返回列表 回覆 發帖

教堂門可羅雀,信徒日漸稀少:上帝在瑞士不再那麼偉大

三個月彎道超車

2024年01月26日 - 15:00
瑞士无宗教信仰人士数量首次超过天主教徒
瑞士的无宗教信仰者人 ...
沙文 發表於 2024/1/31 09:03

在瑞士, 登記註冊為一教區成員, 便要繳交宗教稅
最高的一區, 每成年人要交瑞士法郎 2213..(CND 3445)

即係抽水話要登記離教者之家要每年每人交一舊水, 嘟搵鬼嚟囉!

B按
可能亞數字遊客就係怕要收會費, 唔肯登記, 成日做遊客....
貴教原來咁L寒酸嘅咩?又話寡婦清袋捐埋條底褲都肯制?
沙文 發表於 2024/1/31 11:02

比起以前,一係就教徒窮咗,一係就孤寒咗,呢啲對聖教會都唔係好現象。
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 11:53

歷史遺留落嚟既問題

古時, 中世紀....入教會福利多多。人爭住入就真喇, 好似今日入賽馬會, 獅子會....
人想選立法會議員, 收十幾萬津貼一個月就好先入民建聯, 保皇黨。

今日福利少咗喇, 報教會學校都係得五分。係瑞士仲要交多啲稅。無著數時仲蝕時間。啲「寡婦」都去哂改嫁囉。
即係陷入萎縮既惡性循環了。
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 12:23

月都有圓缺喇, 你咁大驚托咩
即係陷入萎縮既惡性循環了。
抽刀斷水 2024/1/31 12:23 提交

你都識用「循環」呢個詞。係咪瑞士「1%的人不信教」的日子會返嚟咁意思?
咁係因為你樂觀,我就睇到惡性循環既壞處了:
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 18:37

老師我不時都批你反基是坐在馬桶上來幻想,
不看現實世界。

返教堂的人日漸衰微, 所以收入就減, 造成「負反饋循環」

美國亦是你成日拎出嚟話去教堂既人一年不如一年既地方,
不過對教會捐獻的數字卻未見下滑, 還是有增長啵。

所以, 你的「循環」不見出現, 只是你的閉門造車, 主觀幻覺 。
回覆  beebeechan

Giving to咩religion呢?人地計埋超有錢既猶太教同摩門教,又關你基督宗教咩事? ...
抽刀斷水 發表於 2024/2/1 01:39

你要指明係捐俾邊個教先心服。

咁我都搵到德國既數據 (德國都符合你既「歐美國家基督教日漸衰微」既藍內罷)

信教者日漸衰微時, 呢到指明係天主教既宗教稅收入都係無少到喎。

所以, 你上邊個「惡性循環」唔係咁靠譜。

B按
客觀數據就話「衰而未微」既現象, 不止美國, 歐洲國家都係咁
咁係因為你樂觀,我就睇到惡性循環既壞處了:
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 18:37

繼續糾正你那「惡性循環」

那裡有個大假設是人加入教會, 受洗....都是為找著數
(雖然有些人的確如此)
所以, 無著數, 著數少咗.....人亦會少。
(#4也帶有這意思)

不過 PEW 的調查卻顯示人加入教會, 是屬靈的原因多過是找物質上的著數。

所以, 你上邊「惡性循環」...「著數少, 加入的便少」不一定是一個很強的(+)關係。
今日的你打倒昨日的你,呢方面我無意見既,..
抽刀斷水 發表於 2024/2/1 10:18

我都無意見, 因為昨天的我, 同今日的我....都打倒你。

即係我出左手, 或右手....都無所謂.
,但PEW個統計,都無「找物質上的著數」既選項喎,係咪代表 ...
抽刀斷水 發表於 2024/2/1 10:18

係祖國相親, 一坐埋就係問你:
有無房?
楂乜車?
月入幾多?
願唔願同我亞媽一齊住?
有無20萬禮金?

唔通問你鍾唔鍾意養狗
睇唔睇歌劇
最近睇咗邊本文學作品?

有啲題問根本唔入流嘛, 熱門既先問嘛

呢啲常理你都無!?
咁又真係幾威水,解釋咗:宗教稅收入上升係由於工資和其他收入的積極發展趨勢,加人工就自然稅收增加了, ...
抽刀斷水 發表於 2024/2/1 10:45

你「呢度」既料要不要更新一下?
新數字係2019-2021 都係搵少咗錢, 德國佬買咗港股,恒大...

雖然入息少咗, 加埋話有人退教.......教會收入無大跌, 仲升咗少少喎

(B按
你帖帖都俾人打倒既?)
都係2019年最高,之後跌咗,同你#13數字吻合。

至於你話德國佬投資失誤買咗港股,恒大,人工跌咗, ...
抽刀斷水 2024/2/1 12:42 提交

其實唔難理解既。
「教徒日漸稀少」會不會是假象?
你話,喂⋯⋯明明有統計數字顯示出嚟喎。

就以瑞士,德國呢啲要繳交宗教稅既地方,人可以因稅務原因不承認是教徒,不在堂區登記。但不等如不會到教堂,給奉獻。天主教堂的感恩祭又不會要求來者出示「教徒証」才可參加。
宗教稅唔同到教堂給奉獻喎,依家數字係話宗教稅上升,你係咪亂咗些少呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/2/1 17:53

即係統計調查, 只係問人仲有無返教會...人數係跌咗,
但没有觸發大量退教潮。甚至在法律身份上, 仍是教徒。
例如在德國要正式退教, 要到法庭申請退教証, 手續煩複, 又要繳費。要兩個月才辦妥手續。

所以, 有些人(出世, 兒童時便領了的)教堂不去了, 稅照交。
呢個解釋就合理喇,我話我要離教架喇,但手續未得閒搞,又要上庭又要盛,遲啲先啦咁囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/2/2 08:17

都有唔合理地方架
不過你都無咁精明睇到個破綻
高級模式 | 發新話題
換一個