返回列表 回覆 發帖

唔知天國嘅沖涼缸係點嘅呢?

阿穌夠話人一定要娶老婆

『因此,人要離開父母,與妻子聯合,二人成為一體。』這經你們沒有念過嗎? ...

仲要二人成為一體添
阿穌夠話人一定要娶老婆

『因此,人要離開父母,與妻子聯合,二人成為一體。』這經你們沒有念過嗎? ...
沙文 發表於 2024/1/29 07:52

仲要二人成為一體添
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/29 09:28

創世紀第二章講造女人,
由亞當肋旁取出骨造女人...
男人..要找回女人...「連成一體」
在說婚姻 (這裡更被扭曲了男人 by default, 需要個女人來連成一體, 爽爽)
...
實在講的是「分開了, 又重新結合。」
經上不時都用婚姻來代表耶穌與人的關係, 人由與神隔絕, 分開了, 再相遇, 又找回, 結合。 這是整部聖經的中心。
耶穌是新郎 , 教會是新娘....
聖經結尾是一埸天上的婚宴,  耶穌娶老婆 , 「來赴聖宴的人是有福的」。。

雖則扑野, 生育..亦是婚姻中不可少的。
但婚姻只為可以扑野, 咁保祿在格林多前書6:16便早批了:
        你們豈不知道那與娼妓結合的,便是與她成為一體嗎?因為經上說:『二人成為一體。』, 就不明白 :「但那與主結合的,便是與他成為一神」

B按
呢啲演繹 ..係A-Level程度
DSE 既理科生或者跟唔上

成日只懂講
「天主」要「凡有氣息的盡行殺滅」、「我來,並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵。」,

嗰啲...更加如小學雞入錯課室矣
B再按
天主教徒每次去感恩祭, 領聖體(耶穌的血和肉), 正是與耶穌連為一體....
預早參演 天上的那埸婚宴..(如天后演唱會既 rehersal..?)
創世紀第二章講造女人,
由亞當肋旁取出骨造女人...
男人..要找回女人...「連成一體」

駛咩文科理科,你結過婚,日日做,咪知有無「連成一體」的感覺囉?喔,好多人,特別在外國有基督教背景文化的國家,生咗二至三件,無家暴,無出軌,無第三者,都話要離婚喎,有些仲話離婚後感覺更好,唔知beebeechan點解釋呢。
關於婚姻中離婚率高
(包括非家暴、非出軌、非第三者的申請)

如果係佛教就解釋得到,
一句:緣來緣去綠散緣盡
解釋晒

但聖經呢,已經結合成一體,又點解會拆散的
又話神所結合,人不能分開既?
宗徒大事錄中, 神就用個大布袋話俾阿一哥知:你哋乜都食得
beebeechan 發表於 2024/1/28 15:27

牙擦穌呢頭講完“一撇或一畫也決不會從法律上過去”, 天主就宣佈連屎都食得, 即係唔止羅馬佬兜巴星牙擦穌, 連佢老豆都係咁
好多人,
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/1/30 08:24

好多人。。。。有幾多? 即係邊個?無名無姓。。
你呢個理科生真係「偽理」嚟
牙擦穌呢頭講完“一撇或一畫也決不會從法律上過去”, 天主就宣佈連屎都食得, 即係唔止羅馬佬兜巴星牙擦穌 ...
沙文 發表於 2024/1/30 08:42

今日啲猶太佬真係無呢啲嘜頭就乜屎都唔食架喎

你話係咪“一撇或一畫也決不會從法律上過去”,呢
猶太佬一信耶穌就乜屎一撇一畫都過哂氣,
Don't know where God is but the Devil is in the details
猶太佬一信耶穌就乜屎一撇一畫都過哂氣,
沙文 發表於 2024/1/31 02:04

呢批不肯過檔既猶太佬,真係一撇一畫都未過去
唔信耶穌就係一撇一畫都未過去, 信咗耶穌就一撇一畫一點都過去

所以耶穌咁講, 即係叫人唔L好信佢, 大家終於都get到啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔信耶穌就係一撇一畫都未過去, 信咗耶穌就一撇一畫一點都過去

所以耶穌咁講, 即係叫人唔L好信佢, 大家終 ...
沙文 發表於 2024/1/31 04:51

你拎嚟啲經句都打咗斧頭, 真係「少」理喇!

全句係「我實在告訴你們:既使天地過去了,一撇或一劃也決不會從法律上過去,必待一切完成。
收尾幾粒字先重要嘛。
「完工」後就可以廢得。

去食野, 埋單找咗數就撇得架喇!
完成咗好L耐啦

耶穌一嚐了那醋,便說:「完成了。」
完成咗好L耐啦

耶穌一嚐了那醋,便說:「完成了。」
沙文 發表於 2024/1/31 05:37

所以梅瑟法律中的劃劃撇撇點點都唔使要勒。 例如教徒唔使割周皮
所以什麼開壇之前要紮炮三日, 亦都係五餅三魚
高級模式 | 發新話題
換一個