的末世大淫婦啦
看看天主教的歷史偉蹟就知
天主教有財有勢,又有人氣
歷史上殺科學家,宣揚地平論,贖罪券,樣樣齊
現代就變成與所有宗教和好,扮晒和平使者,
但可惜,做宗教和平使者,係違背聖經的教義呢,
然後就叫D信眾唔好隨便解聖經看聖經,驚你睇錯解錯云云
明明就係唔敢認聖經有問題的章節,驚比人睇穿塊遮醜布
唔係大淫婦係咩?

呢段瑪拉基亞書, 幾乎是新教用來推銷十一奉獻的例牌經文 ...

你講:只是指責司祭私吞人民奉獻之物

但睇晒上文下理,都見唔到佢係指責祭司,而唔係指責以色列人喎。

似乎係天主教唔想比人有「詐騙」的感覺,夾硬釋經釋出黎。

咁做係好的,有良心,但可惜係違反了聖經,欺騙了信徒囉。
你講:只是指責司祭私吞人民奉獻之物

但睇晒上文下理,都見唔到佢係指責祭司,而唔係指責以色列人喎。

...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/26 19:23

你仲面皮厚到話睇上文下理...
其實你只有下理, 無上文。

你返去睇睇2:1 講乜!
天主敎當然係聖經啟示錄/默示錄中的末世大淫婦啦
看看天主教的歷史偉蹟就知
天主教有財有勢,又有人氣
歷史上殺科學家,宣揚地平論,贖罪券,樣樣齊
現代就變成與所有宗教和好,扮晒和平使者,
但可惜,做宗教和平使者,係違背聖經的教義呢,
然後就叫D信眾唔好隨便解聖經看聖經,驚你睇錯解錯云云
明明就係唔敢認聖經有問題的章節,驚比人睇穿塊遮醜布
唔係大淫婦係咩?
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/26 18:58

乜默示錄中那個大淫婦的描述, 是:殺科學家,宣揚地平論,贖罪券咩?

你是吳主光附身就真。急急如律令.....
基督新教同天主教都是互指異端,狗咬狗骨的啦,這樣才是教派分裂的正常現象。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
基督新教同天主教都是互指異端,狗咬狗骨的啦,這樣才是教派分裂的正常現象。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 00:31

且看天主教法典751條如何定義「異端」:
751 條 - 所謂異端,是在領洗後,固執地否認某端天主所啟示
和教會所定該信的真理

這些新教徒没有在天主教內領洗...
他們說不符天主教道理的話都是「出於絕對的無知或無知而否認必要的真理」,由一個不了解其教義的人說出。

所以, 馬丁路德(曾是天主教神父)是異端。
由他之後洗的..不算異端, 是不認識天主教真理而已。

天主教已不再指其他基督徒為分裂者或異端者,而改稱「分袂的弟兄」(Separated brethren)。

所以, 不是狗咬狗骨, 是狗咬人。
回覆 137# beebeechan

邊個會認自己係狗丫,都多謝你解釋天主教對「異端」既定義。

好奇一問,那些被指是別異教派的例如攝理教之類,是否也屬於分袂的弟兄呢?
好奇一問,那些被指是別異教派的例如攝理教之類,是否也屬於分袂的弟兄呢?
抽刀斷水 發表於 2024/1/27 01:19

攝理教屬「邪教」cult...
不叫異端...更不配「分袂的弟兄」
一邊說没有神蹟的數字遊客20314589
在另一邊又大賣神蹟事:
高級模式 | 發新話題
換一個